Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdij

Ausztria – nyugdíj

2016. február 09. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Mennyivel jobb német területen nyugdíjba menni?

  A szomszédos osztrák területre, Ausztriába sokan vándorolnak ki, vagy éppen Magyarország határközeli településeiről ingáznak naponta Ausztria és Magyarország között. Egyrészt, mert nekik nem távolság, könnyen eljutnak a munkahelyükre. Másrészt megéri nekik, hiszen többet keresnek, és megélnek belőle itthon.

  Azt már tudjuk, hogy bizonyos feltételek mellett kérvényezhető, hogy külföldről is kapjunk nyugdíjat, és azt is láthattuk, hogy az EU tagországokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Az eltérés a nyugdíjhatárban és a nyugdíj összegében lehet.

  Ausztriában a nyugdíjkorhatár nők esetében 60, férfiak esetében 65 év. A nyugdíj minden biztosított év után 2%-kal növekszik, így 35 év szolgáltati idő után 70%-a is lehet az ember jövedelmének.(1)

  2014-ben az ausztriai minimum nyugdíj összege egyedülálló nyugdíjas esetén 857,73 euró volt, ami 267.097,122 Forint, házastársak esetén 1.286,03 euró, ami 400.469,742 Forint.(2) Várhatóan itt is emelkedik a nyugdíj összege.

  A nyugdíj összege mindenféle nyugdíj esetén egyformán kerül kiszámításra, és ugyanúgy lehetőség van rokkantsági nyugdíjra, ápolási díjra, árvasági ellátásra, előrehozott nyugdíjra vagy özvegyi nyugdíjra.(3)

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.


Források:
1. EU-25 – Ausztria – Nyugdíj 
http://193.225.140.3/eu25/ausztria/nyugdij.html
(Letöltés ideje: 2016-02-09. 13:40)
2. Országos Nyugdíj Főigazgatóság – Ausztria öregségi nyugdíj 2014. július https://www.onyf.hu/m/2015/Nemzetkozi/MISSOC/Ausztria%20regsgi%20nyugdj%202014.%20jlius.pdf
(Letöltés ideje: 2016-02-09. 14:15)
3. Pensionsversicherungsanstalt – Tájékoztató külföldön élő nyugdíjasok részére – Nyugdíjbiztosító Intézet (2015)
http://www.pensionsversicherung.at/portal27/portal/pvaportal/content/contentWindow?&contentid=10008.577798&action=b&cacheability=PAGE
(Letöltés ideje: 2016-02-09. 14:33)

A Szlovák nyugdíjrendszer

  Tudjuk, hogy hazánk területe a Trianon előtti időkben sokkal nagyobb volt, mint ma. A kormányzati rendszerek, rendelkezések a szétválással különbözővé váltak.

  Szlovákia közel fekszik Magyarországhoz, hiszen egy része korábban még hazánkhoz tartozott, majd a Trianoni békeszerződés kapcsán több területtel együtt azt is lecsatolták. Más rendszerek, nézetek, rendelkezések alakultak ki. Mások az adóformák, az adókulcsok, mások a bérek, és mások a nyugdíjak is.

  Érdekes lehet áttanulmányozni, hogy ma hogyan néz ki a szlovákok nyugdíjrendszere, és mennyiben különbözik a miénktől. Mennyi nyugdíjra számíthatnak azok a magyarok, emberek, akik a szlovákiai Magyarország, illetve maga Szlovákia területén élnek ma.

  Szlovákiában a nyugdíjrendszert 1988 és 1998 között kezdték el szabályozni, és a mai napig a társadalombiztosítási alapokra épül. Az öregségi nyugdíj korhatára egységesen 60 évben van megállapítva, aminek 25 év szolgálati idő a feltétele. A nyugdíj összege függ a munkakörtől és a munkakörben eltöltött időtől egyaránt. Részleges rokkant nyugdíj is igényelhető hosszantartó betegség, speciális munkakör, illetve életminőség romlás esetén. Teljes rokkant nyugdíj jár akkor, ha az illető munkavégzésre a továbbiakban képtelen, vagy speciális munkakörben dolgozik. A rokkant nyugdíj összege megegyezik az öregségi nyugdíj összegével. Özvegyi nyugdíj igényelhető, ha az elhunytnak volt házastársa, árvaellátás pedig 25 éves korig. Baleseti rokkantsági nyugdíj a nem a munkavállaló hibájából adódó üzemi baleset után jár.(1)

