Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdij

Számoljunk csak! 10 és fél év a nyugdíjkorhatár után!!

2015. szeptember 01. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  75,7 év volt a születéskor várható élettartam Magyarországon, a KSH 2013-as adatai szerint.(1) A nyugdíjkorhatár pedig akkor még 63,5 év. Ám ez a két szám folyamatos változást mutat. Hogyan fest majd a helyzet néhány évtized múlva? Más országokban hány évig szokás a nyugdíjas éveket élvezni?

  Hogy a korábban említett két szám folyamatosan változik, mi sem mutatja jobban, hogy a nyugdíjkorhatár azóta felemelkedett 65 évre. Mivel azonban a születéskor várható élettartamot illetően a legfrissebb hiteles adatsor két évvel ezelőtti, így érdemes az akkori állapotok szerint elkezdeni a – természetesen nagyvonalú – számolgatást.

  Az alább mellékelt két, saját szerkesztésű diagram az EU-tagállamok helyzetét jeleníti meg. Férfiak és nők külön szerepelnek.

nyugdijkorhatar_tablazat_1.jpg

nyugdijkorhatar_tablazat_2.jpg

 

  Jól látható, hogy nem is az a lényeg igazán, hogy hány év a nyugdíjkorhatár, hanem, hogy annak elérése után hány évig élnek még az adott ország polgárai. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Magyarországon a nyugdíjas kor kezdete átlagosnak számít az Európai Unióban. Ha minden a 2013-as adatok szerint maradt volna, a nők átlagosan 15,6, a férfiak pedig 8,7 évig élvezhetnék nyugdíjukat. A nyugdíjkorhatár megemelésével ez a szám lecsökkent és mindent egybevetve a magyarok – jelen helyzetben – átlagosan 10,5 évig lesznek nyugdíjas korúak.

  Visszatérve a két évvel ezelőtti adatokhoz egy átlagos európai uniós férfi állampolgárnak 12,3 évig járna nyugdíj, míg a nőknek 19,8 évig. Magyarország ettől a számtól már alaposan elmarad, nem úgy, mint a nyugdíjkorhatár esetében. Sőt a hölgyek esetében az említett 15,6 év számít a legalacsonyabbnak. Ám a férfi állampolgárok 8,7 évét is csupán 5 tagállam múlta alul (Litvániában messze a legalacsonyabb: 6 év). Érdekes még, hogy Málta az alacsony korhatárral és a magas várható élettartammal abszolút listavezető mind a két nem esetében 24, illetve 18,6 évvel. Azonban a legmagasabb nyugdíjkorhatárral rendelkező Olaszországban is viszonylag hosszú nyugdíjas korra számíthatnak az ott élők.

  Hazánkban a nők születéskor várható átlagos élettartama 5,2 évvel emelkedett 1990 és 2014 között, míg a férfiaké kerek 7 évet.(1) Eszerint a tendencia szerint újabb 24 év múlva a nők átlagosan 84 évet, míg a férfiak 79 évet élnének. A 90-es évek eleji 55 éves, illetve 60 éves nyugdíj korhatár mára egységesen 65 év (ha nem számolunk a nőknek járó korkedvezménnyel). Ha a 2030-as évek végére netán 70 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár, Magyarország jövendőbeli nyugdíjasai akkor is hosszabb nyugdíjas években reménykedhetnek.

Írta: Böszörményi Sándor

Személyre szabott, ingyenes nyugdíj-kalkulációk

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Források:
1. KSH: Születéskor várható átlagos élettartam, átlagéletkor (1990–)
http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html (2015.09.01 8:00)
2. Trade Economics: European Union retirement age (2009-2015)
http://www.tradingeconomics.com/european-union/retirement-age-men (2015.09.01. 8.00)
http://www.tradingeconomics.com/european-union/retirement-age-women (2015.09.01 8:00)

Nyugdíjkorhatár csökkentés: Ágyra magyar!

