Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdij

3 mítosz a nyugdíjas éveinkről!

2016. április 27. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Nézzük meg melyik az a három tévhit, amit már biztosan ön is hallott a nyugdíjas évekről. Mindannyiunk érdeke, hogy tisztába legyünk a várható nehézségekről, amivel nyugdíjba vonulásunk után szembe kell néznünk.

mitosz_nyugdij.jpg

1. Tévhit: Nyugdíjasként kevesebb pénzből is elélünk majd.

  Ez a gondolat azért nem állja meg a helyét, mert olyan dolgokra is gondolnunk kell nyugdíjasként, amire remélhetőleg aktív emberként nem kellett vagy nem olyan mértékbe kellett számításba vennünk. Ami például csökkenti a költségségeinket: ha ingáztunk a munkahelyünkre, akkor nyilván ezt a kiadást, már nyugdíjasként nem kell megfizetni.
  Ami viszont plusz teherként jelenhet meg a család költségvetésében, ha már szépkorúak vagyunk:
- Az egészségi állapotunk megőrzéséhez szükséges kiadások megnőhetnek. Gondolok itt a gyógyszervásárlásokra, másrészről pedig az orvosi kiadásokra. Tudom-tudom, nincs hálapénz Magyarországon.   Szeretnék optimista lenni, de nem az a kérdés, hogy többet fogunk-e költeni az egészségünkre, a kérdés az, hogy mikortól?
- A rezsi költségek is valószínűleg meg fognak nőni, mivel amíg aktív munkavállalóként nem kellett egész nap fűteni a lakást a téli időszakban, addig nyugdíjasként biztos, hogy kell majd. Nem beszélve arról, hogy akár a TV is többet lesz bekapcsolva.
- Feltehetőleg az unokákra is költeni kell majd.

2. Tévhit: A boldog és nyugodt éveink nyugdíjba vonulásunkkal elkezdődnek.

  Ez csak részben igaz. Mert, mi fog történni, amikor eljön a nyugdíjazás ideje?
Körülbelül olyan stressznek leszünk kitéve, mintha hirtelen munkanélkülivé válnánk. Odalesz a hétköznapi rutinunk, hirtelen rengeteg szabadidőnk lesz, de ez csak az elején lesz élvezetes, később át fog fordulni majd unalomba.
  Másik oldalról: mutassanak egy olyan embert nekem, akinek nincsenek problémái az életben! Tehát a nehézségek biztos, hogy nem fognak eltűnni az életünkből, legfeljebb másfajták álarcot fognak ölteni.

3. Tévhit: Az állam mindenképpen ellát minket nyugdíjas éveinkben.

  Ez az egyik legközismertebb mítosz. Valószínűleg azért, mivel 2012.01.01.-től lépett be az életünkbe. Az ettől az időponttól érvényes alaptörvényben látható, hogy az államnak már nem kötelessége a nyugdíjasokat ellátni, hanem csak annyi a feladata, hogy mindent megtegyen azért, hogy a nyugdíjasokat ellássa. A különbség jól érezhető: míg 2012.-ig bármi áron biztosítani kellett a nyugdíjasok ellátását, addig 2012.01.01.-t követően, amit tud megtesz, de ha nem tudja ellátni a szépkorúakat akkor, szétteheti a kezét, hogy „hát ennyit tudtam tenni...". Így akár az is előfordulhat-, ami teljesen törvényes lenne – hogy lefelezze a nyugdíjakat, mondván ennyire futja csak.

Írta: Nagy Imre Attila

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Mennyi nyugdíjjal lennénk elégedettek?

  A többség emelne!

  Magyarországon az öregségi nyugdíj minimális összege jelenleg 28.500 Forint. Ez nem olyan nagyon sok, mindenképp szükség van valamiféle megtakarításra, hogy eléldegéljen belőle, akinek csak ennyi jut.

mennyi_nyugdij_elegedett.jpg

  Olvasóinkat arról kérdeztük, hogy mennyi nyugdíjjal lennének elégedettek. Az eredmények az 1. ábrán láthatóak. 

mennyi_nyugdij_chart_1.jpg

1. ábra: Nyugdíj összege - szavazás


  A válaszadók majdnem 80%-a több nyugdíjat is el tudna viselni", ők valószínűleg az a réteg, amelyik viszonylag kevés összeget kap, vagy fog kapni, amikor majd odakerül. Körülbelül 13% az, aki szerint megfelelő ez a minimum összeg, nincs szükség emelésre. A szavazók 3-6%-a gondolja úgy, hogy két- vagy háromszoros összeg is elegendő lenne már.

