Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Kell-e ennyi nyugdíjkedvezmény?

2016. szeptember 24. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  A szolgáltató szektor számos kedvezményt biztosít különböző korosztályoknak, csoportoknak.

kedvezemenyek_e_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg  Vegyük például az utazást, vagy egy strandfürdőt, kulturális helyeket. Ha megnézzük az árkategóriákat mindenhol látható, hogy korukra való tekintettel engedményben részesülnek a kicsi gyerekek, a diákok, a 26 év alattiak, a nyugdíjasok, a 65-70 év felettiek, a családosok, és a csoportban érkezők is. Ez jelentheti a teljes ár felét, vagy egy bizonyos százalékát.

  De ott vannak ezek mellett azok a programok és szervezetek, amelyek azért jönnek létre, hogy segítsenek egy-egy korosztályt, legyen az például háztartási cikkek vásárlásában való segítés az Otthon Melege programra gondolva.

  Mégis felmerül a kérdés, hogy meg vagyunk-e elégedve, illetve a nyugdíjasok meg vannak-e elégedve azokkal a kedvezményekkel, amelyeket igénybe vehetnek, vagy éppen lehetne több is. Erről kérdeztük olvasóinkat.
kedvezemenyek_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.png  A válaszadók 63%-a vélte úgy, hogy több kedvezményt is kaphatnának a nyugdíjasok a meglévők mellett, ~30% szerint a jelenlegi kedvezményeket csökkenteni kellene, mert már ez is túl sok, és csupán 7% elégedett a jelenleg használható engedményekkel.

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Nyugdíj: ez az amit tudni akarunk!

  Mindenféle hír, információ kering a világhálón a nyugdíjról.

  Ma már bármiről olvashatunk, csak a megfelelő oldalt kell megtalálnunk hozzá. Attól függ, mi az a terület, ami az adott témakörön, például a nyugdíjon belül érdekel minket.

informacio_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg
  Olvasóinkat arra kértük, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy milyen témában írjunk a nyugdíjjal kapcsolatban. Nyolc kategóriát soroltunk fel: a nyugdíj összege, kedvezmények, más országok nyugdíjrendszere, érdekességek, statisztikai elemzések, hazai nyugdíj hírek, biztosítások a nyugdíjjal kapcsolatban, illetve minden más, ami a nyugdíjhoz hozzátartozik.

diagramm_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg

  A válaszadók többsége, vagyis 23%-a olvasna a nyugdíj összegéről, 26%-a a nyugdíjasok által igénybe vehető kedvezményekről, 18% csak hazai híreket olvasna és külföldit nem, 11% pedig nyugdíjjal kapcsolatos érdekes információkat szívesen venne. Ezek azok az átfogó témák, amelyek a hazai nyugdíjas lét alapját jelentik.

  További munkánk során igyekszünk ezek alapján információt nyújtani.

Köszönjük!

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

TESZT: Mennyire reális a nyugdíj melletti munka?

  " 72 évesen már nem szedem olyan gyorsan a lépcsőket, de már csak 5 évem van hátra a nyugdíjig... "

  Mai bejegyzésünkben a nyugdíj melletti munkavégzés kérdéskörét járjuk körül. Illetve inkább gondolatébresztőnek szánnám.

munka_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg  Kérem, gondoljon a környezetében található bármelyik nyugdíjas személyére.
Ha megvan, a következő kérdésekre kellene válaszolnia:
- Milyen az egészségi állapota ismerősének? Egészséges? Gyógyszereket szed?
- Tudna-e ez a nyugdíjas ismerőse fizikai munkát végezni?
- Vajon milyen munkát tudna ellátni nyugdíjasként?
- 8 órában tudna-e dolgozni, vagy csak 2-4 órában? Vajon mennyi pénzt keresne, ha dolgozna nyugdíj mellett?
- Ha ő 10 évvel idősebb lenne akkor is így állna a helyzet?

  Miután ezzel megvagyunk, van még EGY nagyon fontos kérdés:

  Az ÉN esetemben vajon máskép válaszolnék, ha arról lenne szó, hogy tegnap ÉN értem el az öregségi  nyugdíjkorhatárt?

Köszönöm a figyelmet!

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Nyugdíj: kedvezmények a közlekedésben 2.

  Előző cikkünkben a vasúti kedvezményeket néztük meg, most hazánk nagy busztársaságának távolsági és helyi járatainak kedvezményeit vizsgáljuk.

busz_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg

  Utazáskor sokan választják a buszokat, egyrészt mert városon belül is megáll, másrészt mert nagyon sok település csupán busszal vagy autóval közelíthető meg, és nincs lehetőség vonattal utazni, csak esetleg átszállással.

