Üdvözöljük Magyarország leglátogatottabb nyugdíj blog oldalán. Segítünk Önnek eligazodni a nyugdíj világában!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

3 mítosz a nyugdíjas éveinkről!

2016. április 27. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Nézzük meg melyik az a három tévhit, amit már biztosan ön is hallott a nyugdíjas évekről. Mindannyiunk érdeke, hogy tisztába legyünk a várható nehézségekről, amivel nyugdíjba vonulásunk után szembe kell néznünk.

mitosz_nyugdij.jpg

1. Tévhit: Nyugdíjasként kevesebb pénzből is elélünk majd.

  Ez a gondolat azért nem állja meg a helyét, mert olyan dolgokra is gondolnunk kell nyugdíjasként, amire remélhetőleg aktív emberként nem kellett vagy nem olyan mértékbe kellett számításba vennünk. Ami például csökkenti a költségségeinket: ha ingáztunk a munkahelyünkre, akkor nyilván ezt a kiadást, már nyugdíjasként nem kell megfizetni.
  Ami viszont plusz teherként jelenhet meg a család költségvetésében, ha már szépkorúak vagyunk:
- Az egészségi állapotunk megőrzéséhez szükséges kiadások megnőhetnek. Gondolok itt a gyógyszervásárlásokra, másrészről pedig az orvosi kiadásokra. Tudom-tudom, nincs hálapénz Magyarországon.   Szeretnék optimista lenni, de nem az a kérdés, hogy többet fogunk-e költeni az egészségünkre, a kérdés az, hogy mikortól?
- A rezsi költségek is valószínűleg meg fognak nőni, mivel amíg aktív munkavállalóként nem kellett egész nap fűteni a lakást a téli időszakban, addig nyugdíjasként biztos, hogy kell majd. Nem beszélve arról, hogy akár a TV is többet lesz bekapcsolva.
- Feltehetőleg az unokákra is költeni kell majd.

2. Tévhit: A boldog és nyugodt éveink nyugdíjba vonulásunkkal elkezdődnek.

  Ez csak részben igaz. Mert, mi fog történni, amikor eljön a nyugdíjazás ideje?
Körülbelül olyan stressznek leszünk kitéve, mintha hirtelen munkanélkülivé válnánk. Odalesz a hétköznapi rutinunk, hirtelen rengeteg szabadidőnk lesz, de ez csak az elején lesz élvezetes, később át fog fordulni majd unalomba.
  Másik oldalról: mutassanak egy olyan embert nekem, akinek nincsenek problémái az életben! Tehát a nehézségek biztos, hogy nem fognak eltűnni az életünkből, legfeljebb másfajták álarcot fognak ölteni.

3. Tévhit: Az állam mindenképpen ellát minket nyugdíjas éveinkben.

  Ez az egyik legközismertebb mítosz. Valószínűleg azért, mivel 2012.01.01.-től lépett be az életünkbe. Az ettől az időponttól érvényes alaptörvényben látható, hogy az államnak már nem kötelessége a nyugdíjasokat ellátni, hanem csak annyi a feladata, hogy mindent megtegyen azért, hogy a nyugdíjasokat ellássa. A különbség jól érezhető: míg 2012.-ig bármi áron biztosítani kellett a nyugdíjasok ellátását, addig 2012.01.01.-t követően, amit tud megtesz, de ha nem tudja ellátni a szépkorúakat akkor, szétteheti a kezét, hogy „hát ennyit tudtam tenni...". Így akár az is előfordulhat-, ami teljesen törvényes lenne – hogy lefelezze a nyugdíjakat, mondván ennyire futja csak.

Írta: Nagy Imre Attila

Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérem, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

  Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-nyugdij.blog.hu/api/trackback/id/tr4410427672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.