  Nyilvánvalóan mindannyian másképp vélekedünk a nyugdíj összegéről, akárcsak a nyugdíjkorhatárról. Aki keveset kap, az nem utasítaná vissza, ha kicsit megemelnék, és könnyebben tudna tervezgetni a jövőjét illetően, míg, aki többet kap, az valószínűleg valamennyivel könnyebben át tud hidalni majd a nehézségeken. Mindenesetre, nem mindenki tudja beleélni magát a másik helyzetébe, hogy ki, hogyan tudja majd fenntartani megélhetését a jövőben és nyugdíjas éveiben.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Mikor vonuljunk nyugdíjba?

  Olvasóinkat kérdeztük a nyugdíjkorhatárról.

  Mindig probléma és napi szintű téma a nyugdíjkorhatár, melyik nem mikor legyen nyugdíjas, mi az a kor, ami mindenki – vagy legalábbis a többség – számára megfelelő lenne. Magyarországon jelenleg 65 év a korhatár, de nem lehetetlen, hogy ez még tovább emelkedik, és akkor lehet, hogy tényleg lőttek a nyugdíjnak.

exit_nyugdijkorhatar.jpg

  Olvasóinkat arról kérdeztük, ők hogyan vélekednek a nyugdíjkorhatárról, hol húznának egy vonalat, amely kortól már reális a nyugdíjazás. Az eredményeket az 1. ábra szemlélteti.

nyugdijkorhatar_szavazas.jpg

1. ábra: Nyugdíjkorhatár felmérés

  A szavazók négy válaszlehetőség közül választhattak, az eredmények pedig egyértelműen két részre osztódtak. Az alsó két buborék, körülbelül 17%-a a szavazóknak úgy véli, hogy megfelelő a jelenlegi 65 év, de akár lehetne emelni rajta. A válaszadók másik fele (~31-34% - a felső két buborék) a csökkentést preferálta jobban, illetve, hogy lehetőség legyen nőknek és férfiaknak egyaránt egy bizonyos kortól nyugdíjba vonulni, ha úgy döntenek.

  Nehéz megállapítani, hogy melyik lenne a kifizetődőbb, hiszen sokszor jó lenne, ha már élvezhetnénk a szabadságot, a nyugdíjas éveinket, olyan dolgokat tenni, amit lehet, hogy dolgozó éveink során nem tudtunk megvalósítani. Ugyanakkor vannak, akiket éltet a munka, a pörgés, hogy nem ülnek tétlenül, hanem van miért felkelniük minden egyes nap, és ezt igyekeznek maximálisan kihasználni, addig dolgozni, ameddig csak bírják.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Dolgozzunk kevesebbet az alacsonyabb nyugdíjkorhatárért?

"- Főnök úr, én felmondok - jelenti be a takarítónő a bankfiók igazgatójának. - Nem tudom elviselni a bizalmatlanságukat!
- Mi az, hogy bizalmatlanság? Még a páncélszekrény kulcsát is mindig itt hagyom az íróasztalon!
- Az igaz, de a kulcs nem illik a zárba!"

  A legfrissebb nyugdíj hírek szerint: rövidebb munkahetet javasolnak a szakértők (1), kevesebbet kellene dolgozni a nyugdíjkorhatár közeledtével.

  Véleményem szerint nemcsak a 40 év fölöttieknek kellene a rövidebb munkahét, hanem minden egyes dolgozónak az életkorától függetlenül. Természetesen, mint mindenhol itt is előfordulhatnak kivételek, de én a nagy átlagra gondolok.

Mert mi is a fő problémánk ami miatt folyamatosan kell emelni a nyugdíjkorhatárt?

  Tulajdonképpen az, hogy másképp az aktív dolgozók nem tudják kitermelni a nyugdíjas réteg nyugdíj kifizetéseit.

De mi van akkor ha nem többet dolgoznánk, hanem hatékonyabban?

Esetleg növekedne az ország gazdaságilag?
Több nyugdíjast tudnánk eltartani?

  Szerintem az eredmények növelésének az útja a hatékonyságon múlik és nem hozza el a magasabb munkaidő a tőle áhított többlet eredményt.

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. Napi.hu - Rövidebb munkahetet javasolnak a szakértők
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/rovidebb_munkahetet_javasolnak_a_szakertok.613411.html
Letöltés: 2016.04.20. 13:05

Nyugdíj: Magyar-Japán egyezmény

  A szociális egyezményeknek köszönhetően olyan országban is lehetünk nyugdíjasok, illetve olyan országból is kaphatunk nyugdíjat, amely nem Uniós tagállam.

  Magyarország több ország mellett Japánnal is kötött egy szociális biztonság egyezményt, így ha valaki úgy dönt, Japánban kíván dolgozni, élni, és megfelel a feltételeknek, akkor bátran nyújthat be kérelmet az egyezménynek köszönhetően nyugdíjazásakor.