  Ágyra magyar! Hí a haza… avagy népesítsük be újra Magyarországot. Hogy a gyermekek születésszámának növekedés és a fiatal generáció növekedése miben tudja befolyásolni a nyugdíjkorhatár az kiderül a cikkben.

  Csigagyűjtő versenyt rendeznek az öregek otthonában. 5 óra alatt Józsi bácsi 5-öt gyűjtött, Mari néni 9-et Feri bácsi pedig egyet sem. Meg is kérdezték Feri bácsit hogy-hogy nem sikerült egyet sem összegyűjteni.
-Hát mert mire lehajoltam, huss…. elszaladt mind.

  Mint minden fejlődő európai országban Magyarországon is egyre nagyobb probléma forrásként merül fel a nyugdíjrendszer. A jóléti államokban is a 65 év az elfogadott nyugdíjkorhatár, de figyelembe kell vennünk, hogy az Európai -Unióban magasabb az átlagéletkor (1). Amíg az unióban 2012-ben a nők és férfiak átlagéletkora 82,2 és 75,5 év volt, addig Magyarországban 78,6 és 71,6. Ha sikerül is elérni, hogy a férfiaknak is elérhetővé váljon a 40 ledolgozott év utáni békés nyugdíjas évek gyönyörködtető léte (ami eddig, mint teve a tű fokán úgy halad) kérdésessé válik, hogy meddig lesz tartható, mivel legkésőbb 15-20 év múlva radikális változások fognak beállni a nyugdíjrendszerben.
  A következő táblázatban (2) nyomon követhetjük az elmúlt években történő népességszámot nem és kor arányában. Sajnálatos módon hordó alakú fát kapunk, ami az idő múlásával egyre feljebb gömbölyödik. A mostani fa 40 és 60 évnél csúcsosodik, és ahogy az idő előre halad tudomásul kell vennünk, hogy nem lesz elég munkavállaló, aki finanszírozni tudná a nyugdíjas réteget.

  Ez ellen egy módon tudunk tenni, vissza kell térnünk a jól bevált több gyermekes családmodellhez, ami a jelenlegi viszonyokban bizony komoly gondokba is ütközhet. Viszont a többgyermekes családmodell rangidőseként és rangidőseiként élvezhetik a befektetett munkát és időt, és az első cikkemben is említett arannyá vált időt a családi összetartozás mellett élvezhetik. Hiszen minden gyermek egy új lehetőség egy új életpálya egy új út a büszkeség felé amelyen az egész család osztozik. És nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a mostani aktív munkát végző polgárokat természetszerűen kell váltani, hiszen mindenkinek jár a pihenés.

Tehát nincs idő teketóriáznunk, az idő arany, töltsük hasznosan. Ágyra magyar!

Írta: Máté Zoltán Márk

Személyre szabott, ingyenes nyugdíj-kalkulációk

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

1. Index.hu: 5 évvel nőtt a várható élettartam az EU-ban
http://index.hu/kulfold/2014/12/03/5_evvel_nott_a_varhato_elettartam_az_eu-ban (2015.08.31 17:53)
2. KSH: Magyarország népességének száma nemek és életkor szerint
https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html (2015.08.31 17:53)

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjkorhatára: Olvasói kérdés

„- Mit fűrészel a macska?
- ???
- A kutya fáját. „

  A héten megkeresett egy hölgy, aki segítséget kért az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapott levele értelmezésében. Természetesen név nélkül, az adatok megváltoztatásával mutatnám meg most Önnek ezt a levelet illetve a rá adott válaszomat. Ezt azért teszem, hogyha a jövőben Ön is kapna ilyen levelet és ugyanez lenne a kérdése akkor rögtön tudja majd rá a választ:

„Tisztelt Cím!

  Segítségét szeretném kérni a Nyugdíj biztosító által készített határozat értelmezésében.

  A nők 40 éves kedvezményes nyugdíját szeretném igénybe venni, de igazából nem tudom a határozat alapján eldönteni, hogy melyik elismert évet kell figyelembe vennem.

