Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdij

Franciaország és az öregségi nyugdíj

2015. november 25. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Mennyiben más a francia öregségi nyugdíjrendszer a magyarhoz képest?

  Magyarországon a nők akár már 40 évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak, ha akarnak, a férfiak pedig 65 év után. Bár a harc még folyik azért, hogy a férfiak is elmehessenek 40 év után nyugdíjba, az eredmény mégsem túl biztató. A nyugdíj minimum összege pedig továbbra sem változott a 28.500 Forintról.

  Összehasonlításként érdemes több országot is megnézni, hogy hol hogyan építik fel a nyugdíjrendszert, mikor mehetnek nyugdíjba az ottani állampolgárok, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni. Hiszen bárki dönthet úgy, hogy további életét más országban kívánja folytatni. Ezúttal Franciaországot nézzük meg.

  Nicolas Sarkozy egyik legfőbb intézkedése folytán Franciaországban mind a nőknél, mind a férfiaknál egységesen 60 év az öregségi nyugdíjkorhatár, ami korábban 62 év volt. A jogosultság megszerzéséhez minimum 41 évnyi biztosítási idővel kell rendelkezni. A nyugdíj előtt állók egy része 9-24 hónappal hamarabb abbahagyhatják a munkát, mint amit a reform előír.(1)

  A nyugdíj összege attól függ, hogy mennyi az adott személy biztosításban töltött negyedéveinek a száma. Itt a legmagasabb mérték 50%, de csak akkor, ha 160 negyedévnyi biztosítási idő rendelkezésre áll. A nyugdíj mértéke 65 éves korban abban az esetben csökken 1,25%-kal, ha van hiányzó negyedév. Az öregségi nyugdíj évi minimum összege 6.402,23 euró, ha meg van a 150 negyedévnyi biztosítási idő.(2)

  A két országot összehasonlítva tehát megállapítható, hogy Franciaországban – amellett, hogy egységes a korhatár – magas a minimum összeg is.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Források:
1. VG.hu - Francia nyugdíj: 62 helyett 60 év
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/francia-nyugdij-62-helyett-60-ev-390140
(2015-11-23. 16:10)

2. Franciaország – Öregségi nyugdíj
http://193.225.140.3/eu25/francia/nyugdij.html
(2015-11-23. 15:23)

Ennyivel nőnek a nyugdíjak 2016-ban!

  „A tanító néni kérdi az iskolában:
– Pistike, mondd meg nekem, melyik élőlény növekszik a leggyorsabban?
– A hal.
– Hát ezt meg honnan veszed?
– A papám a múlt vasárnap fogott egy halat, és azóta ahányszor mesél róla, a hal egyre nagyobb lesz.”

  Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.  Balog Zoltán elmondta: az emelés minden nyugellátásra vonatkozik, így a többi között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is - az MTI információ szerint. (1)

Elég ekkora emelés?

  Véleményem szerint az 1,6% nem lesz elegendő a nyugdíjasok vásárlóerejének megőrzésére. Nyilván az állam szeretné, hogy a nyugdíj kifizetések terhe számukra ne nőjön, de nem hinném, hogy ekkora emelés kompenzálná az árak növekedését a mindennapi megélhetéshez szükséges áruk megvásárlásához, gondolok itt a következőkre: tej, kenyér, felvágott, rezsi költségek stb. .

  Köszönöm a figyelmet!

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. MTI: Balog: 1,6 százalékos lesz a nyugdíjemelés
www.mti.hu (2015-11-20 13:35)

Így működik a nyugdíjazás az Amerikai Egyesült Államokban

  A munkavállalók gyakran adják fejüket vándorlásra, így a világban, ha van rá keretük, bárhol megfordulhatnak, legyen az Európa, a keleti földrész, vagy éppen a nyugati földrész.

  Nyugdíj a világ legtöbb részén van, a legtöbb esetben az állampolgárok valamilyen formában kapnak öregkorukban járadékot. Amikor úgy döntünk, hogy külföldön folytatjuk tovább életünket, igyekszünk megnézni, hogy hol mire számíthatunk, milyenek az átlagkeresetek, a lakhatás, illetve mennyi nyugdíjra számíthatunk.