  Az öregségi nyugdíj minimum összege tavaly 400,84 euró volt(2), ami 124.124 Forintnak felel meg. Ismét megállapítható, hogy ez az összeg a magyarországinál jóval magasabb.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. EU-25 - Szlovákia – Nyugdíj
http://193.225.140.3/eu25/szlovak/nyugdij.html
(Letöltés ideje: 2016-02-05. 10:48)
2. Van minek örülni – 1,90 euróval emelkedik az öregségi nyugdíj Szlovákiában!
http://parameter.sk/van-minek-orulni-190-euroval-emelkedik-az-oregsegi-nyugdij-szlovakiaban
(Letöltés ideje: 2016-02-05. 12:40)

Öregségi nyugdíj az Alpok országában

  Az európai országok közül talán az Alpok országa, vagyis a Svájci Államszövetség mondhatjuk, hogy az egyik leggazdagabb európai ország.

  Svájc igen népszerű országnak tekinthető Európán belül, függetlenül attól, hogy nem tagja az Európai Uniónak. Elég stabil és virágzó a gazdasági helyzete, Európán belül mondhatni a legfejlettebb.

  Mint minden külföldi országba, Svájcba is sokan költöznének, telepednének le, ám ott kissé más szabályok uralkodnak a többi európai országhoz képest. Ha azonban munkát vállalnánk Svájcban, vagy véglegesen ott telepednénk le, mindenképpen meg kell néznünk, hogy milyen feltételek vonatkoznak arra, hogy ott kapjunk nyugdíjat.

  A Svájci Államszövetségben az öregségi nyugdíjazásnak három pillére van. Az első pillérben azok a személyek kaphatnak nyugdíjat, akik az országban lakóhellyel rendelkeznek és valamilyen kereső tevékenységet folytatnak. A második pillér a szakmai előtakarékosság azokra vonatkozik, akik 24 évnél idősebbek és az első pillérben már biztosítva vannak. Akik kötelező biztosítással nem rendelkeznek, azok szabadon választhatnak, hogy hol kötnek biztosítást. A harmadik pillér pedig az egyéni biztosítások feltételeitől illetve az előtakarékosságtól függenek. A nyugdíj minimális összege havi 1.160 CHF, ami 966 eurónak és körülbelül 301.798 Forintnak felel meg. A maximális összeg havi 2.320 CHF, ez 1.931 eurónak és körülbelül 603.283 Forintra tehető.(1)

  Svájc a Melbourne Mercer Global Pension Index 2015. évi adatai alapján összesen 74,2 pontot kapott, így a rangsorban a 6. helyet foglalja el „B” minősítéssel.(2) A magyarországi nyugdíjakkal összevetve tehát megállapítható, hogy a két ország között hatalmas a szakadék, de azért nem szabad elfelejtenünk, hogy egyik ország sem tökéletes.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

 

Források:
1. Az Ön szociális biztonsági jogai Svájcban - http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Switzerland_hu.pdf
(Letöltés ideje: 2016-01-31. 16:30)

2. Melbourne Mercer Global Pension Index 2015 -
http://www.globalpensionindex.com
(Letöltés ideje: 2016-01-31. 16:15)

Az új kínai nyugdíjreform

  Tudjuk, hogy az ázsiai országok bizonyos dolgokban máshogy működnek, más törvények szerint élnek, mások az elvárások. De keveset hallunk az ottani nyugdíjrendszerről, most erről lesz szó.

  Kínában az állampolgárokat ugyanúgy aggasztja a nyugdíjuk helyzete, jelenlegi állapota, akárcsak Európában. Azt hihetnénk, hogy Kínában, mint az egyik nagyhatalomban, a nyugdíjasoknak jó helyzetük van. Nem kell szűkölködniük, és nem kell aggódniuk, mi lesz velük.

  A helyzet azonban nem sokkal másabb, mint nálunk. Az emberek ugyanúgy fellépnek, hogy kifejezzék nem tetszésüket, ha kell, sztrájkolnak azért, hogy a nyugdíjas éveikben is legyen elegendő, a biztos megélhetésükhöz szükséges havi járadék. Ráadásul – ahogyan a legtöbb országban – Kínában is egyre jobban öregszik a társadalom, akit el kell tartani.