  Bár az egyezmények tartalma – talán mondhatjuk -, hogy többségében megegyezik, mégis érdemes utánajárni, mire figyeljünk, hiszen nem ugyanazok a szabályok, mint egy Uniós tagország esetén. Eltérések mindenhol vannak.

  A Magyar-Japán egyezmény során (amely 2013. óta áll fenn) fontos, hogy az igénylő állampolgársága magyar, vagy japán legyen, feleljen meg a japán egészségbiztosítási és nyugdíjrendszer, illetve a magyar rendszer feltételeinek. A biztosítási idő Magyarország esetében minden olyan idő, amely hazánkban járulékfizetési időnek minősül, vagy szolgálati időnek, és megfelel a TB előírásoknak. Japán vonatkozásban több nyugdíjrendszert határoztak meg, amelyre kiterjed ez az idő, ilyen például a Nemzeti Nyugdíj, vagy a Munkavállalói Nyugdíjbiztosítás, illetve egészségbiztosítási rendszerre is kiterjed.(1)

  Az ellátások kifizetéséhez Magyarország esetében arra van szükség, hogy legalább 3 hónapot töltsön itt az illető folyamatosan. Ha az illető egy harmadik országban tartózkodik, akkor azt úgy kell venni, mintha annak a szerződő államnak az állampolgára lenne, ahol korábban élt. Az egyezmény különböző jogszabályokat tartalmaz házastársakra, repülőgépek fedélzetén dolgozókra, munkavállalókra, diplomáciai missziók tagjaira.(2)

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Magyar – Japán szociális biztonsági egyezmény https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k.html
(Letöltés ideje: 2016-04-05. 09:12)
2. Egyezmény Japán – Magyarország között a szociális biztonságról
http://www.mofa.go.jp/mofaj/files/000018060.pdf

(Letöltés ideje: 2016-04-05. 09:42)

Hány évesen kellene nyugdíjba vonulnunk?

  A nyugdíjkorhatár legfőbb jellemzője: emelkedik.

  A nyugdíjkorhatár Magyarországon 65 év, azonban az évekkel egyre csak emelkedik, az emberek pedig sokszor aggódnak, hogy mire ők odaérnének, ismét felviszik a határt. Ennek az lesz a következménye, hogy nem is lesz már nyugdíjuk.

  Arra kérjük most olvasóinkat szavazzanak a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban!
Köszönjük!

 Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Ön mennyi nyugdíjjal lenne elégedett?

  Ismét olvasóink segítségét kérjük!

    A kapott nyugdíj összege mindenkinél változó. Van, aki többet kap kézhez, van, aki épphogy megkapja a minimum összeget. A járadék megállapításához több tényezőt is figyelembe vesznek. Az öregségi nyugdíj minimális összege most 28.500 Forint.

  Arra kérjük olvasóinkat szavazzanak, mennyi nyugdíjjal lennének elégedettek!
Köszönjük!

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Magyar-indiai egyezmény: nyugdíj

  Magyarország több országgal is kötött társadalombiztosítási egyezményt.

  Ha az ember nem jár utána, nem is tudja, mennyi kétoldalú egyezményt kötött meg hazánk. Számos ország megállapodásával találkozhatunk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság oldalán. Most ezeknek az egyezményeknek a lényegét vizsgáljuk meg.

  Az egyik ilyen ország India, amellyel a tárgyalások után 2010-ben született meg ez a megállapodás. Ennek során magyar részről öregségi és hozzátartozói nyugdíjat, indiai részről pedig öregségi, hozzátartozói illetve rokkantsági nyugdíjat állapíthatnak meg. Biztosítási kötelezettség abban az államban áll fenn, ahol a munkavállaló a kereső/jövedelemszerző tevékenységét folytatja.

   A nyugdíjellátás iránt igényt kell benyújtani, amelyre formanyomtatvány kérhető. Magyar lakóhely esetén a nyomtatvány Magyarországon, indiai lakóhely esetén Indiában nyújtható be. Az igények elbírálásánál figyelembe veszik a szolgálati időt, amelyet munkával töltöttünk úgy, hogy a két országban eltöltött szolgálati időt összeadják, hogy a minimum követelményeknek megfeleljenek. A folyósítás pedig annak az országnak a pénznemében történik, amelyik országban beadtuk a kérelmet.(1)

  Indiában a minimális jogosultsági időszak 10 év. A Government of India adatai alapján a minimális nyugdíj 3500 Rupía (INR, ami 14.770 Forint) havonta, a maximális nyugdíj pedig 45.000 Rupía (INR, ami 189.900 Forint)havonta. A nyugdíjat a nyugdíjasok halálukig kapják.(2)

 Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.