Elismert szolgálati idő: 14285 nap, az az 39 év 50 nap

 A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe
vehető idő: 37 év 189 nap

Ebből kereső tev. szerzett idő: 36 év 0 nap

Figyelembe nem vehető idő: 1 év 189 nap

Ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő: 38 év 132 nap

Ez a határozat 2015.07.31.-ig lett figyelembe véve.

Tájékoztatását előre is köszönöm.”

Válaszom:

  A nők 40 éves kedvezményes nyugdíjához a levele alapján a figyelembe vehető idő: 37 év 189 nap.
Véleményem szerint még 2 évet és 176 napot kell ahhoz dolgoznia, hogy így el tudjon menni nyugdíjba.

Személyre szabott, ingyenes nyugdíj-kalkulációk

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Nyugdíjkorhatár a fiatalok szemszögéből

  Nincs olyan időszak, olyan év, amikor ne merülne fel a nyugdíjkorhatár témája. Leginkább a folyamatos emelés miatt, ami a fiataloknak kedvez a legkevésbé.

A nyugdíj és a nyugdíjkorhatár örök téma, ami mindig felkerül az étlapra.

Miért is?

  Azért, mert egyre tovább emelik a korhatárt, a pénz, amit pedig adnak érte egyre kevesebb lesz. A kormány szerint, a korhatár megemelésével meg lehet állítani a rendszer összeomlását. Mégis fontos lenne, hogy ne emeljék folyamatosan, hiszen a mostani munkavállalók nagy része így nem valószínű, hogy megéri a nyugdíjat.

  Ez főként a férfiakat érintheti nagyobb súllyal, hiszen a női munkavállalóknak a törvény szerint 40 évnyi munkaviszony után lehetőségük van nyugdíjba menni. Az, hogy utána még dolgozik, az már az egyén döntésén múlik. Nemrég megjelent hírek szerint szóba került, hogy a férfiaknak is lehetősége lehetne 40 év után nyugdíjba menni. Bár a javaslatot még nem szavazták meg, mégis érdemes fontolóra venni. Egyrészt, mert a férfiak diszkriminálva érezhetik magukat, amiért nekik nincs meg ez a választási lehetőség, hogy dolgoznak tovább, vagy a nyugdíjas létet választják. Másrészt, minél több idősebb, nyugdíjkorhatárt átlépett munkavállaló megy el nyugdíjba, annál több fiatal álláskereső, pályakezdő, friss diplomás kerülhet a munkaerőpiacra, hogy felépíthesse a saját karrierjét, és végigjárja azt az utat, amit a nyugdíjba lépett emberek már megtettek. Az pedig semmi esetre sem megoldás, ha csökkentik a nyugdíj pénzt, mert nem tudják kigazdálkodni.

  A legésszerűbb megoldás az lenne, ha megemelnék a minimálbéreket, ezáltal nagyobb lenne a nyugdíj is, így mindkét fél a munkavállaló és a nyugdíjas is jobban járhatna.

Írta: Tompa Orsolya

Személyre szabott, ingyenes nyugdíj-kalkulációk

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Hihetetlen: 17 évvel nőtt a nyugdíjkorhatár egyik évről a másikra

  Szerencsére nem Magyarországon, hanem Törökországban. A kis-ázsiai államban, 2010-ben a nők 41 évesen, a férfiak pedig még 45 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhattak. A rákövetkező évtől a két nem nyugdíjkorhatára 58, illetve 60 évre változott.(1)(2)

  A korábbi alacsony szám abból adódik, hogy az ország nem konkrét korhatárt állapított meg. Az öregségi nyugdíjat csupán 25 év bejelentett munkaviszonyhoz kötötték. Praktikus volt a munkaerőpiac szempontjából, hiszen a korán nyugdíjba vonuló társadalom helyét fiatal pályakezdők tölthették fel.(3) Pláne szükség volt erre, hiszen nagyjából a fele török lakosság 28 év alatti fiatalokból áll.(4) Ezt a praktikus megoldást azonban nehéz az államkincstárból fenntartani.