  Kínában a tavalyi évben került bevezetésre az új nyugdíjreform, amely a kormány számára nagy kihívást jelentett. Egyrészt, mert egész tömegek kérvényezik korai nyugdíjazásukat, amit Jiang Yunyun, a kínai Pénzügy Hivatal docense szerint nem egyszerű biztosítani. Másrészt, a korábbi rendszerben nem volt nyugdíjalap. Az új rendszerük alapja az lesz, hogy mindenkinek annyi lesz a havi nyugdíja, amekkora mértékben és amennyi időn keresztül hozzájárul a nyugdíjalaphoz. Ezáltal próbálnak egy egyenlőbb és fenntarthatóbb rendszert létrehozni, amely főleg az állami alkalmazottakat és a magánszféra dolgozóit érinti. (1) 

  A kínai nyugdíj a magyar állami nyugdíjjal ellentétben a városi dolgozók számára 2070 jüan, vagyis 90.852 Forintra tehető, míg a földműveseké 50-220 jüan, az aktuális árfolyamot figyelembe véve 2.195-9.656 Forint.(2)

  Az eltérések tehát még Magyarországhoz képest is elég nagyok, az élet pedig ott sem könnyebb, mint nálunk.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.


Források:
1. China economic review: China’s pension system still pits the country’s old against its young
http://www.chinaeconomicreview.com/gambling-with-retirement-china-pension-reform

(Letöltés ideje: 2016-01-28. 19:00)
2. CRI online : (Mai Kína) Nyugdíjreform Kínában 
http://hungarian.cri.cn/1425/2015/01/21/129s180245.htm
(Letöltés ideje: 2016-01-27. 15:06)

A Dán nyugdíjrendszer

  Az Európai Unióban már évek óta a dán nyugdíjrendszer vezeti a rangsort egy felmérés szerint.

  Sokakat foglalkoztathat a kérdés, vajon hol mennyi öregségi járadékot kapnak a nyugdíjasok. Mennyivel lehet nagyobb az eltérés hazánkhoz képest? A Melbourne Mercer Global Pension Index minden évben felállít egy rangsort, hogy melyik országban a legjobb a nyugdíj helyzete. A rangsort 2015-ben is Dánia vezette.

  De előtte érdemes néhány fontos információt megnézni a dán nyugdíjrendszerről. Dániában a nyugdíjkorhatár nincs nemekre bontva, egységesen 67 évet jelöltek ki, azonban 60-66 éves korban lehetőséget kapnak arra, hogy önkéntesen vonuljanak nyugdíjba. A letelepedési engedélyre Dániában is jogosultak azok az uniós nyugdíjas állampolgárok, akik részesülnek rokkantsági, korkedvezményes, illetve öregségi nyugdíjjal. A tartózkodásra, letelepedésre öt éves engedélyt kapnak.(1)

  A Melbourne Mercer Global Pension Index alapján Dánia „A” minősítést kapott az országok közül. 

1. táblázat: A legjobb nyugdíjrendszerű országok Forrás: Saját szerkesztés a Melbourne Mercer Global Pension Index 2015-ös adatai alapján

Ország

Rangsor

Összesített index érték

Minősítés

Dánia

1

81,7

A

Hollandia

2

80,5

A

Ausztrália

3

79,6

B+

Svédország

4

74,2

B

Svájc

5

74,2

B

Finnország

6

73

B

Kanada

7

70

B

Chile

8

69,1

B

Nagy-Britannia

9

65

B

Szingapúr

10

64,7

C+


  Ahogy az 1. táblázatban is látszik, Dánia teljesítménye körülbelül 80 pontra tehető, őt Hollandia követi szintén A minősítéssel, a harmadik helyet pedig B+ minősítéssel Ausztrália kapta. 2014-hez képest azonban majdnem minden ország alacsonyabb pontszámokat kapott a vizsgálat során. Az utolsó három helyet Korea, Japán és India foglalja el.(2)

  A dán nyugdíj összegét egy alapösszegből és egy kiegészítő összegből állítják össze. Az alap összege havonta 5096 dán korona, a kiegészítés egyedülállóknak 5130 korona, míg élettársi vagy házastársi kapcsolatban élőknek 2396 korona.(3) Magyar forintba átszámolva tehát Dániában egy nyugdíjas havonta – a napi valutaárfolyamot figyelembe véve - körülbelül 214.042 forint nyugdíjat kap kiegészítés nélkül.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.


Források:
1. EU25 – Dánia – Nyugdíj 
http://193.225.140.3/eu25/dania/munka.html
(Letöltés ideje: 2016-01-24. 15:03)
2. Melbourne Mercer Global Pension Index 2015
http://www.globalpensionindex.com

(Letöltés ideje: 2016-01-24. 15:16)
3. Dánia  
http://www.euvonal.hu/tagorszagok/dania/
(Letöltés ideje: 2016-01-24. 15:40)

Megdöbbentő adatok: Mikor kellene a nyugdíjelőtakarékosságot elkezdenünk?

