Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Tudta? Így működött a nyugdíj 300 éve!

2017. július 27. - Nyugdíj Orsolya

  Hihetetlen mégis igaz! A nyugdíj sem egy újkeletű dolog hazánkban! Ön sem gondolta volna, hogy meddig nyúlnak vissza a gyökerei!
 nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator_1.jpg

  A mai rendszerben, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, illetve ledolgozta a 40 év munkaviszonyát, az szinte nyugodt szívvel vonulhat nyugdíjba. Manapság alanyi jogon jár a nyugdíj, habár ekkor említést kell tennünk a csak méltányossági alapon kapott nyugdíjminimumról is. 
  Ez azonban korántsem volt mindig így.

Hogyan működött a nyugdíj 300 éve?

  A nyugdíj mint olyan akkor jelent meg Magyarországon először, amikor Mária Terézia és II. József idejében kialakult a hivatalnoki réteg melyet a szakképzett közszolgák alkottak. A hivatalnoki minősítés példája a katonai minősítés volt. Ezek alapján határozták mega fizetést, majd később a nyugdíjakat is. Ettől az időszaktól kezdve részesültek állami nyugdíjban a köztisztviselők.

  Ekkor még nem csak a nyugdíj volt keretek közé szorítva, de az időskori ellátás biztosítása is csak önként szerveződő kezdetleges kisebb egységekből állt.
Ezért is, sokszor az emberek életük végéig dolgoztak és tartották fent magukat és családjukat. Ritkán, esetleg betegség esetén fordult az elő, hogy az idősek kiszálltak a családfenttartásból, és az őket körülvevő fiatalabbak segítségére szorultak teljesen.

 Köszönjük a figyelmet! 

Írta: Horváth Orsolya Rita

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

http://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr9712692503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.