Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Finnország: nyugdíj

2016. február 11. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Szeretne idősként északon élni, nyugdíjas lenni? Ennyivel számoljon!

  Finnország mindenkinek mást jelent és másért szereti. Valakinek egy csodálatos országot jelent, valaki a hideg, valaki a nyelvrokonság, valaki a sport, vagy finn sportolók - mint Kimi Räikönnen -, vagy a Mikulás Joulupukki miatt szereti.

  Nem a legsűrűbben lakott ország az Unióban, viszont fontos szektora az ipar, és az oktatásuk színvonala sem elhanyagolható tényező. De milyen az élete egy finn nyugdíjasnak, vagy egy Finnországban élő nyugdíjasnak? Most ezt nézzük meg.

  A finn nyugdíjrendszer a lakóhelyen alapuló állami és a jövedelem alapú nyugdíjrendszerből áll. Ebből adódóan kétféle nyugdíj van az országban, az egyik a nemzeti, a másik a munkavállalói. Nemzeti nyugdíjat vehet igénybe, az a finn vagy EGT (Európai Gazdasági Térség) állampolgár, aki legalább 3 évig élt Finnországban, munkavállalói nyugdíjra pedig az jogosult, akik dolgoztak az országban és van társadalombiztosításuk. A nyugdíjkorhatár 65 évben van megállapítva, de 60 évesen korengedményesen lehetőség van nyugdíjba menni.(1)

  A finnek átlagos nyugdíja, jelenleg több mint 800 euró, vagy 249.464 Forint, míg a minimál nyugdíj körülbelül 750 eurót, vagyis 233.872,5 Forintot tesz ki. A finn kormány azonban bevezetné az alapjövedelmet, ami minden finn állampolgárnak járna egész életében a munkavállalókon keresztül, a munkanélkülieken át egészen a nyugdíjasokig. Az alapjövedelem adómentes lenne, azonban ennek egy részét kivétel nélkül mindenkinek vissza kellene fizetni adó formájában az új adórendszer keretein belül.(2)

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. EU-25 : Finnország – Nyugdíj
http://193.225.140.3/eu25/finn/nyugdij.html
(Letöltés ideje: 2016-02-11. 17:22)
2. 24.hu : A finnek alapjövedelmet akarnak. Talán elment az eszük?
http://24.hu/fn/gazdasag/2015/12/08/a-finnek-alapjovedelmet-akarnak-talan-elment-az-eszuk/
(Letöltés ideje: 18:02)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr6710427724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.