  Manapság továbbra is 25 éves munkaviszony után jár a török nyugdíj, de a teljes összeget senki nem kapja meg az említett 58, illetve 60 éves kor előtt.(5) A változások a mellékelt diagram szerint pozitív hatást fejthetett ki a munkanélküliség terén. A források a két számot nem hozzák összefüggésbe, de a Virgin Money Blog utal arra, hogy a megemelt nyugdíjjal megspórolt adóból az oktatásra és az infrastruktúrára is lehetne fordítani.(3) Vagy akár munkahelyteremtésre is…
nyugdijkorhatar-munkanelkuliseg.jpg

  A diagramon Törökország munkanélküliségének alakulását látjuk 2009. januárjától 2015. augusztusáig.(5) Az adatsort szemlélve az nem meglepő, hogy a nyári hónapokban minden évben drasztikusan lecsökken az álláskeresők száma. Hiszen mediterrán országról beszélünk, rengeteg gyönyörű tengerparttal. Az sokkal érdekesebb, hogy a telente beálló maximum a 2010-es változtatások óta 2%-ot csökkent. Pedig a kiindulási adatok azt feltételezik, hogy legalább a statisztikákat javítja az alacsony nyugdíjkorhatár. Most több ember jut a
munkaerőpiacra, mint az évtized elején, mégis nő a foglalkoztatottak aránya.

  Magyarországon az említett időszakban szintén növekedtek a nyugdíjak. A legnagyobb emelkedés 2011-re érkezett, akárcsak Törökországban, ám korántsem akkora mértékű. Akkor a nők öregségi nyugdíjkorhatára ugrott 59 évről 62 évre.(6)

Írta: Böszörményi Sándor

Személyre szabott ingyenes, nyugdíj-kalkulációk

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Források:
1. Trading Egonomics: Turkey Retirement Age - Women 2009-2015
http://www.tradingeconomics.com/turkey/retirement-age-women (2015.08.25 15:00)
2. Trading Economics: Turkey Retirement Age - Men 2009-2015
http://www.tradingeconomics.com/turkey/retirement-age-men (2015.08.25 15:00)
3. Virgin Money Blog: Retirement ages around the world
http://virginmoney.com.au/blog/retirement-ages-around-the-world (2015.08.25 15:00)
4. JókorTV: Akik életük felét nyugdíjban töltik: 41 évesen már visszavonulnak
http://www.jokortv.hu/hirek/akik_eletuk_felet_nyugdijban_toltik_41_evesen_mar_visszavonulnak (2015.08.25 15:00)
5. Trading Economics: Turkey Unemployment Rate 2005-2015
http://www.tradingeconomics.com/turkey/unemployment-rate (2015.08.25 15:00)
6. Trading Economics: Hungary Retirement Age - Women 2009-2015
http://www.tradingeconomics.com/hungary/retirement-age-women (2015.08.25 19:30)

 

 

 

Döbbenetes tények a nyugdíjkorhatárról

"Két ember beszélget.
– Te mit csinálsz, ha nyugdíjba mész?
– Az első héten még csak üldögélek a hintaszékben
– És utána?
– Szép lassan elkezdek majd hintázni…"

Vajon mikor jött létre a nyugdíj? Mi célból jött létre a legelső rendszer Európában és Magyarországon?

  Elgondolkoztunk azon már akár egyszer is, hogy mikor alakult ki a nyugdíj és mi célból? Mennyit változott az évek, évtizedek során a rendszer. Nos, talán nem meglepő hogy üzleti húzásból lett kialakítva, amellyel egy olyan délibábot hoztak létre, amely megnyugtatta az embereket. A mostani Németország területére kell vissza utaznunk a 19. század második felének zavaros évtizedeibe (1). Ekkor tevékenykedett a méltán híres Otto von Bismarck államférfi, aki 1883-tól létrehozta az első állami nyugdíjrendszer alapjaiul szolgáló határozatok. Ebben a rendszerbe a korhatár 70 (!) éves korra lett téve nem is véletlen. Az akkori korban szinte alig érték meg ezt a kort és Bismarcknak szüksége volt a pénzre (gazdasági válság, meg miért ne), és ezzel a húzásával megnyugtatta az embereket, hogy öreg napjaikra állami gondoskodás is jár. Tehát az emberek fizettek egy olyan ellátásért, amit nagy valószínűséggel sosem kaptak meg. Ezt a rendszert a környező országok egész sora vette át rövid időn belül, míg hazánkban (meg se tudok lepődni) különböző segélyező törvények után 1928-as év foglalta törvénybe, amely 1929. január elsején lépett hatályba.