  Az utazás így sokszor fejtörést is okozhat nekünk, és gyakran hosszadalmas utánajárást is igényelhet, hogy hogyan is tudunk eljutni egy adott településre. Buszos utazásaink során jellemzően Magyarország nagy busztársaságát vesszük igénybe: a VOLÁN Zrt. járatait. Nem csak távolsági buszokkal rendelkeznek, de helyi járataik is vannak, amelyekkel a környező településekre eljuthatunk.

  Most a VOLÁN Zrt. távolsági és helyi járatainak nyugdíjasokra vonatkozó kedvezményeit nézzük meg, amelyek alkalmazhatók a feltételeknek való megfelelés után.

  Helyi járatai esetén 65. életévüket be nem töltött magyar állampolgárok helyi nyugdíjas bérletigazolvánnyal utazhatnak, amelyet a nyugdíjas igazolvány, személyazonosságot igazoló igazolvány és ellátottak utazási utalványa alapján állítanak ki. 65 év felett az utazás díjtalan, személyi igazolvány szükséges ennek igazolására. 65 év felett kedvezményre jogosult például, aki: magyar állampolgár, EU, EGT és Svájc állampolgára, magyar nyugellátású külföldi állampolgár, 65 év feletti menekült.(1)

  Országos járatoknál ellátottak utazási utalványával rendelkező személy illetve olyan házastársa vagy élettársa kaphat kedvezményt, aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte. A kedvezményekre ugyanazok a 65 év felettiek jogosultak, akiket a helyi járatoknál is feltüntettünk. A különbség a helyi és országos járatok között, hogy országos járatoknál a nyugdíjasoknak és 65 év felettieknek meg kell fizetniük a távolsági kiegészítő jegyet.(2)

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Források:
1. VOLÁN Zrt. - Helyi utazási kedvezmények
https://www.volanbusz.hu/hu/utazasi-informaciok/jegyvasarlas/dijszabas/kedvezmenyek/helyi-utazasi-kedvezmenyek
(Letöltés ideje: 2016-07-07. 13:42)
2. VOLÁN Zrt. – Országos, regionális és elővárosi (helyközi) utazási kedvezmények, kedvezményre jogosító igazolványok
https://www.volanbusz.hu/hu/utazasi-informaciok/jegyvasarlas/dijszabas/kedvezmenyek/orszagos-kedvezmenyek
(Letöltés ideje: 2016-07-07. 14:16)

Nyugdíj: kedvezmények a közlekedésben 1.

  Az utazás gyakorlatilag a mindennapjaink része.
  kedvezmenyek_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg  Utazni mindenki szokott, valaki autóval, valaki repülővel, valaki vonattal, busszal, vagy helyi járattal, kinek melyik a szimpatikus, vagy melyiket szükséges éppen használnia.
 
  Közös ismertetőjegyük – az autót kivéve – hogy jegyet szükséges venni az igénybe vételéhez. Ezt vonat, illetve repülőjegy esetén megvehetjük elővételben, online, míg busz esetében, főleg a helyi járatok esetében rendszerint a járatokon, illetve az erre kijelölt jegyautomatáknál, vagy jegypénztáraknál tehetjük meg.

  Nyugdíjasként, diákként, családosként is utazási kedvezményekben részesülhetünk. Most a nyugdíjasok vasúti kedvezményeit nézzük meg, a következő részben pedig a távolsági és helyi járatos buszokét.

  A MÁV- START Zrt. jóvoltából a nyugdíjasok 50% illetve 90%-os kedvezményben részesülhetnek, 65 év felett pedig 100%-os kedvezményre jogosultak. Az 50% és 90% kedvezményes menetjegy megvásárlására jogosít fel, ehhez a nyugdíjasok utazási utalványa is szükséges. Az 50%-os kedvezmény évi 16 alkalommal, a 90%-os évi 2 alkalommal, illetve kettő 50%-os összevonásával igényelhető. 65 év felett az utazás ingyenes, feltétele, hogy az illető EU állampolgár legyen, így belföldön korlátlan számban utazhat. START Klub kártya igénylésére is lehetőség van, amely névre szóló, 50% és 100%-os kedvezményt biztosít. Belföldi kedvezményekben részesülhetnek a határon túli magyarok is, 65 év felett szintén 100%, tehát díjmentesen utazhatnak korlátlan számban, magyar igazolvány, vagy magyar hozzátartozói igazolvány szükséges hozzá.(1)

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. Kedvezmények a MÁV-START Zrt. vonalszakaszain
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedvezmenyek-mav-start-zrt-vonalszakaszain
(Letöltés ideje: 2016-07-07. 13:28)

Visszaélés a nyugdíjjal

  Nemcsak a filmekben fordul elő, hogy megtartjuk más nyugdíját.

visszaeles_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg
  Olykor sok mindenre képesek vagyunk a pénzért, de tudni kell azért, hogy ez következményekkel járhat. Ami eleinte jó ötletnek tűnik, és azt gondoljuk, úgysem derül ki a dolog, az később kellemetlenségeket okozhat még nekünk.

