Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Minden amit a NYESZ-ről tudni érdemes!

2017. június 07. - Nyugdíj Orsolya

  Nyugdíj-előtakarékossági számla: tények, tévhitek és minden amit tudni érdemes!

nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator_nyesz_jpg.jpg

  Korábbi cikkeinkben már említésre került a NYESZ, mint egy nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség. Kedves Olvasóink kérésére, most részletesen bemutatjuk ezt a típust.

Mi is a NYESZ?

  Egy egészen kötetlen megtakarítási forma, mely értékpapír számla formájában jelenik meg. Az ezen lévő értékpapírokat adó- és illetékmentesen eladhatjuk, pénzt tehetünk a számlára, azonban adómentes pénzfelvételre csak nyugdíjas korunkban válunk jogosulttá.Az adómentes pénzfelvétel feltétele még, hogy a számlanyitás óta elteljen minimum három év.
  Mindemellett a személyi-jövedelemadóból 20%-os jóváírás történik a befizetések után. Ennek mértéke nem függ a jövedelemtől, azonban a  nyugdíjba menetel évétől igen. Akik 2020. január 1-e előtt töltik be a nyugdíjkorhatárt, azok számára 130000 Ft, akik ez után 100000 Ft maximum jóváírás lehetséges évente.

Tények, Tévhitek

  Sokan úgy vélik, hogy ha nyitnak egy előtakarékossági számlát azzal a befizetések kivételével más teendője nincs. Azonban ez egy téves gondolat, mert a NYESZ egy értékesítési céllal létrehozott egysége a nyugdíjcélú megtakarításoknak, ezért némi szakértelmet igényel ha a pénzünket nem csak pihentetni szeretnénk. Az adómentesség sem automatikusan kerül jóváírásra, az igényt jelezni kell már a számlanyitáskor (NYESZ-R).
  Emellett beszélnünk kell az előnyökről, hátrányokról és a lehetőségekről.
A NYESZ előnyei: adómentesség, adójóváírás igényelhető, örökölhető.
Hátrányai: hagyatéki eljárás részét képezi, a 2012. december 31-e után nyitott számlán 10 év elteltével válik hozzáférhetővé a pénz.
  A NYESZ számlát lehetőségünk van megszüntetni, akár adómentesen számlavezető váltással vagy véglegesen is megszüntethetjük azonban ez adóköteles.

Reméljük, hogy sikerült nagyobb rálátást biztosítani a fent említett nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségre.

Köszönjük a figyelmet!

Írta: Horváth Orsolya Rita

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

http://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr9912567837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Salizoli 2017.06.08. 14:03:03

A nyesz átalakitható TBSZ-é is,ott is alapkezelök vannak,alapkezelö honlapján az eszközalapok leírása is megtalálható: kockázat,régió szerint,és ugyan úgy ahogy a biztositásnál nem kell folyamatossan kereskedni vele hisz akkor nem termel hozamot ha bolygatjuk a portfoliót.
Alacsony kockázatú és a közepes kockázatú bef alap nekem jó hpzamot hozz,saját tapasztalat.
Nyugdíjbiztositás mellet van nyesz számlám is,persze annak ajánlott aki tudja folyamatossan ápolni és hogy mit tartalmazz amit vesz bef alapot,magyar gazdaságtól független eszközökben is be lehet fektettni ugyan úgy ahogy a nyugdíjbiztositás esetén,csak annyi különbséggel hogy jóval több részvény alap van.De hangsúlyozom tényleg annk való aki tudja és van hozzá türelme is és ideje vele foglalkozni.