  Ez a határozat tette lehetővé a kötelező öregség, rokkantság, özvegység és árvaság esetére szóló biztosítást. A német mintát követte, amely sokat finomodott az eltelt évek alatt és több irányelv érvényesült benne. Ezek közé tartozik a szolidaritás elve, cél a rokkantság megelőzése, hogy a szociális szempontok is érvényesüljenek a társadalombiztosítási intézmények pénzügyeiben, és biztosított legyen az öregek rokkantak és hátramaradottak ellátása. A megszabott korhatár itt már 65 év volt.(2)

  Azért nem túlzás kijelenteni, hogy lényegesen jobb rendszert kaptunk, mint azt a kezdetekben tapasztalhattunk, de az idő múlásával minden viszonylagos lesz. Nő az átlagéletkor az innovatív gazdaság naponta változtathatja meg a pénzügyi helyzetünket Európa asztalán. És hogy a korhatár úgy csökkenjen, hogy a rendszer nem omlik össze, rövid időn belül Jolly Jokert kell kihúznunk a pakliból.

Írta: Máté Zoltán Márk

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Források:
1. Wikipédia: Társadalombiztosítás https://hu.wikipedia.org (2015.08.24 18:45)
2. Igazné Prónai Borbála: A kötelező társadalombiztosítás kialakulása, fejlődése Magyarországon 
Budapest 2006  
https://btk.ppke.hu/DR/igazne.pdf 
(2015.08.24 18:45)Az itthoni magas nyugdíjkorhatár Európában átlagosnak számít

  Európát gyakran nevezik az „Öreg Kontinensnek”. Különösen találó elnevezés a 20. század második felétől, hiszen növekszik a földrész átlagéletkora. A lakosság öregedése a nyugdíjkorhatár emelkedését is maga után vonja. Magyarországon jelenleg 65 év.

De Európában ez magasnak számít?


  Nem különösebben. Sőt, többnyire a hazánknál gazdagabb országok rendelkeznek jellemzően magasabb nyugdíjkorhatárral. Ugyanígy a lakosság átlagos életkorát tekintve is a középmezőnyhöz tartozunk. Összehasonlításképpen – egy tavalyi CIA-felmérés szerint – Európa és egyben a világ legöregebb országa Monaco, ahol az átlagos életkor 51 év. A nagy európai országok között Németország vezet 46 évvel, míg a legfiatalabb állam a kontinensen a 31 éves átlag korú Albánia. Hazánk átlagembere 41 éves. Az Eurostat felméréseiből(1) az is kiderül, hogy az ezredforduló óta az Európai Unióban Magyarország lakossága öregszik a leglassabban.

  A kontinens öregedése azonban kézzel fogható. Ez az összeurópai tendencia a születések csökkenése és a várható élettartam növekedése miatt egyre tartósabb. Ennél fogva évről évre csökken az eltartók száma, míg a nyugdíjasoké nő. Nem csoda, ha nem csupán itthon emelkedik néhány évente a nyugdíjkorhatár. A nagyobb GDP sem feltétlenül jelent enyhítő körülményt. Jól mutatja ezt Izland esete, ahol 2012-es OECD adatok alapján(2) mind a nők, mind a férfiak 67 éves korukban mehettek csak nyugdíjba. De a 2008-as államcsőd előtt is jellemzően nagyon magas volt ez az adat az északi szigetországban. (Összehasonlításképpen 2012-ben Magyarországon még 63 és fél év volt a korhatár).

