Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Korkedvezményes nyugdíj: Nincs egyöntetű vélemény!

2017. augusztus 30. - Nyugdíj Orsolya

  A nyugdíjkérdés amiben sosem születik egyöntetű válasz! Valóban ilyen kritikus a helyzet? 

nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator_dontes.jpg

   "A nyugdíj jogosultság, nem pedig kötelesség, a törvény pedig csak a minimális nyugdíjkorhatárt szabja meg" - mutatott rá Duda, hangsúlyozva: a jogszabály a jogosultak egyéni döntésére bízza a nyugdíjba vonulás idejét.
 A Szolidaritás elnöke a lengyel alkotmánybíróság 2010-ben hozott döntésére is hivatkozik, miszerint a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára nem jár hátrányos megkülönböztetéssel, ellenkezőleg, társadalmilag megalapozott, "jogos kiváltságot" jelent.
Lengyelországban október 1-jétől a nők 60 éves, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az ezt lehetővé tevő törvénnyel lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állították vissza. Az előző kormány négy évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan - a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el." - MTI információk szerint(1)

  Mint az látható, nem csak hazánkban hanem más európai országban is nagy problémát okoz az a döntés, miszerint a nők korkedvezménnyel vonulhatnak nyugdíjba. Általában van egy réteg aki maximálisan egyetért ezzel van aki pedig élből elutasítja. Bárhogyan is gondolkodunk mindkét feltevést meg kell vizsgáljuk ahhoz, hogy ne elfogult válasszal álljunk elő. Mint ahogy fentebb is olvashatjuk, a nők korkedvezményes nyugdíjával nem a férfiakat akarják negatívan diszkriminálni, hanem a nőket úgymond jutalmazni, hiszen  például nagy átlagban a nők többsége marad otthon szülés után. 
  A jelenlegi lengyel állás szerint, a férfiak is kedvezőbb helyzetbe kerültek, hiszen 67 évről ha minimálisan is, de csökkent a nyugdíjkorhatár 65 évre. 

  Erről a témáról, mindenhol ellentétes vélemények vannak, amiket ha megismerünk, akkor tudjuk racionálisan értelmezni, hiszen nagyon le van sarkítva az egész. A mai világban már nem minden fekete és fehér, hogy a férfi dolgozik, a nő marad otthon szülés után például. Ezért kellene egy olyan megoldásban gondolkodni, ami ezt a vitás kérdést eldönti, hogy azok az emberek nemtől függetlenül kapjanak korkedvezményes nyugdíjat, akik a feltételeknek megfelelnek. 

 

Köszönjük a figyelmet! 

Írta: Horváth Orsolya Rita

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás: 
(1) MTI.hu-A Szolidaritás Brüsszelnek: kiváltság a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára, nem diszkrimináció
http://mti.hu/Pages/news.aspx?newsid=709077&lang=hun#709077
letöltés ideje: 2017.08.30. 10:55

A bejegyzés trackback címe:

http://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr8712789844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyesz 2017.09.04. 13:55:48

Gyes-Gyed időről ugye a család dönt, nálunk állítólag az idősek ápolására is gondoltak akik egyáltalán próbálták magyarázni az érthetetlen diszkrimináció okát, miért mehet valaki 37 év munka (a gyes/gyed is benne van) után nyugdíjba a másik pedig akár 50 év-közeli munkaviszony után csak " talán" ! Hazugság , hogy nincs pénz mert az elmúlt 7 év is arról szólt hogy 09.-hótól, 12.hóig a költségvetést módosítgatják mert több a nyugdíjjárulékpénz mint a kifizetés! A demográfiai blabla mélynyomói emberismeretből zéróra redukálódtak, nem látják a "kör"-t ebben a szisztémában nézd meg az öregeidet a gyerek-vállalással garantálttá válik , hogy a nagyszüleid sorsa vár rád is.