Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

A Szlovák nyugdíjrendszer

2016. február 05. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Tudjuk, hogy hazánk területe a Trianon előtti időkben sokkal nagyobb volt, mint ma. A kormányzati rendszerek, rendelkezések a szétválással különbözővé váltak.

  Szlovákia közel fekszik Magyarországhoz, hiszen egy része korábban még hazánkhoz tartozott, majd a Trianoni békeszerződés kapcsán több területtel együtt azt is lecsatolták. Más rendszerek, nézetek, rendelkezések alakultak ki. Mások az adóformák, az adókulcsok, mások a bérek, és mások a nyugdíjak is.

  Érdekes lehet áttanulmányozni, hogy ma hogyan néz ki a szlovákok nyugdíjrendszere, és mennyiben különbözik a miénktől. Mennyi nyugdíjra számíthatnak azok a magyarok, emberek, akik a szlovákiai Magyarország, illetve maga Szlovákia területén élnek ma.

  Szlovákiában a nyugdíjrendszert 1988 és 1998 között kezdték el szabályozni, és a mai napig a társadalombiztosítási alapokra épül. Az öregségi nyugdíj korhatára egységesen 60 évben van megállapítva, aminek 25 év szolgálati idő a feltétele. A nyugdíj összege függ a munkakörtől és a munkakörben eltöltött időtől egyaránt. Részleges rokkant nyugdíj is igényelhető hosszantartó betegség, speciális munkakör, illetve életminőség romlás esetén. Teljes rokkant nyugdíj jár akkor, ha az illető munkavégzésre a továbbiakban képtelen, vagy speciális munkakörben dolgozik. A rokkant nyugdíj összege megegyezik az öregségi nyugdíj összegével. Özvegyi nyugdíj igényelhető, ha az elhunytnak volt házastársa, árvaellátás pedig 25 éves korig. Baleseti rokkantsági nyugdíj a nem a munkavállaló hibájából adódó üzemi baleset után jár.(1)

  Az öregségi nyugdíj minimum összege tavaly 400,84 euró volt(2), ami 124.124 Forintnak felel meg. Ismét megállapítható, hogy ez az összeg a magyarországinál jóval magasabb.

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. EU-25 - Szlovákia – Nyugdíj
http://193.225.140.3/eu25/szlovak/nyugdij.html
(Letöltés ideje: 2016-02-05. 10:48)
2. Van minek örülni – 1,90 euróval emelkedik az öregségi nyugdíj Szlovákiában!
http://parameter.sk/van-minek-orulni-190-euroval-emelkedik-az-oregsegi-nyugdij-szlovakiaban
(Letöltés ideje: 2016-02-05. 12:40)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr8510427728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greencorso 2016.02.08. 13:11:53

Kedves Orsolya!Szlovákia egész területe Magyarországhoz tartozott.Szlovákiában a minimális nyugdíj 269,50euró.A 400,84 euró az átlagnyugdíj értéke. Tisztelettel-Greencorso

Orsolya Tompa 2016.02.09. 12:09:08

Elnézést kérek, igaza van, figyelmetlen voltam!