Források:
1. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Magya-indiai szociális biztonsági egyezmény
https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k.html
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 17:32)
2. Pensioners’ Portal – Government of India – Nyugellátás – Nyugdíj
http://www.pensionersportal.gov.in/retire-benefit.asp#a1
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 17:54)

Nyugdíj Ausztráliában?

A külföldi országok, az ottani élet, életforma mindig vonzó lesz az emberek számára.

  A választás pedig sohasem könnyű. Minden egyén számára másért lesz érdekes egy másik ország, egy másik kultúra vagy kontinens. Az ausztrál, a kenguruk hazája nemcsak azért izgalmas, mert olyan távol van tőlünk, hanem mert teljesen más a rendszer, a létforma, mint Európában.

  Korábban megnéztünk néhány Európai Uniós tagországot, megvizsgáltuk a kínai és az amerikai nyugdíjrendszert is. Most azt vesszük górcső alá, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy Ausztráliában legyünk nyugdíjasok. Ebben az Ausztrália és Magyarország között 2011-ben(1) született Társadalombiztosítási Megállapodás lesz segítségünkre.

  Ausztráliában a nyugdíjat minden személy számára a kormány folyósítja egy általános alapból, így az összeg a jövedelem illetve a vagyon viszonyától függ. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a nyugdíj előtt állók a két ország egyikében egy kifizetési kérelmet nyújtson be. A minimális követelmények megfeleléséhez összeadják az ausztráliai tartózkodási időt és a magyar TB rendszerben töltött időt.(2)

  Nyugdíjra az jogosult, aki a két ország valamelyikében él és adott be kérelmet az ausztrál Age Pension iránt. Az Age Pensionhoz el kell érni a megszabott korhatárt (65 év, vagy idősebb(3)), továbbá az Ausztráliában eltöltött évek, és/vagy a magyar TB rendszerben szerzett évek összege meghaladja a 10 évet.(2)

  Az ausztrál nyugdíj összege egyedülállóknak és a megromlott egészségügyi állapotúaknak körülbelül $ 873,90 (ami kb. 184.290 Forint), míg házasoknak $ 658,70 és $ 1.317,40 (ami kb. 138.903 és 278.018 Forint) ausztrál dollár közötti.(4)

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Magyar-ausztrál szociális biztonsági egyezmény
https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/158-k%C3%A9toldal%C3%BA-egyezm%C3%A9nyek/861-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-a-magyar-ausztr%C3%A1l-szoci%C3%A1lis-biztons%C3%A1gi-egyezm%C3%A9nyr%C5%91l.html
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 15:47)
2. Társadalombiztosítási Megállapodás Ausztrália és Magyarország között
https://www.humanservices.gov.au/sites/default/files/documents/043-1208hu.pdf
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 15:56)
3. Australian Government Department of Human Services – Age Pension – Age requirements for Age Pension
https://www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/age-pension
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 16:23)
4. Australian Government Department of Human Services – Age Pension – Payment rates for Age Pension
https://www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/age-pension
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 16:34)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Mit is jelent ez?

  Mindig nagy fejtörést okoz, hogyan kezdjünk neki a takarékoskodásnak, mi lenne a legjobb módszer, milyen lehetőségek közül választhatunk. Dönthetünk például az önkéntes nyugdíjpénztár mellett.

  Ez a nevéből adódóan azt a célt szolgálja, hogy saját elhatározásból kezdjük meg a spórolást. Ezt munkavállalók által kapott cafetéria rendszer is elősegíti, bár kérdéses lehet, hogy ez hogyan fog változni a cafetéria megszűnése után. A cafetéria által a munkáltatók egy x összeget utalnak az önkéntes nyugdíjpénztári számlára, amelyet a munkavállaló tovább növelhet.(1)

  Az önkéntes nyugdíjpénztárról érdemes tudni, hogy hazánkban ez a legrégebbi állami támogatással is rendelkező előtakarékosság a nyugdíjat illetően, hiszen adókedvezmény is igénybe vehető rá, ha ezt választjuk. A céget, vállalatok ezt a támogatást béren kívül adják alkalmazottaiknak, az adókedvezmény azonban csak arra érvényes, amelyet a munkavállaló fizet be.

  Mielőtt berohanunk egy bankba, vagy biztosítóhoz szaladunk, mindenképp érdeklődjünk utána, hogy hol milyen lehetőségek vannak, és hová érdemes betenni a megtakarításunkat, hogy jól járjunk.

 Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. Önkéntes pénztár – Az én pénzem
http://www.azenpenzem.hu/nyugdijam/onkentes-penztar/
(Letöltés ideje: 2016-03-29. 14:12)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu