Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Nyugdíj: Magyar-Japán egyezmény

2016. április 19. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  A szociális egyezményeknek köszönhetően olyan országban is lehetünk nyugdíjasok, illetve olyan országból is kaphatunk nyugdíjat, amely nem Uniós tagállam.

  Magyarország több ország mellett Japánnal is kötött egy szociális biztonság egyezményt, így ha valaki úgy dönt, Japánban kíván dolgozni, élni, és megfelel a feltételeknek, akkor bátran nyújthat be kérelmet az egyezménynek köszönhetően nyugdíjazásakor.

  Bár az egyezmények tartalma – talán mondhatjuk -, hogy többségében megegyezik, mégis érdemes utánajárni, mire figyeljünk, hiszen nem ugyanazok a szabályok, mint egy Uniós tagország esetén. Eltérések mindenhol vannak.

  A Magyar-Japán egyezmény során (amely 2013. óta áll fenn) fontos, hogy az igénylő állampolgársága magyar, vagy japán legyen, feleljen meg a japán egészségbiztosítási és nyugdíjrendszer, illetve a magyar rendszer feltételeinek. A biztosítási idő Magyarország esetében minden olyan idő, amely hazánkban járulékfizetési időnek minősül, vagy szolgálati időnek, és megfelel a TB előírásoknak. Japán vonatkozásban több nyugdíjrendszert határoztak meg, amelyre kiterjed ez az idő, ilyen például a Nemzeti Nyugdíj, vagy a Munkavállalói Nyugdíjbiztosítás, illetve egészségbiztosítási rendszerre is kiterjed.(1)

  Az ellátások kifizetéséhez Magyarország esetében arra van szükség, hogy legalább 3 hónapot töltsön itt az illető folyamatosan. Ha az illető egy harmadik országban tartózkodik, akkor azt úgy kell venni, mintha annak a szerződő államnak az állampolgára lenne, ahol korábban élt. Az egyezmény különböző jogszabályokat tartalmaz házastársakra, repülőgépek fedélzetén dolgozókra, munkavállalókra, diplomáciai missziók tagjaira.(2)

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

Források:
1. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Magyar – Japán szociális biztonsági egyezmény https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k.html
(Letöltés ideje: 2016-04-05. 09:12)
2. Egyezmény Japán – Magyarország között a szociális biztonságról
http://www.mofa.go.jp/mofaj/files/000018060.pdf

(Letöltés ideje: 2016-04-05. 09:42)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr8310427680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2016.04.20. 12:44:50

Hol lehetne utánanézni, hogy melyik nem EU-s országokkal van még ilyen egyezményünk?

köszi

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2016.04.20. 12:45:47

@jágör68: Itt a forrásnál :1. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – Magyar – Japán szociális biztonsági egyezmény www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetk%C3%B6zi-%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k.html