Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdij

Nyugdíjkorhatár? Lenyomják a nyugdíjasok a fiatalokat?

2015. október 08. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

Hiába a magas nyugdíjkorhatár, így is túlerőben vannak a nyugdíjasok, mint a fiatalok.

  Ahogy régen az 1990-es években, úgy ma is egyre gyarapodik a nyugdíjasok száma, és lassan már jelentős mértékben szárnyalja túl a fiatalok számát. Hiába, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, számuk még így is többszörös (1).

  Egy KSH összeállítást (2) olvasva azonban új gondolatok is felmerültek bennem. Ha valaki nyugdíjas, nem biztos, hogy szegény is, hiszen számos kedvezmény állhat rendelkezésükre, így több pénzt megtakaríthatnak, mint például egy fiatal. Vegyük például a tömegközlekedést: amíg ők ingyen utaznak, addig mi jegyeket, bérleteket veszünk olykor súlyos pénzekért, ezekkel fedezve az ő utaztatásukat.

  Nyugdíjat illetően azok vannak nagyobb bajban, akik még a nyugdíjkorhatár előtt állnak, vagyis 55 év felettiek, hiszen alig egy harmaduk dolgozik. A KSH adatai (3) szerint leginkább a 65 év felettiek száma emelkedik rohamosan, és 2020-ra nem csak a 14 éves fiatalabb számát, hanem még a 19 évesnél fiatalabbak számát is meghaladhatják. Ez egy elég jelentős növekedés lenne, ráadásul eme kevés fiatalnak kell majd gyakorlatilag eltartania a sok nyugdíjast, hiszen a mi adónkból fizetik részükre az állami nyugdíjat.

  Sok nyugdíjas azonban még nyugdíjazását is követően is dolgozik, ezt nem egyszer tapasztaltam. Nem élik gondtalan nyugdíjas éveiket, inkább dolgoznak, még ha csak részmunkaidőben, vagy éppen önkéntesként.

  Mi ennek az oka?

  Valaki unatkozik otthon, valaki szeretne besegíteni a családjának, unokáinak. A fiatalok meg csak reménykednek, hogy egy nap a helyükbe léphetnek.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. VG.hu – Több nyugdíjas lesz, mint fiatal
http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/tobb-nyugdijas-lesz-mint-fiatal-458522 (2015-10-05. 19:11)
2. KSH - Szépkorúak és vének – október elseje, az idősek világnapja
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/idosek_vilagnapja_14.pdf (2015.10.06. 18:30)

3. KSH – Vén Európa – október elseje, az idősek világnapja
 http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/veneuropa.pdf (2015-10-07. 20:05)

Nyugdíjkorhatár: Kötélhúzás

  „Több párt rendszer van. Illetve több párt már van, rendszer még nincs…." (Hofi Géza)

  Hogy állunk most és merre lehet menni? Mi lesz a vége a nyugdíjkorhatár körül kialakult harci helyzetnek?

  Az idei év eseménydúsan telt a nyugdíjjal kapcsolatos törvénykezés terén, de sajnos nem épp jó szájízzel gondolunk vissza a történtekre. Azt kell mondanunk, hogy eléggé sovány a listája a juttatásoknak és a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos kötélharc még nem ért véget. A katonai és rendőri szakmában dolgozóktól elvették a korkedvezményt a nyugdíjba vonuláshoz, így a rend erőinek is dolgoznia kell, míg be nem töltik a 65 évet, kivételt képeznek ugye a női munkaerők, és már minden szakma mellőzi a korkedvezményt.
 
  Ez alól kivételt képezhet a bányász szakma, pl.: 25 év ledolgozott munka után.  A férfiak 40 éves munkaviszonyához kötődő népszavazási kísérlet az alkotmánybíróság által meg lett hiúsítva, de azt kell mondani forró a pite. A következő pár évben a választások egyik döntő kérdése lehet a 40 év utáni nyugdíjba vonulás.
 