  Az aktív lakosságból sokan vándorolnak ki az Egyesült Államokba, hogy ott próbáljanak szerencsét, akár rövidebb, akár hosszabb ideig. Érdemes ott is utánanézni a nyugdíjazásnak, hiszen lehet, hogy később még szükségünk lesz rá.

  Az Egyesült Államokban, akárcsak Magyarországon, van állami nyugdíj. Ezt a nyugdíjat minden olyan állampolgár megkaphatja, aki már dolgozott az USA-ban, és betöltötte a 62. életévét. Viszont jó tudni, hogy aki kivárja a 65. életévét, az magasabb összegre jogosult. Ugyanúgy, mint itthon, ott is az határozza meg a nyugdíj összegét, hogy a munkavállaló hány évet dolgozott le, illetve mennyit fizetett be ezen idő alatt a nyugdíj és beteg-ellátási alapba. A 65 év felettiek rendelkeznek állami egészségügyi biztosítással, ami fedezi az orvosi és kórházi ellátások nagy részét. Ezt egyéni biztosítással is kiegészíthetnek, ha szükségét érzik. Az ottani vállalatok közül van azonban, amelyik nem ad nyugdíjat, ha mégis ad, akkor az ott ledolgozott időt veszik alapul.(1)

  Ha tehát az USA-ból szeretnénk kapni nyugdíjunkat, csak állampolgárrá kell válni, aminek meghatározott feltételei vannak, de ha teljesítjük, és munkát is tudunk vállalni odakint, akkor könnyen jogosultak lehetünk az ottani nyugdíjra.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. Phoenix Pharma: Egy csipet Amerika…
http://www.mypin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=642%3Aegy-csipet-amerika&catid=14&Itemid=23
(2015.11.19. 15:22)

Nem tudja, mikor menjen nyugdíjba?

  A legtöbb ember életében egyszer eljön az a nap, amikor nyugdíjba vonulhat. A nyugdíjba vonulás megválasztása azonban több dologtól is függhet.

  A nyugdíjasok helyzete sem egyszerű, ahogyan a munkavállalók és a fiatalok helyzete sem. Egyrészt gondolnia kell arra, hogy mire lesz elég az állami nyugdíj, amit kap, másrészt mennyit spóroljon, hova fektessen be pénzt, hogy a nehéz időkben is meg tudjon élni.

  A nyugdíj előtt állók is bajban lehetnek, hiszen az állandó korhatár emelkedéssel mindig többet kell dolgozniuk, és azon aggódnak, vajon fognak-e nyugdíjat kapni, illetve mire odakerülnek, mennyi lesz végül a korhatár.

  Egyáltalán nem mindegy, hogy aki most áll a nyugdíjazás előtt, az mikor megy nyugdíjba, melyik évben. A folyósítás összege ugyanis nem egyforma 2015-ben és 2016-ban. A legnagyobb különbség, hogy a 2015-ben nyugdíjba vonultak nyugdíjellátási összege a 2015-ös szabályok szerint kerül kiszámításra, és már részesülni fog a 2016-os nyugdíjemelésben. Azoknak a nyugdíjellátási összege pedig, akik 2016-ban mennek nyugdíjba, a 2016-os szabályok szerint kerül kiszámításra, de a 2017-es nyugdíjemelésben részesül.(1)

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. www.ado.hu – Idén vagy jövőre jobb nyugdíjba vonulni? 
http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/iden-vagy-jovore-jobb-nyugdijba-vonulni
(2015-11-18. 16:53)

Újabb járadékfizetési kötelezettség jöhet

Ezúttal a nyugdíjpénztárak számára írják elő a kötelezettséget a tagok felé.

  A legtöbben igyekeznek előre gondolni nyugdíjas éveikre, és munkabérük egy részét önkéntes nyugdíjpénztárba fektetik, amely a jövőben nagymértékben segítheti majd a megélhetést. Önkéntes nyugdíjpénztár számos pénzintézetnél található, így mindenki egyénileg eldöntheti, hogy melyikhez szeretne menni, hol vannak számára kedvező feltételek.

  Egy önkéntes nyugdíjpénztárat mi magunk is kereshetünk, hiszen pont az a lényege, hogy saját elhatározásunkból kezdjünk el spórolni. Aki pedig szeretne, az ebben a formában is megteheti. Bizonyos cégeknél, vállalatoknál azonban van olyan, hogy a munkáltató ad erre lehetőséget a dolgozóknak. Ebben az évben ez az összeg legfeljebb 52,5 ezer Forint lehet, amihez a tag tehet még pénzt, ha ezt igényli.(1)

  A kormány kedden nyújtott be egy újabb pénzügyi – ahogyan a Világgazdaság fogalmaz – „salátatörvény javaslatot”. A javaslat egyik eleme lenne, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak járadékot kellene fizetniük azoknak a tagoknak a részére, akik elérték a nyugdíjkorhatárt. A járadékot legalább 5 évig kellene biztosítani az arra jogosult számára havi, negyedéves, vagy féléves gyakorisággal. A nyugdíjpénztár a tagoknak életjáradékot is felajánlhat, ami – ha betöltötte a tag a nyugdíjkorhatárt – élete végéig járna, halála esetén pedig az örökös örökölné meg az összeget.(2)

  A javaslattal úgy gondolom, a nyugdíjasok jól járhatnak, hiszen egy kis plusz bevételhez juthatnak ezáltal. Az pedig, hogy a nyugdíjpénztárak, illetve pénzintézetek mit szólnak az ötlethez, kérdéses.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Források:
1. Önkéntes pénztár - http://www.azenpenzem.hu/nyugdijam/onkentes-penztar/ (2015-11-12. 10:28)

2. VG.hu – Kötelező járadékfizetés az önkéntes pénztáraknál - http://www.vg.hu/penzugy/kotelezo-jaradekfizetes-az-onkentes-penztaraknal-460755 (2015-11-12. 10:40)

Nyugdíj: nem rózsás....

  Nem számíthatunk túl sok jóra az elkövetkezendő években sem a nyugdíj összegével kapcsolatban.

  A nyugdíjasok pénze most sem mondható eget rengetően nagy összegnek. A következő 35 évben pedig szintén nem számíthatunk nagyobb pénzmennyiségre. Ennek legfőbb oka, hogy Magyarország társadalma öregedő társadalom, az idősek száma meghaladja a fiatalokét. Azok a fiatalok ugyanis, akik itt dolgozhatnának, inkább külföldre vándorolnak, így nőhet a kivándorlási arány, hiszen azt remélik, odakint több munkabérért dolgozhatnak, és még talán nyugdíjuk is lesz.

  Hazánkban az a jövő vár bennünket, hogy akik 2050-ben érik el a nyugdíjas kort, azok még kevesebb nyugdíjat fognak kapni, mint a mostaniak(1). A nyugdíjra, vagy egyéb bevételi forrásra márpedig szükségünk lesz, hiszen a számlákat fizetni kell, enni kell, a betegségben szenvedőknek gyógyszer kell, élni kell majd valamiből. Ha nem akarunk éhen halni, az a legjobb megoldás, ha időben elkezdünk spórolni a kis fizetésünkből, hiszen nekünk hosszú távra kell így gondolnunk.

  Ez évben az öregségi nyugdíj átlagos összege körülbelül 119 ezer Forintra tehető, ez az az összeg, ami a későbbiekben egészen biztosan csökkeni fog. A csökkenés azért várható, mert mint említettem öregedő társadalom vagyunk, a nyugdíjasok száma folyamatosan növekszik, az adófizetők pénzét pedig szét kell osztani, így mindenkire kevesebb fog jutni. (Az árak azonban nyilván nem fognak lentebb menni.) Az NN Biztosító szakemberei szerint, akik 2050-ben mennek nyugdíjba, azoknak jelentősen rosszabb lesz a helyzetük.(2)

  A takarékoskodást tehát ideje már most elkezdenünk, ha idős korunkban nem csak a számlákat akarjuk fizetni, hanem enni és esetleg még ruházkodni is szeretnénk, vagy egy színházi előadást is megnéznénk.

Írta: Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.Források:
1. Nepszava.hu - Mi vár ránk nyugdíj után?
http://nepszava.hu/cikk/1034299-mi-var-rank-nyugdij-utan
(2015-11-11. 16:38) 

2. Penzcentrum.hu – Kiszámolták: ennyi lesz a nyugdíjunk 2050-ben http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kiszamoltak_ennyi_lesz_a_nyugdijunk_2050_ben.1046974.html
(2015-11-11. 16:38)

Most már a nyugdíjasok is fizetnek?

Eddig nem kellett fizetniük a BKV-n a nyugdíjasoknak, de ez most megváltozhat.

  A nagyvárosok egyik fő ismertetőjele a tömegközlekedés. Kevés kivétellel szinte minden lakos használja, akár napjában többször is. Nemcsak a dolgozók és a diákok, hanem a kicsi gyerekek – tehát 6 év alattiak -, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők is. Az utóbbi három kategória az, aki a tömegközlekedési eszközöket ingyenes használhatja.

  Ezzel nincs is baj, ám a jegyek és bérletek árait sok esetben növelni kell, hogy az állam gazdaságának megérje, a fizető emberek pedig egy idő után a magas árat nem biztos, hogy meg fogják tudni fizetni. Bár azt is tudjuk, hogy sok nyugdíjas a havi nyugdíjából igen nehezen jön ki, hiszen elég alacsony a minimum összeg egy hónapra.

  Az ötlet, hogy most már ők is fizessenek a tömegközlekedésért, a fővárosban merült fel, többek között azért, hogy a költségvetésben ne legyen hiány. Erre megoldást jelenthetne, ha megemelnék a jegyárakat, ez azonban körülbelül ötszörös árnövekedést jelentene, ami azért elég sok. Másik megoldásként azt vetették fel, hogy az ingyen utazóktól havi egyszeri 1000-2000 Forintos regisztrációs díjat szednének, ami nem is egy hatalmas összeg, de csökkentené a hiányt.(1)

  Ez egy igen minimális és megfizethető összegnek tűnik, és ha naponta többször használják a tömegközlekedést, akkor teljesen megéri ez a kis pénz. A döntésnek valószínűleg nem fog mindenki örülni, de hogy valóban bevezetésre kerül-e, az még kérdéses.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. Penzcentrum.hu: Tarlós belengette: fizethetnek a nyugdíjasok a BKV-ért http://www.penzcentrum.hu/utazas/tarlos_belengette_fizethetnek_a_nyugdijasok_a_bkv_ert.1047011.html
(2015-11-05. 14:40)

 

Top 25 nyugdíj blog bejegyzés 2015. október hónapban

A leggazdagabb nyugdíjas itthon és külföldön

  Tudja, mennyit kap havonta a leggazdagabb nyugdíjas a világon? Ég és föld a leggazdagabb magyar nyugdíjas és a világelső nyugdíja.

  Amíg szüleink és mi fiatalok azon görcsölünk itt Magyarországon, hogy ha eljön az idő fogunk-e nyugdíjat kapni, addig néhány embernek ezen nem kell törnie a fejét. Sokszor elgondolkozunk, vajon a tehetősebbek, a felső tízezer tagjai vajon mennyi nyugdíjat kapnak, vagy külföldön mennyi jár nekik.

  Hazánkban az átlagemberek, átlagnyugdíjasok örülnek, ha hónapról hónapra kijönnek 28.500 Forintos havi kis nyugdíjukból. Bár az átlagnyugdíj (117.372 Forint)(1) több, de így sem elegendő, hogy félre tudjon rakni belőle az ember. Ezzel szemben a leggazdagabb nyugdíjas nálunk nem kevesebb, mint 1.308.565 Forintot(1) kap, ami elég nagy különbség a minimum összeget nézve.

  Bár ez az összeg nekünk szinte luxusnak, kiemelkedőnek látszik, mégis ugyanúgy szegénynek mondható, ha azt vesszük alapul, hogy mennyit kap a világ leggazdagabb nyugdíjasa. Az ő havi összege nem kevesebb, mint 371 millió Forintnak(1) felel meg.

  A számokból elég erősen kitűnik, hogy kinek milyen lehetőségei voltak arra, hogy félretegyen valamennyit. Egy igazságosabb nyugdíjrendszerrel, és valamivel magasabb nyugdíjösszeggel (ami nemcsak az éhenhaláshoz elég) lehetne teremteni egy kis egyensúlyt.

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

  Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Forrás:
1. Penzcentrum.hu: Ennyit kap havonta a világ leggazdagabb nyugdíjasa - http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/ennyit_kap_havonta_a_vilag_leggazdagabb_nyugdijasa.1046940.html
(2015-11-02. 15:40)

 

Ez kell a gondtalan nyugdíjas évekhez

  Ön is szeretné, ha nyugdíjas éveit gondtalanul tölthetné? Ha nem kellene azon aggódnia, hogyan jön ki napról napra, hónapról hónapra nyugdíjából? Ha a válasz igen, akkor kezdjen el már most spórolni!

  Miért fontos ez? Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyit jelenthet, ha van egy kis félretett pénzük, amit majd nyugdíjas éveik alatt felhasználhatnak. Mivel a legtöbb nyugdíjas nyugdíja havonta igen alacsony, így érdemes elgondolkoznunk az öngondoskodáson.

  Célszerű már fiatal korban elkezdeni, hiszen gyakorlatilag ebben az időszakban kezdjük el megalapozni jövőnket. Fiatalkorban, pályakezdőként persze nem biztos, hogy ez az első, amire gondolunk, hiszen örülünk, ha első körben találunk munkát, hogy elkezdhessük a nagybetűs életet.

  Mivel a nyugdíjrendszerben mindig vannak változások (lásd az emelkedő nyugdíjkorhatárt), így az sem kizárt, hogy el fog jönni az az idő, amikor az állami nyugdíj is vissza fog esni.(1) Főként ezért lényeges minél hamarabb elkezdeni a takarékoskodást, öngondoskodást. Hiszen társadalmunkat egyre inkább az öregedés jellemzi, tehát megeshet, hogy mire a mai fiatalok elérik a nyugdíjat, már nem lesz elegendő járulékfizető, ezáltal jelentősen visszaeshet majd a nyugdíj mértéke.

Mi az oka öregedő társadalmunknak?

  Rengeteg fiatal hagyja el az országot annak reményében, hogy jobb életet élhet, sokan pedig nem szeretnének gyermeket vállalni.

De mit is jelent az öngondoskodás, a rendszeres megtakarítás?

  Öngondoskodással tudatosan alakíthatjuk jövőnket, és anyagilag felkészülhetünk a váratlan helyzetekre. Megtakarítással, vésztartalékkal az anyagiakban bekövetkező hirtelen változásokat valamivel könnyebb elviselni.(2) Megtakarítással tervezhetünk rövidebb, illetve hosszabb időre is. Több banknál is találunk olyan megoldást, amelyet akkor is igénybe vehetünk, ha havonta csak keveset tudunk megtakarítani.(3)

  Jövőnk megalapozásához tehát adott a segítség, csupán élnünk kell vele!

Írta:Tompa Orsolya

Kíváncsi rá mennyi nyugdíjra számíthat? Itt megkapja a választ!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönöm.

Források:
1. Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: pórul járhat, aki nem siet  http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ez_betehet_a_magyar_nyugdijasoknak_porul_jarhat_aki_nem_siet.1046827.html
(2015-10-29. 16:11)

2. Az öngondoskodás a tervezett jövő
http://www.azenpenzem.hu/ongondoskodas/
(2015-10-29. 16:20)
3. Rendszeres megtakarítások
http://www.azenpenzem.hu/felreteszek/megtakaritasi-szamlak/
(2015-10-29. 16:31)