  Az MTI információi szerint (1): A magyar lakosság többsége úgy véli, hogy már 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, 41 százalékuk úgy érzi, nagyon nehezen élne meg pusztán az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint a nyugdíj semmire sem lesz elég, és mindössze 23 százalék bízik ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban, mint amiben most része van - állapította meg a K&H Biztosító egyik friss felmérése. Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás divíziójának vezetője a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a kutatás alapján a magyarok szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell félretenni nyugdíjkiegészítésként. A kutatás 500 fő megkérdezésével készült, és az is kiderült, hogy a válaszadók többsége azt tervezi, a nyugdíja mellett is dolgozik majd.

  Véleményem szerint,ebben a fenti hírek is egyértelműen megerősít, hogy komoly gondokra számíthat az aki felkészületlenül várja majd a nyugdíjas éveinek eljövetelét. Minél több idő van még a nyugdíjkorhatárig annál bizonytalanabb és kisebb az esélye, hogy nyugdíjasként csak és kizárólag állami nyugdíjból megélünk-e. Nyilván , aki egy év múlva megy nyugdíjba ő sokkal több nyugdíjat fog kapni, mint akinek még 30 éve van a nyugdíjkorhatár betöltéséig. A sokkal több nyugdíjat kifejezés egy picit csalóka szerintem, mert kérdezzünk csak meg egy már nyugdíjba vonulttól, hogy mennyit kap az államtól havonta.

Köszönöm a figyelemet!

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. MTI: A magyar lakosság többsége szerint 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra
www.mti.hu (2016-01-21. 17:00)

Hogyan csalják ki a nyugdíjasok pénzét?

  Ha a pénz kicsikarásáról van szó, akkor a nyugdíjasok szinte mindig előtérbe kerülnek. Ők az a réteg, akiket mindig megtalálnak.

Mi ennek az oka?

  Az ember idős korában jobban bedől a hazugságoknak, a csalóknak, a nem létező nyereményeknek, a különböző termékbemutatóknak, és ezt nagyon sokszor értékeik, kevéske kis nyugdíjuk bánja. A csalók pedig sohasem fogynak ki a trükkökből, ha az egyikkel lebuknak, majd jön valami más, valaki más, aki kitalál egy újat és kezdődik elölről.

  Egy időben a termékbemutató volt a legnépszerűbb, hiszen a nyugdíjasok többsége idejét otthon tölti, így őket könnyebb volt elcsalni ezekre a bemutatókra. A feltételek persze általában ugyanazok voltak, vásárolni kell valamit, ami nem túl olcsó, de ha ott veszi meg, jól jár vele. Ők pedig sokszor elhitték, a csalók pedig jól jártak.

  A tavalyi év legnépszerűbb trükkje az unokázás volt. A trükk lényege, hogy a csalók az áldozataik unokájának adják ki magukat, akik bajba jutottak. A helyzetet úgy állították be, hogy a bajba jutott unoka nem tud elmenni a pénzért, elküldi maga helyett az egyik barátját, akit a nagyszülők nem ismernek. Ő veszi át a nagyszülőktől a pénzt.(1)

  Az átverés pedig újra és újra megtörténik, mindig mással. De nem mindenki olyan hiszékeny, mint amilyennek a szélhámosok hiszik, így szerencsés esetben nem történik meg az átverés. Az internet világában azonban már online is megjelennek a csalások, így érdemes odafigyelni, hogy mit osztunk meg másokkal.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. Penzcentrum.hu – Így vadásznak a nyugdíjasok pénzére: az egyik legnépszerűbb trükk http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/igy_vadasznak_a_nyugdijasok_penzere_az_egyik_legnepszerubb_trukk.1047602.html (Letöltés: 2016-01-20. 17:40)

Nyugdíj: Mi lett volna, ha…

A kérdés, amit egyszer mindenki feltesz magának…

 
A magyar ember egyik jellemzője, hogy gyakran pesszimistán látja a világot, a múlton rágódik, és a múltbéli sikerekre hivatkozik. Panaszkodik, hogy miért így történt, miért nem úgy, miért nem lépett más útra, miért maradt azon, amin. A nyugdíjazáskor sincs ez másképp.