  Hogy létrejöhessen az aktuális migránskérdést is ki tudnánk használni. Ha a migránsoknak az állam tudna olyan munkát biztosítani, amelynek a profitjával, ha átmenetileg is, az államkassza válláról az új követ tudna le venni, sőt a ledolgozott munka adójával, amit a nyugdíjalapba pumpálna bele teljes mértékben a 40 év kérdését tudná támogatni. Vagy a külföldről visszacsábított dolgozóknak a kedvezményt adni melynek egy részét erre a célra használjuk. A megoldás a foglalkoztatottság növelésének megoldásában rejlik, hiszen kéz a kézben haladnak ezt még a gazdaságban jártas embereknek sem kell megmagyarázni. A probléma adott és a gordiuszi csomónak látszó csomó feloldásához is vannak eszközeink.
 
  Ahogy Záray Márta énekelte szeretném a homokórát megállítani, de nem lehet és egyre fáradtabbak a kötélhúzó felek. Reméljük a piros jelzőszalag a jó vonalon fog túlhaladni.

Írta: Máté Zoltán Márk

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

 

 

Top 25 nyugdíj blog bejegyzés 2015. szeptember hónapban

1. Csökkenthetik-e a nyugdíjkorhatárt a migránsok?
2. Top 25 nyugdíj blog bejegyzés 2015. augusztus hónapban
3. Ez nem függ a nyugdíjkorhatártól...
4. Megjelent: Megdöbbentő nyugdíj titkok!
5. Beleszámít-e a felsőfokú tanulmány ideje a szolgálati időben ?
6. Legfrissebb nyugdíj hírek
7. Végleg vége: férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíjkorhatára?
8. Ezért kellett emelni a nyugdíjkorhatárt!?
9. Csökken a nyugdíjkorhatár...
10. Nem lesz elég a 65 éves nyugdíjkorhatár az évszázad közepén!
11. Nyugdíjkorhatárok a 90-es évek végén
12. Ezért emeltük a nyugdíjkorhatárt? Nem jöttek a Ratkó-dédunokák
13. "Hány évesen mehetek nyugdíjba?"
14. A nyugdíjkorhatár változástól független nyugdíjcélú megtakarítások
15. A nők nyugdíjazása 40 év jogosultsági idő után
16. Számoljunk csak! 10 és fél év a nyugdíjkorhatár után!!
17. Ezért nem vinnék lentebb a férfiak nyugdíjkorhatárát?
18. Nyugdíjkorhatár: külföld
19. Bemutatkozás
20. Nyugdíjkorhatár 2016?
21. Ki kaphat extra nyugdíjat?
22. EZ a megoldás...
23. Új nyugdíj törvény tervezet?
24. Mi a különbség a magánnyugdíjpénztár és az önkéntes nyugdíjpénztár között?
25. Nyugdíjkorhatár: az amerikai – magyar nyugdíj egyezmény

Elszállt a remény a nyugdíjkorhatárnál

  Szelek szárnyán repül tovább a lehetőség, hogy a férfiak nyugdíjkorhatára is alacsonyabb lesz.

  Úgy tűnik, a remény, ami megcsillant a férfiak szemében, most kihunyni látszik. Míg korábban arról szóltak a hírek, hogy egy kezdeményezést adtak be a kormánynak, hogy a férfiak nyugdíjkorhatárát is csökkentsék, - egyrészt, mert nem akarják halálra dolgozni magukat, másrészt mert a nőkkel szemben megkülönböztetve érezhetik magukat -, addig most arról szól a fáma, hogy ez egy kisebb széllel tovább is állt. Így meg lehet, végleg odaveszett a lehetőség, hogy csökkentsék nyugdíjkorhatárukat.

  A döntést az Alkotmánybíróságnak köszönhetik a férfiak, ugyanis 2015. szeptember 15-én meghozták a végzetes döntést.(1) Bár a Kúria lehetőséget adott a népszavazásra ebben az ügyben, az Alkotmánybíróság mégis megtorpedózta, az AB határozatával ugyanis nem lehet megtartani a népszavazást. Az „ítéletet” valószínűleg azért hozták, mert a törvény szerint az állami nyugdíj a nők fokozott védelmére való tekintettel is megállapítható.

