Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Így szerezhet Ön is külföldön nyugdíjat!

2017. április 25. - Nyugdíj Orsolya

  Az öregségi nyugdíjak igénylése más és más lehet, egy-egy országban. Ezeket az információkat fontos tudnia, ha külföldi munkavállalás után igényelne..nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator_kulfold_jpg.jpg

    Egy külföldi országban munkavállalóként, nem biztos, hogy tisztában van a nyugdíjfolyósítás menetével. Ugyanis bármennyire egyszerűnek is tűnik a folyamat, különböző szempontoknak kell megfelelnie, illetve körültekintőnek kell lennie, hogy a maximális összeget kaphassa meg.

Hogyan állapítják meg a nyugdíj összegét?

  "Mindazoknak az uniós országoknak a nyugdíjhatóságai, ahol Ön élete folyamán dolgozott, megvizsgálják, hogy Ön összesen mennyi járulékot fizetett be a helyi nyugdíjrendszerbe, mekkora összegben fizetett járulékot a többi országban, és mennyi ideig dolgozott az érintett országok mindegyikében.
Az adott uniós ország nemzeti nyugdíjhatósága ezt követően összehasonlítja az arányos ellátást és a független ellátást, és a kettő közül azt az összeget folyósítja majd Önnek nyugdíjként, amelyik magasabb.
Az Ön nyugdíjkérelmének elbírálását követően mindegyik érintett ország külön erre a célra szolgáló űrlapon - az ún. P1 formanyomtatványon - tájékoztatja Önt arról, milyen döntést hozott az ügyében."(1)

  Tehát ha Ön úgy látja, hogy minden jogosultsági feltételnek eleget tett, betöltötte a nyugdíjkorhatárt, illetve a minimális szolgálati időt is letöltötte egy adott országban (Németországban ez például 63 életévet és, minimum 5 ledolgozott évet jelent) akkor Ön részesülhet a külföldi nyugdíjban.
Azonban ha valamilyen probléma adódott a folyamat során, akkor sem kell csüggednie, hiszen igénybe vehet segítségnyújtó szolgáltatásokat is.

Köszönjük a figyelmet!

Írta: Horváth Orsolya Rita

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás:
(1); europa.eu: Állami nyugdíj külföldön
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm
(letöltés ideje: 2017.04.19 21:25)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v asd 2017.04.26. 16:32:04

Nemetorszagban 5 ev a minimum munkaviszony ami utan az ember jogosult nyugdijra, viszont aki nem gyujtott 5 evet ossze az is kap nemet nyugdijat ha barmelyik mas EU tagallamban nyugdijra jogosult. Magyarorszagon ha jol emlekszem 15 ev a minimum, ireknel 8 ev munkaviszony utan lesz a munkavallalo nyugdijra jogosult amint eleri a nyugdijhoz kiszabott eletkort. Az is fontos hogy a fenti 5, 15, 8 ev nem feltetlen folyamatos munkaviszonyt jelent, megszakitas megengedett.

Kánikula 2017.04.27. 11:06:07

@v asd: Szerintem íreknél is 5 év kell hozzá.

Hollandexxonvaldez 2017.04.27. 11:06:32

lesz ebből még olyan kalamajka mikor a most kinn levő kb 1millió magyar majd nyugdijkorba ér hogy még! Sokan egy német,osztrák adóbevallással megakadnak,nem hogy egy nyugdijkérelemmel.
A másik és legfontosabb,Angilia már kilépett,mire mi 20-25év múlva nyugdijba mennénk addigra az EU-nak és az euronak már rég meszeltek....

VT Man 2017.04.27. 11:06:42

Angliaban 10 ev munkaviszony kell, bar ebbol valamennyit lehet venni.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.28. 00:45:11

Nálunk 20 év kell, az összegről nem is beszélve...