  Nemcsak a filmekben találkozhatunk olyan esetekkel, hogy eltitkolnak egy halálesetet és felélik az illető nyugdíját, hanem a való életben is. Hónapok, akár évek is eltelhetnek úgy, hogy nem derül ki, mi történt.

  A jogtalanul felvett pénzzel azonban nem csak az elhalálozott személy családját károsítjuk meg, hanem az államot is, és azt a szervezetet, amely a nyugdíj kézbesítésére jogosult, például bank, vagy posta.

  Hazánkban nem olyan régen egy nagykanizsai nőt tartóztattak le, mert felvette elhalálozott svájci ismerősének a nyugdíját saját és családja megélhetésére, aki halála előtt három hónappal meghatalmazta nyugdíjának és postai küldeményeinek átvételére. A jogosulatlanul felvett pénzzel csaknem 2 millió Forintos kárt okozott a Magyar Postának, így vádat emeltek ellene.(1)

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás:
1. Pénzcentrum.hu – Halott ismerőse nyugdíjából élt, lecsukták a magyar asszonyt
http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/halott_ismerose_nyugdijabol_elt_lecsuktak_a_magyar_asszonyt.1050473.html
(Letöltés ideje: 2016-07-15. 16:14)Kulturális nyugdíjkedvezmények

  „A műveltség olyan, mint a védőoltás: megvéd minket a manipulációtól, határozottabbá, elveinkben szilárdabbá, látókörünkben gazdagabbá tesz bennünket.” – Véghelyi Balázs, magyar költő és prózaíró.(1)

nyugdijkedvezmeny_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg
  A kultúra legtöbbünk számára fontos az életben. Nemcsak kikapcsolódást, szórakozást nyújt, hanem értékeket is. Lényeges dolgokra, tanulságokra hívja fel az emberek figyelmét. Nem lehet összehasonlítani a virtuális világ adta lehetőségekkel.

  A kultúra sok területet foglal magába, mint színház, film, koncertek, irodalmi előadások, kiállítások, rendezvények. Mindegyik másmilyen értéket hordoz magában, van, ami ingyenesen elérhető és van, ami ellenérték fejében vehető igénybe, de bárki előtt ott a lehetőség, hogy éljen vele.

  A fiataloknak és az idősebbeknek is mást jelent a kulturálódás, de valamelyik formáját a legtöbben használják. Az értékén túl a másik előnye, hogy nyugdíjasként például kedvezményeket vehetünk igénybe. A felnőtt, teljes áru jegyekkel ellentétben a nyugdíjasok akár fél áron, vagy a teljes áru jegynél valamivel olcsóbban is látogathatják a színházat, a mozit, vagy a múzeumok kiállításait az ország számos pontján.

  Ilyen helyek például: Terror Háza, Budapesti és vidéki színházak, Cinema City mozik, fővárosi és vidéki múzeumok, de még állatkertek be is kedvezményesen mehetünk nyugdíjasként. A kedvezményre jogosító jegyekhez nyugdíjas igazolvány bemutatása is szükséges. Az adott és aktuális kedvezményekről a látogatni kívánt helyen illetve annak weboldalán is tudunk tájékozódni.

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. Citatum.hu – Véghelyi Balázs
http://www.citatum.hu/szerzo/Veghelyi_Balazs
(Letöltés ideje: 2016-07-15. 15:23)

Nyugdíjba vonulás után: Mi az a NYOSZ?

Ön tudja, mi a NYOSZ?
  
mi_az_a_nyosz_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg
  Hazánkban is, és a világban is számos szövetség, unió létezik, amelyek embereket, embercsoportokat, egy célért küzdőket fogja össze. Központi emberek segítségével támogatják, segítik egymást.

  Miért jó ez? Azért, mert van egy közösség, amihez tartozhatunk, megismerhetünk másokat, új kapcsolatokat alakíthatunk ki, és együtt élhetünk át új dolgokat. Egy szövetség, egy csoport tagjai számtalan új dolgot tanulhatnak egymástól.