De miért is akarták, hogy révbe érjen a kezdeményezés?


  Például azért, mert a férfiak csupán egyharmadát teszik ki a nyugdíjasoknak, ami elég alacsony arány a nőkhöz képest. Míg egy nő 5 évvel tovább élvezheti „gondtalan” nyugdíjas éveit, addig a férfiak ideje ennyivel csökken, függetlenül attól, hogy nagyobb összeget szolgáltatnak a nyugdíjrendszer fenntartásához, mint a nők. Az államnak pedig egy forintjába se került volna.

  A megoldás az lehetne, ha legalább azokat elengednék hamarabb nyugdíjba, akik veszélyes munkakörben dolgoznak, könnyebben károsodik az egészségük (ha már mindenkit nem engednek). Ezáltal pedig átadhatnák helyüket a fiatal generációnak.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. VG.hu – Férfiak40: Elfújta az alkotmányos szél - http://www.vg.hu/velemeny/ferfiak40-elfujta-az-alkotmanyos-szel-457852 (2015.10.01. 20:00)

Ezért emeltük a nyugdíjkorhatárt? Nem jöttek a Ratkó-dédunokák

  Az 1950-es évek közepén népességrobbanás volt Magyarországon. Ez logikusan újabb születésszám-növekedést eredményezett a 70-es években. Az ezredforduló környékére várt újabb hullám azonban elmaradt. Hogyan befolyásolják mindezek a nyugdíjrendszert?

  Az 1004/1953-as határozatot Ratkó Anna, egészségügyi miniszter nevéhez fűzi az emlékezetünk. Ebben a rendeletben szovjet mintára abortusztilalom és gyermektelenségi adó lépett életbe, valamint számos kedvezmény igyekezett fokozni a gyermekvállalási kedvet. A rendeletnek megvolt a hatása, hiszen például 1954 májusában 20344 csecsemő született, ami hazánkban azóta is abszolút rekordnak számít.(1)

  Magyarország korfáján(2) jól látható, hogy a most 58-61 éves Ratkó-gyerekek gyermekei ugyancsak szép számban képviseltetik magukat. Az 1974 és 1978 közötti újabb születésszám-növekedés tehát szintén Rákosi-korszak utóhatásairól árulkodik. Azonban a Ratkó-unokák a családalapítás korát elérve mégsem segítették elő a 90-es évek legvégére prognosztizált újabb "baby-boom"-ot. Ez magyarázható azzal, hogy éppen ezt a korosztályt érintette a leghátrányosabban mind a rendszerváltás, mind pedig a 2008-as gazdasági válság.(1)

Mit jelent ez a nyugdíjrendszerre nézve?

  A korfa és a jelenlegi nyugdíjtörvények szerint a következő 10 évben rég nem látott tömeg vonul majd nyugdíjba. A nyugdíjkorhatár emelése nélkül ez már napjainkban elkezdődött volna. Persze mindez önmagában is megterhelő lehet az állam jelenlegi tartalékaira nézve. Az igazi baj azonban az, hogy a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulása idején, 2040 környékén, a most felcseperedő nemzedék eltartó képessége biztosan nem lesz elég a jelenlegi nyugdíjkorhatár és helyettesítési ráta fenntartásához.(3) Ez az, amire Holtzer Péter – egy korábbi írásunkban is olvashatóan – figyelmeztetni próbált.

Írta: Böszörményi Sándor

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Források:
(1) Vasárnapi Hírek: Hiányozni fogtok, Ratkó-gyerekek!
https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/hianyozni_fogtok_ratkogyerekek (2015.09.29 12:00)
(2) KSH: Magyarország népességének száma nemek és életkor szerint
https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html (2015.09.29 12:00)
(3) Mandiner.hu: Harmadannyi nyugdíj az államtól, 70 éves korhatár - ez jön!
http://mandiner.hu/cikk/20140919_holtzer_peter_harmadannyi_nyugdij_az_allamtol_70_eves_korhatar_ez_jon (2015.09.29 12:00)

Ki kaphat extra nyugdíjat?

  Döntést hozott júniusban a parlament. Segítséget kapnak a nyugdíjasok a megélhetéshez!

