Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Mikor vonuljunk nyugdíjba?

2016. április 21. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Olvasóinkat kérdeztük a nyugdíjkorhatárról.

  Mindig probléma és napi szintű téma a nyugdíjkorhatár, melyik nem mikor legyen nyugdíjas, mi az a kor, ami mindenki – vagy legalábbis a többség – számára megfelelő lenne. Magyarországon jelenleg 65 év a korhatár, de nem lehetetlen, hogy ez még tovább emelkedik, és akkor lehet, hogy tényleg lőttek a nyugdíjnak.

exit_nyugdijkorhatar.jpg

  Olvasóinkat arról kérdeztük, ők hogyan vélekednek a nyugdíjkorhatárról, hol húznának egy vonalat, amely kortól már reális a nyugdíjazás. Az eredményeket az 1. ábra szemlélteti.

nyugdijkorhatar_szavazas.jpg

1. ábra: Nyugdíjkorhatár felmérés

  A szavazók négy válaszlehetőség közül választhattak, az eredmények pedig egyértelműen két részre osztódtak. Az alsó két buborék, körülbelül 17%-a a szavazóknak úgy véli, hogy megfelelő a jelenlegi 65 év, de akár lehetne emelni rajta. A válaszadók másik fele (~31-34% - a felső két buborék) a csökkentést preferálta jobban, illetve, hogy lehetőség legyen nőknek és férfiaknak egyaránt egy bizonyos kortól nyugdíjba vonulni, ha úgy döntenek.

  Nehéz megállapítani, hogy melyik lenne a kifizetődőbb, hiszen sokszor jó lenne, ha már élvezhetnénk a szabadságot, a nyugdíjas éveinket, olyan dolgokat tenni, amit lehet, hogy dolgozó éveink során nem tudtunk megvalósítani. Ugyanakkor vannak, akiket éltet a munka, a pörgés, hogy nem ülnek tétlenül, hanem van miért felkelniük minden egyes nap, és ezt igyekeznek maximálisan kihasználni, addig dolgozni, ameddig csak bírják.

Írta: Tompa Orsolya

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr2010427676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salizoli 2016.04.22. 13:47:39

Szerintem rugalmasabb nyugdíjrendszer kellene,ahol 50 éves kortól lehetövé kellene tenni nöknek és férfiaknak egyaránt hogy nyugdíjba mehesenek, kimutatva azt is hogy mennyi nyugdíjat kapna .

Fermentátor 2016.04.22. 13:47:48

És mennyi nyugdíjat kapna az, aki 50 évesen már nem dolgozna? 23 ezer forintot? Vagy kapjon 180 ezret, de azon az áron, hogy aki aktív, az max. 0 (nulla) forint jövedelmet vihessen haza (esetleg legyen akár nettó befizető?)?

scuynat 2016.04.22. 13:48:06

Kiáltanak a tortadiagramért az adatok, így követhetetlen az ábra!

n3spr3ss0 2016.04.22. 13:48:25

Mint mindig,most is bebizonyosodott hogy nagy az Isten állatkertje,csak...

kisQtya 2016.04.22. 13:49:26

"... jó lenne, ha már élvezhetnénk a szabadságot, a nyugdíjas éveinket, olyan dolgokat tenni, amit lehet, hogy dolgozó éveink során nem tudtunk megvalósítani. ..."
Ez egy hibás kiindulási pont. Így 30-40 éves korában gondolkodik az ember, amikor még egészséges.
Nyugdíjas éveidben nem szabad leszel és nem pihenni fogsz, hanem az egészségügyi és anyagi problémáiddal leszel elfoglalva. Éppen ezért nem szabad 45 évet gürizni a nyugdíjért.
Az életet 3 szakaszra kell osztani: aktív munkásévek, visszavonulás, nyugdíjas évek.
Aktív munkás évek alatt a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez szükséges 20-25 évet értem. Ekkor alapítunk családot, saját háztartást, felneveljük a gyerekeinket. A szolgálati időt minél előbb el kell kezdeni gyűjteni, még olyan áron is, ha a bejelentett munkaviszonnyal csak annyiit keresünk, amiből a közterheinket kifizetjük.
Ezekben az években törekedni kell arra, hogy a közműrabszolgaságot elkerüljük és önellátók legyünk. (Passzív ház, szél és napenergia használata, konyhakert, tyúktartás, saját vízellátás, vidékre költözés, stb., még akkor is, ha ettől idegenkedünk.) Nagyon tudatosan kell fogyasztani: semmit nem szabad megvenni, amire nincs szükség. Autót csak akkor szabad tartani, ha az pénzt keres. Minden elektromos kütyü közműrabszolgává tesz.
Amint megvan a nyugdíjjogosultsági idő, át lehet telepedni a visszavonulás szakaszába. Itt az egészségbiztosításra kell ügyelni, lehet dolgozgatni a fekete, vagy szürke zónában, projektekben, külföldön (magasabb a bér) idényjelleggel és EKKOR lehet élvezni a szabadságot, s tenni olyan dolgokat, amire robot mellett nem volt módunk.
Ha elértük a nyugdíjkorhatárt, akkor egy pár évig még lehet párhuzamosság a visszavonulás életmódja és a nyugdíjas lét között, majd úgyis átváltunk nyugdíjasba.
Ha nem vagyunk közműrabszolgák és nem hajtottuk szét magunkat 45 év robottal, akkor önellátás mellett meg fogunk élni a nagyon-nagyon kevés nyugdíjunkból.

Nzoltan 2016.04.22. 13:49:36

Meg kellene szüntetni, mert csak torzítja a társadalom szerkezetét.

Void Bunkoid 2016.04.22. 13:50:09

Nem tudom, mennyire reprezentatív a dolog, akár le lehetett volna a válaszadók kora alapján is bontani a dolgot, mert ugye egy 62 éves, és még mindig dolgozó válaszadó persze hogy már vágja a centit, és arra szavazna, hogy bár már ment volna, de gyanítom, hogy a hatvanasok az blogolvasók elenyésző töredékét képezik (ők inkább vannak rákattanva a grabovoj-számokra, meg áldás meg kormánygyalázó/éltető mémekre :D)...így ha nagyrészt fiatalok töltötték ki, akkor inkább csak azt lehet leszűrni, hogy az emberek legnagyobb részének büdös a munka :)

room_101 2016.04.22. 13:50:14

Egy sikeres vállalkozó ismerősőm 42 évesen viszonylag jó áron adta el az üzletrészét, és úgy döntött, ezentúl inkább élvezi az életet.

aleb19 2016.04.22. 13:50:24

Agyarorszag europabajnok a legkevesebb evet ledolgozo nyugdijas kategoriaban es az aktiv melosokhoz kepest kapott magas nyugdijak osszegeben is...nem is emlitve a nemreg meg 1 millio kamu rokkantat

foleg ezert lepett le kb 1 millio fiatal kulfoldre

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2016.04.22. 14:21:34

@Salizoli: Ez egy kiváló ötlet!

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2016.04.22. 14:26:42

@Void Bunkoid: Természetesen a minta csak annyire reprezentatív amennyire ezen a felületen lehet, de arról biztosíthatom, hogy az átlagéletkor 54 év körül mozog, mint ahogyan itt is látható: nyugdij-nyugdij.blog.hu/2015/01/14/hany_evesen_kezdunk_el_a_nyugdijas_eveinkre_gondolni