  Az uniós országokat és a férfi lakosságot tekintve idén Görögország a listavezető(3) ugyancsak 67 évvel. Ezen túl olyan országok állnak még előttünk, mint Olaszország, Németország, Hollandia vagy Írország. Még az EU-átlagot is alig lépjük át, hiszen az 64,6 év. 62 év alatt semelyik uniós államban nem jár öregségi nyugdíj.

  A számok szerint hazánkban a lakosság nem annyira öreg és a nyugdíj sem jár olyan későn. Ennek ellenére kár lenne figyelmen kívül hagyni, hogy a nyugati kultúra összesített korfája, ha lenne ilyen, rohamos öregedést mutatna és ez bizony itthon is kimutatható.

  A térkép színei az egyes európai országok lakosságának átlagos életkorát illusztrálják.(4)

Írta: Böszörményi Sándor

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Források:
1. Jókor TV: A leglassabban a magyar lakosság öregszik Európában http://www.jokortv.hu/hirek/a_leglassabban_a_magyar_lakossag_oregszik_europaban (2015.08.21 18:45)
2. OECD: Ageing and Employment Policies - Statistics on average effective age of retirement http://www.oecd.org/els/emp/ageingandemploymentpolicies-statisticsonaverageeffectiveageofretirement.htm (2015.08.21 18:45)
3. Trading Economics: European Union Retirement Age Men
http://www.tradingeconomics.com/european-union/retirement-age-men
 (2015.08.21 18:45)

4. Maps on the web
http://mapsontheweb.zoom-maps.com/image/116015529658 (2015.08.21 18:45)

Végleges megoldása a nyugdíjkorhatár problémának

  Hogy miért fontos a nyugdíjazás fontosságának a felismerése, a megfelelő életkorban való elérhetése és hogy milyen eszközökkel tudnánk segíteni a fentebb ecsetelt kérdések megoldását, arra fény derül a cikkben.

- Nagyapa milyen érzés volt korán nyugdíjba menni?
- Nem tudom kis unokám, magyar vagyok…

  Egy állam nagysága abban rejlik, hogy mennyire becsülik meg az idősebbeket. Ez nem volt titok egyik civilizációban sem széles-e világban. A korosodó és egyre bölcsebb tagjaikat a család és az állam nagy becsben tartotta és igyekezett megkímélni az egyre gyorsabban fejlődő világ viszontagságaitól, hiszen tudták, hogy a tudásuk és az évek alatt befektetett rengeteg munkát honorálni kell.

Hogy ez mennyiben maradt meg ma?

  Erre hagy ne kelljen válaszolnunk. A rohanó életben, egyre kevésbé érvényesülnek a régi világ törvényi, amelynek látható nyomai vannak. A legújabb törvények szerint a nők nyugdíjazása mellett elérhetővé válhatna akár a férfiak számára is 40 ledolgozott év után, (Bédy-Schwimmer Rózsa arcára még mindig mosolyt csal) ami dicséretes előrelépés, de az esélyegyenlőség sűrű erdejében kérdezzük mi férfiak: Minket eddig miért hagytak ki a sorból, minket, akik két kézzel építjük az országot nap, mint nap. Itt nem a nemek közti hierarchiákon van a hangsúly, hanem az időn a 21. század aranyán. Minden dolgozó állampolgár megérdemli a nyugdíjas évek „nyugalmát”, és nem szabadna különbséget tennünk nem és munkahelyi szféra között sem (fizikai munkák végzése kivételt képez a számomra). A megoldást viszont közösen kell megtalálnunk, hogyan hálálhatnánk meg a rengeteg munkát és hogy minél több évnyi „aranyrögöt” nyújthatnánk át.

Mit tehetnénk, hogy csökkenjen a korhatár?

  A 21. századi „aranyláz” ellen, mely óriás sebeket ejt hazánkon minél hamarabb cselekednünk kell. Olyan munkahelyeket kell létrehozni, amelyek ajánlatai csábítóak a fiatalok számára, így hazánkban kezdik el a karrierük építését, így megfelelő utánpótlást tudnak nyújtani egy átmeneti tapasztaltabbak által nyújtott oktatás után. Kulcsfontosságú szerepe van a fiatal generációnak a kérdésben, hiszen ők veszik át a stafétát. A nyugdíjrendszert úgy kell megreformálni, hogy az új generáció képes legyen a hamarabbi visszavonulást finanszírozni. A lejjebb lehet vinni, hogyha a különböző korosztályok munkája között finomhangolást végzünk, hiszen a dallamot egyetlen egy rossz hang is elronthatja, a mostani anomália pedig igazi macskazene. Macskazene és intő példa, amely Dugovics Tituszként veti magát a mélybe és az eredménye csakis tőlünk függ. A történelem figyelmen kívül hagyása mindig megbosszulja magát.

Írta: Máté Zoltán Márk

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Ez a nyugdíjkorhatártól függ...

„A bíró az ítélethirdetés után odaszól a visszaeső vádlotthoz:
- Nagyon remélem ez volt az utolsó alkalom, hogy itt találkoztunk!
- Miért, nyugdíjba készül a bíró úr? ”

  2015.07.02.-i bejegyzésemben azt tudakoltam a kedves olvasoktól, hogy mely kérdések foglalkoztatják őket leginkább a nyugdíjjal kapcsolatban. A vezető témakörök között volt a következő kérdés is:

„Mikor mehetek nyugdíjba?"

  A férfiaknál egyértelműbb erre a kérdésre a válasz, a nők már nehezebben kapnak feleletet perpillanat. Nyilván, ha megszavazzuk a férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőséget akkor már az erősebb nem képviselőinek sem lesz annyira könnyű választ kapniuk.

  Jelenleg a következő kép alakulnak a nyugdíjkorhatárok mind a férfiak, mind a nők számára.

  A nők „korkedvezményes” nyugdíjáról itt találhatnak információt.

  A hölgyek természetesen a nyugdíj kiértesítésekor két adatot is látnak majd az ONYF-től kapott levélben. Egyik oldalról kiszámolják számukra, hogy normál esetben mennyi szolgálati idővel rendelkeznek, másik oldalról arról is kapnak információt, hogy „korkedvezményes” nyugdíjba vonulás esetén mennyi a szolgálati idejük.
  A korkedvezményes szót azért teszem idézőjelek közzé, mivel valójában nincs korkedvezményes nyugdíj, hanem hivatalosan ez is öregségi nyugdíj.

Köszönöm a figyelmet.

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

„ Népszavaztunk " : Férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíjkorhatára

„ - Mi a kommunista mese vége?
- Aki nem hiszi, annak utána járnak."

  Pénteken elindítottam egy „népszavazást" a férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségéről. Szerintem érdekes eredménnyel zárult, de ki-ki saját magának vonja le a következtetéseket.

  Természetesen mivel ez a szavazás még mindig nyitott, azaz még mindig lehet szavazni, ezért az Ön által látható eredmény eltérhet a lentebb közöltektől. Az eredmények a 2015.08.17. 18 óra 38 perces állapotot tükrözik és csak az láthatja az végeredményt aki már leadta a voksát.

  A feltett kérdés a következő volt:

Ön támogatná a férfiak 40 év utáni kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét?

  Közel az olvasók kétharmada támogatná ( 66,4%) és egyharmada ( 33,6% ) pedig nem támogatná azt az elképzelést miszerint a férfiaknak is legyen lehetőségük 40 év munkaviszony után kedvezményesen nyugdíjba vonulniuk. Mivel természetesen napjainkban még most is az a kérdés, hogy ezzel a témával kapcsolatban legyen-e egyáltalán népszavazás ( az aláírások 20 %-a van meg  jelenleg ), így az, hogy pontosan mi tartozna bele a 40 év munkaviszonyban még mindenki számára titok.

 Köszönöm a figyelmet. 

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Ez H1-es címsor