  Gondolhatnánk, hogy minden nyugdíjast támogatnak, de nem így van. A világháború idején megözvegyült nyugdíjasok kapnak most plusz pénzt az államtól. A kiegészítéssel ugyan nem fognak milliomosok lenni a nyugdíjasok, mégis egy kicsivel többet kaphatnak, mint eddig. A támogatást azok a személyek is megfogják kapni, akik a háború miatt lettek árvák.

  Az öregségi nyugdíj minimuma jelenleg 28.500 Forint(1), amihez a kormány által hozott döntés következtében egy 8.000 Forintos kiegészítés jön. Leginkább azokra vonatkozik, akik férfi családtagot veszítettek el a háborúban – férjet, édesapát -, hiszen ők harcoltak. A kritérium szerint azok fogják megkapni a kiegészítést, akiknek a hozzátartozója 1938 és 1945, tehát a II. világháború alatt tűnt el, vagy esett el.

  A támogatással a nyugdíjasok 8.000-8.500 Forinttal kaphatnak majd többet. Ez az összeg a minimális nyugdíj mintegy 30 százalékát teszi ki. Ahhoz azonban, hogy ezt az összeget valaki megkapja, kérelmet kell benyújtani a kormányhivatalnál, akik értesítik az illetékeseket, hogy elfogadásra került-e, vagy sem.

  A támogatás nem egyszeri alkalomra fog szólni, mielőtt ezt gondolnánk. A támogatottak az összeget életük végéig fogják kapni minden hónapban a nyugdíjukkal együtt. A kormány a nemzet tiszteletét és együttérzését igyekszik kifejezni eme minimális kis támogatással(2).

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.


Források:
1. Aktualitások - A nyugdíjasok részére jelentős levél érkezik
http://www.aktualitasok.hu/a-nyugdijasok-reszere-jelentos-level-erkezik.html (2015. szeptember 24. 13:00)
2. 24.hu – Havi 8.000 forintot kaphatnak a világháborús hadiözvegyek
http://24.hu/belfold/2015/05/27/havi-8000-forintot-kaphatnak-a-vilaghaborus-hadiozvegyek/ (2015. szeptember 24. 13:23)

Végleg vége: férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíjkorhatára?

„Egyszer voltam bátor, soha életemben nem féltem még annyira.” (Hofi Géza)

  Döntés született a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról. Hogy mi lett a végeredmény, és hogy mi lehet még, az kiderül a cikkből.

  Megszületett a döntés az alkotmánybíróság szeptember 15.-ei ülésén(1), amelyben elutasították a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárra vonatkozó népszavazási kezdeményezést. A kezdeményezést magánszemélyek és érdekvédelmi szervezetek fellebbezték azzal az indokkal, hogy bizonyos pontokban sérti az alaptörvényt.
  De itt elhangozhat az a bizonyos költői kérdést, hogy miért, miért és miért? Részletes indoklást a héten fog közzé tenni az Alkotmánybíróság. De vajon milyen jogállamban létezhet az törvény, amely megtiltja az egyenlő bánásmódot a két nem között? A férfiak 40 év munkaviszony utáni megérdemelt nyugdíjazása miért nem lehetséges, miközben értékes anyagi finanszírozás folyik el az államban hasztalan célokra? És vajon mennyire akadályozza meg a törekvést, hogy végül elérjük a célt, hogy mindkét nem akár már 65 éves kora előtt elmehessen nyugdíjba.

  Én úgy gondolom, hogy nem fogadhatjuk el ezt a döntést, együtt kell döntést hozni ebben az ügyben, együtt kell úgy alakítani a jövőnket, hogy azzal megbecsüljük a múltunkat is, hiszen ez minden nagy nemzet egyik fő éltető ereje. Nem csúszhat el a figyelmünk egy ilyen probléma felett, hiszen nem túlzás kijelenteni, hogy a politikában is egy korántsem jelentéktelen választó réteget jelentenek az időseink, amely egy esetleges választásnál sorsdöntő fordulatokat is képes végrehajtani. Gátat kell szabnunk a kedvezmények visszavonásának és egyúttal az újak felállításának.
  Egyszóval a politikai pártoknak is figyelembe kell ezeket a tényeket, tehát minél hamarabb életképes megoldásokkal kell segíteni a fő célt, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. És ez egyöntetűen közös érdekünk. Nem adhatjuk fel!

Írta: Máté Zoltán Márk

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

 Forrás:
(1) Alkotmánybíróság: http://www.alkotmanybirosag.hu/sajto/kozlemenyek/az-alkotmanybirosag-kozlemenye-a-ferfiak-es-nok-egyenlo-nyugdijkorhatarara-vonatkozo-nepszavazasi-kezdemenyezesrol-szolo-vegzes-targyaban-hozott-kuriai-dontes-vizsgalatarol ( 2015.09.23. 19:00 )

EZ a megoldás...

  Nem egyszerű a helyzet, ha a nyugdíjra, nyugdíjas éveinkre gondolunk. Se azoknak, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak, se a pályakezdő fiataloknak.

  Nem tudni, mire számíthatunk pályakezdőként a későbbiekben, mennyi lesz a nyugdíjkorhatár, mire mi odakerülünk. Nekünk még csak most kezdődik az igazi felnőtt élet, amikor meg kell tanulnunk a magunk lábára állni, eltartani magunkat, később családunkat. De gondoskodnunk kell a nyugdíjas éveinkről is.

  Mivel manapság igen alacsony a minimálbér, így sokan nem tudnak előrelátóan gondolkodni, cselekedni. Nehéz úgy gondoskodni nyugdíjas éveinkről, hogy olyan csekély fizetést kapunk, amiből épphogy meg tudunk élni. Ha fiatalként arra gondolunk, mennyi állami nyugdíjat kapunk, lehet, hogy megkapjuk az előírt 28.500 Forintot, vagy nem kapunk semmit.

De akkor mit tegyünk?

  A legjobb megoldás, ha saját magunk próbálunk meg takarékoskodni, bár mint írtam, alacsony fizetés esetén ez alig lehetséges. Ha azonban mégis rászánjuk fizetésünk egy kis részét takarékoskodás céljára, akkor válogathatunk néhány lehetőség közül. Tarthatjuk akár otthon, egy széfben, vagy akár a párnába bevarrva. Ezzel egy a baj, meg van ugyan a pénzünk, de nyugdíjas éveinkre biztosan kevesebbet fog érni, mint amikor elszeparáljuk.

  Van más lehetőség is, hiszen számos pénzintézet és biztosító áll rendelkezésünkre , ahol rövidebb-hosszabb távra is betehetjük pénzünket, hogy kamatozzon. A megtakarítások előnye, hogy már kis összeggel is elindítható, ami a későbbiekben csak növekedni fog. Ezáltal megalapuzhatunk magunknak egy biztosabbnak tűnő jövőt. Az állami nyugdíjunkat így a későbbiekben ki tudjuk pótolni, és talán nem kell kuporogni.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.

 

Csökken a nyugdíjkorhatár...

  Idén októberben Lengyelországban népszavazást tartanak a 67 éves nyugdíjkorhatár csökkentéséről. A 2012-ben megemelt korhatár az akkori kormánypárt szerint az államcsőd elkerülése miatt volt szükséges.(1)

  Aznap, amikor Magyarországon az államalapítás ünnepét tartottuk, a lengyeleknél örömteli hír látott napvilágot. Andrzej Duda köztársasági elnök a köztévében bejelentette, hogy a parlamenti választások napján, október 25-én egyúttal a nyugdíjkorhatár csökkentéséről is szavazhatnak a választópolgárok.(2)

  A nyugdíjkorhatár Lengyelországban jelenleg egységesen 67 év. Ezt az államcsőd elkerülése érdekében éppen az a "Jog és Igazságosság" nevezetű párt iktatta be, amelynek Andrzej Duda maga is tagja. Ewa Kopacz miniszterelnök (Civil Platform) elmondta: kormánya támogatja az ellenzék elképzeléseit, de javasolja a szavazás bővítését.(1)

