Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Az új kínai nyugdíjreform

2016. január 29. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Tudjuk, hogy az ázsiai országok bizonyos dolgokban máshogy működnek, más törvények szerint élnek, mások az elvárások. De keveset hallunk az ottani nyugdíjrendszerről, most erről lesz szó.

  Kínában az állampolgárokat ugyanúgy aggasztja a nyugdíjuk helyzete, jelenlegi állapota, akárcsak Európában. Azt hihetnénk, hogy Kínában, mint az egyik nagyhatalomban, a nyugdíjasoknak jó helyzetük van. Nem kell szűkölködniük, és nem kell aggódniuk, mi lesz velük.

  A helyzet azonban nem sokkal másabb, mint nálunk. Az emberek ugyanúgy fellépnek, hogy kifejezzék nem tetszésüket, ha kell, sztrájkolnak azért, hogy a nyugdíjas éveikben is legyen elegendő, a biztos megélhetésükhöz szükséges havi járadék. Ráadásul – ahogyan a legtöbb országban – Kínában is egyre jobban öregszik a társadalom, akit el kell tartani.

  Kínában a tavalyi évben került bevezetésre az új nyugdíjreform, amely a kormány számára nagy kihívást jelentett. Egyrészt, mert egész tömegek kérvényezik korai nyugdíjazásukat, amit Jiang Yunyun, a kínai Pénzügy Hivatal docense szerint nem egyszerű biztosítani. Másrészt, a korábbi rendszerben nem volt nyugdíjalap. Az új rendszerük alapja az lesz, hogy mindenkinek annyi lesz a havi nyugdíja, amekkora mértékben és amennyi időn keresztül hozzájárul a nyugdíjalaphoz. Ezáltal próbálnak egy egyenlőbb és fenntarthatóbb rendszert létrehozni, amely főleg az állami alkalmazottakat és a magánszféra dolgozóit érinti. (1) 

  A kínai nyugdíj a magyar állami nyugdíjjal ellentétben a városi dolgozók számára 2070 jüan, vagyis 90.852 Forintra tehető, míg a földműveseké 50-220 jüan, az aktuális árfolyamot figyelembe véve 2.195-9.656 Forint.(2)

  Az eltérések tehát még Magyarországhoz képest is elég nagyok, az élet pedig ott sem könnyebb, mint nálunk.

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. China economic review: China’s pension system still pits the country’s old against its young
http://www.chinaeconomicreview.com/gambling-with-retirement-china-pension-reform

(Letöltés ideje: 2016-01-28. 19:00)
2. CRI online : (Mai Kína) Nyugdíjreform Kínában 
http://hungarian.cri.cn/1425/2015/01/21/129s180245.htm
(Letöltés ideje: 2016-01-27. 15:06)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr8410427734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.