  Vegyünk egy példát! Egy férfinak kitűnő állása volt egy jól menő vállalkozásnál. Mérnöki végzettsége révén többedmagával dolgozott ott, és a fizetés sem volt annyira rossz. Egyszer azonban gondolt egyet, és feladta ezt az életet. Egy kis üzletet nyitott, rengeteg ügyfelet szerzett magának. Azonban milyen a magyar ember?

  Egy idő után elindult a panaszáradat: kevés a pénz, nincs idő semmire, alig várom, hogy nyugdíjba menjek, kevés lesz a nyugdíjam, hogyan vészelem majd át azokat az éveket. Ez ment akkor is, amikor jól ment a szekér, és akkor is, amikor nem. Korábbi munkatársai megmaradtak a szakmában és mára már nyugdíjasok a megélhetéshez és szórakozáshoz elegendő járadékkal. Velük ellentétben mi lett a férfi sorsa? Még egy ideig biztosan nem lesz nyugdíjas, és a nyugdíja sem annyi lesz, mint amennyi akkor lenne, ha maradt volna a mérnöki pályán.

  Mi a tanulság? Mi lett volna, ha marad? Ha maradt volna, már élvezhetné nyugdíjas éveit, nem kellene robotolnia. Azonban mindenki maga változtatja a sorsát. Nem dönthetünk mindig jól, lehet, hogy megbánjuk a döntést, de lehet, hogy nem. Bárhogy alakul is, a döntés mindig a mi kezünkben van, és bárhová is sodródunk, bármit is csinálunk, abból hozzuk ki a legjobbat, ahogy csak tudjuk, és próbáljuk meg a dolgok jó oldalát nézni.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Vajon mennyi nyugdíjra számíthatnak a fiatalok?

  A tavalyi év folyamán, decemberben ismét elindítottunk egy szavazást. Arra kértük olvasóinkat, hogy saccolják meg, vajon mennyi lesz majd a fiatalok nyugdíja, amikor a nyugdíjazás küszöbére állnak majd.

  A nyugdíj összege egy olyan dolog, amit talán előre meg tudunk jósolni, talán nem, sok tényezőtől függhet, mint az éppen aktuális kormánypolitika, és a döntéshozó személyek. A válaszokat és az utóbbi éveket nézve megállapíthatjuk, hogy inkább a járadék csökkenését látjuk magunk előtt, semmint növekedését. A válaszok aránya az alábbi ábrán tekinthető meg.

fiatalok-nyugdij-nyugdij-nyugdijkorhatar.jpg

  A válaszadók 50%-a úgy véli, csak akkor lesz a fiataloknak nyugdíja, ha saját maguk gyűjtik össze rá a pénzt. Az arányokat nézve kevés az optimista, csupán 2% gondolja úgy, hogy több lesz a nyugdíjuk a fiatal generációnak, mint a mostani nyugdíjasoknak. Figyelembe vettük azt is, hogy nem biztos, hogy minden előre megjósolható, így erre 24% szavazott, és szintén 24% véli úgy, hogy nem is lesz nyugdíjuk a fiataloknak.

  Az eredmények tehát nem túl pozitívak, azonban reménykedve állunk a 2016-os év előtt, és a pozitív irányú változások előtt.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Politikai adok-kapok: Kinek van igaza nyugdíj ügyben?

„- Melyik a villamos energiával legjobban ellátott ország a Földön?
- Természetesen Magyarország. Hiszen itt nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, a vezetők érintése pedig halálos.”

   Az MTI információi alapján(1): A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a szocialisták kormányzásuk alatt a nyugdíjasokat sem kímélték: "elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát, megdrágították az élelmiszereket, vizitdíjat, kórházi napidíjat akartak velük fizettetni és be akarták vezetni a nyugdíjadót". A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is a nyugdíjakkal kapcsolatban bírálta a kormányt szerdán korábban.

  Én még mindig politikailag semlegesnek vallom magam, véleményem szerint perpillanat teljesen mindegy, hogy a régi vagy az aktuális kormány, hogy bánt eddig a nyugdíjasokkal, ami volt az már elmúlt. Szerintem csak az számít, hogy a jövőben, hogy bánnak majd velük. Szerintem több értelme van megoldásokat keresni, mint sárt dobálni. Ha csak mutogatunk egymásra az nem fogja megoldani a problémákat, maximum súlyosbítja.

Köszönöm a figyelmet.

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Forrás:
1. MTI: Fidesz: Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt a nyugdíjasokat sem kímélték
www.mti.hu (2016-01-07. 17:00)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu