nyugdíj-előtakarékosság, nyugdíj-megtakarítás

A leggyakoribb kérdések a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban!

2015. április 24. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

Mit jelent a szerződés-kötéskori nyugdíjkorhatár?

  Amikor a nyugdíjbiztosítási szerződés megkötjük az aktuális nyugdíjkorhatárt tekintik a szerződés-kötéskori nyugdíjkorhatárnak. De amint az utóbbi időben tapasztalhattuk a nyugdíjkorhatár nem fix, fokozatosan emelkedik.
  Attól függetlenül, hogy mennyire tolja ki az állam a nyugdíjkorhatárt az ügyfél biztos lehet benne, hogy a szerződés lejáratának ideje nem változik. Magyarul ha valaki úgy köti meg a szerződést, hogy 65 éves korától férhet hozzá teljes mértékben a megtakarításához, hiába emelkedik időközben a nyugdíjkorhatár 67 évre akkor is hozzáférhet a nyugdíjcélú megtakarításához 65 évesen.

Ki az aki nyugdíjbiztosítást köthet?

  Az a magánszemély, aki nyugdíjcélú megtakarítást szeretne 18 életévét betöltötte és még nem nyugdíjas. A 20% adókedvezményre az jogosult, aki SZJA-t fizet.

Mekkora éves megtakarítással érhető el a maximális adókedvezmény?

  A maximális adókedvezményt, ami éves szinten 130.000 Ft, 650.000 Ft-os éves megtakarítással (kockázati díjrész nélkül) lehet elérni. Ami fontos, figyelembe kell venni, hogy az ügyfél által fizetett SZJA ezt engedi-e!

Az ügyfél halála esetén mi történik a nyugdíjbiztosítási szerződéssel, ki kapja a megtakarítást?

  A nyugdíjbiztosítási szerződésben megnevezett kedvezményezett, megjelölés hiányában az örökösök. A szerződés feltételei alapján a kifizethető összeg a biztosítási védelemtől és az aktuális megtakarítási értéktől függ.

Mi lesz az adókedvezménnyel, ha a nyugdíjba vonulás előtt szeretnék hozzáférni a megtakarításomhoz?

  A szerződés teljes időtartama alatt igénybe vett adókedvezményt kell az állam fele 20%-al növelten visszafizetni.

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésem a Facebook oldalán!

Köszönöm.