Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Öregségi nyugdíj az Alpok országában

2016. február 02. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Az európai országok közül talán az Alpok országa, vagyis a Svájci Államszövetség mondhatjuk, hogy az egyik leggazdagabb európai ország.

  Svájc igen népszerű országnak tekinthető Európán belül, függetlenül attól, hogy nem tagja az Európai Uniónak. Elég stabil és virágzó a gazdasági helyzete, Európán belül mondhatni a legfejlettebb.

  Mint minden külföldi országba, Svájcba is sokan költöznének, telepednének le, ám ott kissé más szabályok uralkodnak a többi európai országhoz képest. Ha azonban munkát vállalnánk Svájcban, vagy véglegesen ott telepednénk le, mindenképpen meg kell néznünk, hogy milyen feltételek vonatkoznak arra, hogy ott kapjunk nyugdíjat.

  A Svájci Államszövetségben az öregségi nyugdíjazásnak három pillére van. Az első pillérben azok a személyek kaphatnak nyugdíjat, akik az országban lakóhellyel rendelkeznek és valamilyen kereső tevékenységet folytatnak. A második pillér a szakmai előtakarékosság azokra vonatkozik, akik 24 évnél idősebbek és az első pillérben már biztosítva vannak. Akik kötelező biztosítással nem rendelkeznek, azok szabadon választhatnak, hogy hol kötnek biztosítást. A harmadik pillér pedig az egyéni biztosítások feltételeitől illetve az előtakarékosságtól függenek. A nyugdíj minimális összege havi 1.160 CHF, ami 966 eurónak és körülbelül 301.798 Forintnak felel meg. A maximális összeg havi 2.320 CHF, ez 1.931 eurónak és körülbelül 603.283 Forintra tehető.(1)

  Svájc a Melbourne Mercer Global Pension Index 2015. évi adatai alapján összesen 74,2 pontot kapott, így a rangsorban a 6. helyet foglalja el „B” minősítéssel.(2) A magyarországi nyugdíjakkal összevetve tehát megállapítható, hogy a két ország között hatalmas a szakadék, de azért nem szabad elfelejtenünk, hogy egyik ország sem tökéletes.

Írta: Tompa Orsolya

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

 

Források:
1. Az Ön szociális biztonsági jogai Svájcban - http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Switzerland_hu.pdf
(Letöltés ideje: 2016-01-31. 16:30)

2. Melbourne Mercer Global Pension Index 2015 -
http://www.globalpensionindex.com
(Letöltés ideje: 2016-01-31. 16:15)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.