  A lengyel közgazdászokat azonban megosztja az augusztusi bejelentés. Piotr Kalisz, a Citigroup Inc. szakembere kijelentette, hogy Lengyelország költségvetésének mindenképpen jobb lenne a jelenlegi helyzet fenntartása. Ewa Kopacz miniszterelnök szerint épp ezért kellene a választópolgárokat az egyházak, a civil szektor és a hadsereg finanszírozását illetően is megkérdezni. Az ország szociológusai azonban úgy vélik, hogy a szavazás bővítése ártana Lengyelország demokráciájának.(1)

  Lengyelországban korábban 60 év volt a nők és 65 év volt a férfiak esetében a nyugdíjkorhatár. 2012-es adatok szerint ekkor az effektív nyugdíjkorhatár 60, illetve 63 évre volt tehető.(3) Ezen számok tükrében a Közép-Európában horibilisnak számító 67 év valóban csökkentésre szorul. Kérdés azonban, hogy a jövő tendenciáit ismerve, meddig lesz tartható ez a csökkentés?

Írta: Böszörményi Sándor

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Források:
(1) LifeHealthPRO: Poland heads for referendum on reversing retirement age rise
http://www.lifehealthpro.com/2015/08/21/poland-heads-for-referendum-on-reversing-retiremen (2015. 09. 21 15:00)
(2) Poland Radio: President Duda announces referendum decision
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/218002,President-Duda-announces-referendum-decision (2015. 09. 21 15:00)
(3) OECD: Pensions at a Glance 2013
http://www.oecd.org/pensions/public-pensions/OECDPensionsAtAGlance2013.pdf (2015. 09. 21 15:00)

Csökkenthetik-e a nyugdíjkorhatárt a migránsok?

„Székely parasztbácsi telefonál a rádió kívánságműsorába:
- Találtam egy pénztárcát, benne van 30.000 forint, 500 dollár és 30.000 euró. - mondja a bácsika.
- Ez igen gratulálok, más nincs benne?
- De egy névjegykártya, valami Kovács. Na, ennek a Kovácsnak szeretnék küldeni egy számot.”

 Kizárólag közgazdasági oldalról vizsgálom ezt a kérdést. Más szempontból egyáltalán nem szeretnék állást foglalni a kérdésben. A kérdésre a rövid válaszom igen, de nem valószínű, hogy napjainkban ez be fog következni, a lenti sorokban fejtem ki, hogy miért nem.

  Alapvetően, ha növekedik az aktív korúak száma egy országban akkor egyenes arányban csökken az egy aktív korú terhe amit ki kell termelni neki a nyugdíjasok számára. Magyarul ha hat aktív korúnak kell eltartania három nyugdíjast akkor minden aktív korú egy fél nyugdíjat termel ki. Ha hat helyett tizenkettő aktív korú dolgozik akkor egy aktív korúnak csak egy negyed nyugdíjat kell kitermelni. Ebben az esetben, mivel egy aktív korú egy fél nyugdíjat ki tud termelni ezért növelhető a nyugdíjasok száma, a példánkban akár a duplájára is nőhet. De ez csak egy elvi példa. A nyugdíjasok számának növekedését a nyugdíjkorhatárok csökkentésével érhetjük el.

De napjainkban nem ez a jellemző.

  Az aktív korúak számát rövid távon ( 5-10 év) akár bevándorlókkal is tudnánk növelni.
Másik oldalról viszont csak akkor tud valaki dolgozni Magyarországon, ha beszéli a nyelvet illetve szakképzett.   Ám a híradásokból tudhatjuk, hogy elenyésző százalék felel meg ezeknek az elvárásoknak a határunkra érkető migránsok közül.
  Tehát gazdaságilag nem sok hasznát vesszük a mostani migránsáradatnak ezért ezen bevándorlók biztos, hogy nem fogják a nyugdíjkorhatárunkat csökkenteni.
  Az egy teljesen más kérdés, ha nem gazdaságilag vizsgáljuk a migránsok helyzetét, akkor egészen másképp fest a történet.

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

  Köszönöm.