  Egy közösséggel számtalan programot meg lehet szervezni, ami összekovácsolja a tagokat, és egységesen nyújtanak segítséget és tanácsot minden egyes tagnak a vezetők. Ilyen szövetség a NYOSZ is.

  A NYOSZ nem más, mint a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, amely 1988. óta létezik. Hálózata országos, közel 130.000 tagja van, klubok és egyesületek tartoznak hozzájuk. Civil szervezetként nemcsak szociális, kulturális, sport, életmód és érdekvédelmi feladatokkal is foglalkozik, hanem egészségmegőrzéssel, gyógyító rehabilitációval, idősek életviszonyaival, kulturális hagyományőrző tevékenységgel, természet- és környezetvédelmi programok szervezésével és az idősek fogyasztói érdekvédelmével is. Európai nyugdíjas szerveződéseknek is tagja, így a nemzetközi helyzetüket is figyelemmel tudja kísérni.(1)

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás:
1. NYOSZ – Nyugdíjasok Országos Szövetsége
http://www.nyosz.hu/szervezet
(Letöltés ideje: 2016-07-15. 18:22)

Nyugdíj: NYOSZ kedvezménykártya

  A NYOSZ kedvezménykártyával is szolgál tagjainak.

nyosz_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg

  A kedvezményeket mindig igyekszünk igénybe venni, ha már megtehetjük. A legtöbb helyen pedig rendelkezésre áll legalább egy olyan dolog, amivel kedveznek a látogatóknak legyen az kedvezményes jegy, törzsvásárlói kártya, akció.

  A nyugdíjasok számára többféle kedvezmény is felhasználható üdüléshez, fürdőzéshez, kulturális intézményekhez, szórakozáshoz, utazáshoz és még sorolhatnánk. Ezekhez többségében egy nyugdíjas igazolvány felmutatása szükséges.

  A NYOSZ tagjai egy kedvezménykártyát vehetnek igénybe, amellyel az ország több pontján, több üzletben is kedvezményesen vásárolhatnak. A kártya 5-10% kedvezményt biztosít a használónak, aki NYOSZ tag. Ezt az igazolványt a Nyugdíjasok Országos Szövetségén keresztül lehet igényelni. Felhasználható hotelekben, fürdőkben, nagyáruházakban, gyógyszertárakban, utazáshoz, könyvesboltokban és sok más helyen az ország több pontján.(1)

  A kártya igénylésével kapcsolatos információkról és felhasználási helyeinek listájáról a NYOSZ oldalán találhatnak bővebb tájékoztatást.

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. NYOSZ – Nyugdíjasok Országos Szövetsége – Kedvezménykártya
http://www.nyosz.hu/nyosz-kedvezmenykartya
(Letöltés ideje: 2016-07-16. 10:13)

Nyugdíj: jubileumi juttatás

  Jubileumi juttatás jár a szépkorúaknak.

jubi_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.png
  Vannak olyan kiváltságos helyzetek, amikor az ember megérdemel egy kitüntetést, egy érmet, egy emléklapot, oklevelet, ami egy életre szól, és elismerésként tekinthetünk rá. Kaphatunk ilyet hazafiasságunkért, egy élet megmentéséért, egy versenyen elért jó helyezésért, vagy részvételért.

  De nemcsak oklevél, vagy érem járhat ezért, hanem juttatás is. Az idősebbek mindig tiszteletet érdemelnek. Nemcsak úgy, hogy tisztelettel bánunk velük, átadjuk a helyünket a buszon és a többi. Egy bizonyos kortól már szépkorúnak számít az ember. Ezt pedig az állam „jutalmazza”.

  Magyarországon 2009. óta jár jubileumi juttatás, személyes köszöntés és okirat azoknak a magyar állampolgároknak, akik 90., 95., 100., 105., 110. és 115. életévüket betöltötték. Ennek megfelelően kapnak annyi ezer forintot, ahanyadik életévüket töltik, tehát 90 éves kor esetén 90 ezer Forintot. A juttatással kapcsolatban a KEKKH megkeresi a juttatásra jogosult személyt, aki eldöntheti, elfogadja-e a köszöntést és a jubileumi juttatást. Aki elfogadja, annak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja az összeget, halálozás esetén pedig a család, vagy örökös veheti fel a pénzt.(1)

  Ez egy igen szép gesztus az állam részéről és megtiszteltetés is. Bízzunk benne, hogy minél többen elérik valamelyik szép kort.

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás:
1. ONYF – Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Nyugdíjfolyósítás – Tájékoztató a szépkorú személyek jubileumi juttatásáról
https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/ügyintézési-tájékoztatók/116-nyugdíjfolyósítás.html
(Letöltés ideje: 2016-07-16. 12:47)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu