Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Mi a különbség a magánnyugdíjpénztár és az önkéntes nyugdíjpénztár között?

2013. május 24. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

Mi az a magánnyugdíjpénztár?

  A magánnyugdíjpénztár (rövidítve: mnyp ) az öregkori ellátás második pillére volt.
1997-ben vezették be a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát, aki már aktívan dolgozott ő választhatta a belépést.
  A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január végéig kellett eldönteniük, visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe; aki valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja marad, elveszítette a jogosultságát az állami nyugdíjra, járulékot azonban változatlanul fizetnie kell a mai napig. Ez valójában a magánnyugdíjrendszer államosítását jelentette.
 
Mi az az Önkéntes nyugdíjpénztár?

  A kötelező magánnyugdíjpénztár szolgáltatásával az állami nyugdíj részben helyettesíthető volt, míg a harmadik pillér, mint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár (továbbiakban önkéntes pénztár) alapvetően nyugdíj kiegészítésére szolgál.
  Az önkéntes pénztári befizetés és tagság mindig is önkéntes vállalás volt. Azoknak ajánlott, akik az első két pillérből származónál magasabb nyugdíjat szeretnének ( Az első pillér az állami nyugdíj).
  A tagok rendszeres befizetésének egy részét a munkáltatók igen kedvező adófeltételekkel átvállalhatják.

Egyéni számla az Önkéntes nyugdíjpénztárban!

  A tagok a csatlakozást követően rendszeres befizetéseikkel a pénztár keretein belül, de egyénileg teremtik meg jövőbeni nyugdíjuk fedezetét.
  Az önkéntes nyugdíjpénztár gondoskodik az egyén befizetéseinek pontos nyilvántartásáról, majd az összegyűlt pénzek minél magasabb hozamú befektetéséről.
  Az egyén számára jóváírt befizetések és befektetési hozamok nyilvántartására az úgynevezett „egyéni számla” szolgál. Az egyéni számla egyenlege a pénztártag tulajdonát képezi, amely örökölhető, és amelyre haláleseti kedvezményezett jelölhető meg. A pénztár tagok folyamatosan nyomon követhetik egyéni számlájuk állását, hogy mekkora vagyon van számukra nyugdíjfedezetként jóváírva.

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

Ingyenes nyugdíj-kalkuláció

Ingyenes nyugdíj-előtakarékosság kalkuláció

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Köszönöm.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.