Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Az elképesztően magas nyugdíj titka!

2017. április 26. - Nyugdij Nikolett

  Mennyi a legnagyobb nyugdíj jelenleg és hogyan érhető ez el? Az időskori gazdagság sem lehetetlen!

sok_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg

  Magyarországon a három legnagyobb nyugdíjösszeg átlaga több mint 2 300 000 forint volt. Hogyan lehetséges ez? Hazánkban eltörölték az úgynevezett járulékplafont ezért azok, akik sokat keresnek, - korábbi limitek nélkül - most sokkal a több nyugdíjjárulékot tudnak fizetni. Vagyis, akik magas jövedelemmel rendelkeznek és rendesen adóznak utána, magas nyugdíjra számíthatnak. A legmagasabb nyugdíj a legmagasabb  keresettel arányosan növekszik, amennyiben nincs járulékplafon. 

  Van e ezzel bármilyen probléma? Addig ameddig vannak akik magas jövedelemre tesznek szert és azután adóznak addig nem. Ám, bajba kerülhet a rendszer, hiszen  igaz, hogy most vannak, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek, de hosszútávon a magasabb nyugdíjak kifizetésével az állam kiadásai is nőni fognak. Jó ez így vagy sem? Igazságosnak tűnhet, hogy ha valaki sokat fizetett, akkor sokat is kapjon vissza, de ezt nem feltétlenül kellene a társadalombiztosításnak nyújtania. Ha belegondolunk,így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni.

  Ennek megoldására vagy a járulékplafont kellene visszaállítani, vagy ami bonyolultabb korlátozni a nyugdíjakat. Ilyen magas és hasonló nyugdíjösszeg eléréséhez magas jövedelem hosszú időn át, magas szolgálati idő és a nyugdíjazás elhalasztása szükséges. Ez utóbbi évente hat százalékkal növelheti a nyugdíj összegét a későbbiekben. Tehát amennyiben több százezres-milliós keresettel rendelkezik huzamosabb ideje, egyenlőre nincs mitől tartania a későbbiekben.  

Köszönjük a figyelmet! 

Írta: Veress Nikolett

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanda gyanu 2017.04.27. 11:07:15

"Igazságosnak tűnhet, hogy ha valaki sokat fizetett, akkor sokat is kapjon vissza, de ezt nem feltétlenül kellene a társadalombiztosításnak nyújtania. Ha belegondolunk,így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni."

Itt a lényeg! Akinek magas a fizuja, attól sokat vonnak - és aktív évei alatt az ő befizetéséből kap nyugdijjat sok ember. Aztán amikor ez az ember nyugdijjba megy, akkor ő is mások befizetéséből kap. Kábé mint egy piramisjáték. Akinek sok a pénze, annak miért kéne félretennie? Hisz a jelenlegi rendszerben joggal számíthat arra, hogy majd kap nyugdijjat. Ha ad-hoc megszüntetik az állami nyugdijjat, akkor sokan pórul járnak, akiktől egész életükben vontak járulékot, oszt mégse kapnak semmit! Egy jó megoldás lenne, ha folyamatosan vezetnék ki.

laci_52 2017.04.27. 11:07:21

Én eltörölném a járulékplafont. Ilyen magas nyugdíjak(melyek többszörösen meghaladják a megélhetési költségeket!) megállapítása és folyósítása ne legyen már a nyugdíjkassza feladata. Aki sokat keres, annak ott van az önkéntes nyugdíjpénztár.

Bicepsz Elek77 2017.04.27. 11:10:58

1. Degrasszalni szoktak a nyugdijakat, vagyis aki tobbet fizetett be az aranyosan kevesebbet kap
2, Sokan pl Uranbanyaban stb dolgoztak vagy egyeb veszelyes mukat vegeztek es ezert kapnak nagy nyugdijakat.

Kozma_Ferenc 2017.04.27. 11:11:34

"Ha belegondolunk,így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni." Igen, azért van miből félretennie mert sokat keres. A sok keresete után befizeti a rengeteg adót. Mindemellett még félre is tesz, mert nem csak a nyugdíjára számít, hanem gondol a jövőre és szeretne több lábon állni és a gyerekeire vagyon hagyni, hogy azokat ne az államnak kelljen eltartania. Megtakarít, vagy ha hitelből is vásárol, akkor azt fizetni is tudja, nem szorul állami kimentésre/beavatkozársa. Egyáltalán nem értem, hogy ezek után miféle érv szólhat amellett, hogy azoknak az embereknek korlátozzuk a jutattásait, akit a legtöbbet teszik a rendszerbe minden tekintetben. Orvosokról, mérnökökről, gazdasági szakemberekről beszélünk. Ezek az emberek azok, akik szabályosan bejelentett magas fizetéssel rendelkeznek. Ha ezeknek az embereknek azért veszed el a pénzét mert sokat keresnek, akkor az semmi másra nem ösztönöz, mint trükközésre annak érdekében, hogy a jövedelmük minél kisebb részére lásson rá az állam. Másrészt azt az üzenetet közvetíti, hogy nem érdemes rendesen, szabályosan tanulni/dolgozni, mert az állam úgyis elveszi. Pontosan ezekkel az intézkedésekkel lehet kiherélni a társadalom leghasznosabb tagjait.

konrada 2017.04.27. 11:11:47

...nem véletlen törölték el a nyugdíjplafont. Kiszámolták azt, hogy a magasabb kategóriákban a statisztikák szerint a befizetések összértéke magasabb, mint amennyit nyugdíjasként kivesznek belőle.

Én nem értettem egyet vele akkor, amikor bevezették, de kivezetni azért nem szabad, mert, akkor a befizetések csökkennének, miközben a már nyugdíjba vonultak magasabb nyugdíja megmaradna.

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2017.04.27. 12:02:43

@Bicepsz Elek77: Kedves Bicepsz Elek77.
A degresszálás nem olyan erőteljes nyugdíjcsökkentő tényező. De igaza van, degresszálják a nyugdíjakat a 372.000 Ft FÖLÖTTI részre 10% egészen 421.000 Ft-ig, az e FÖLÖTTI részre 20% a degresszió mértéke. Ez egy HAVI 1.000.000 Ft-os jövedelem esetén csupán 9,7%-os csökkentést jelent a nyugdíj tekintetében 40év szolgálati idővel és állandó 1.000.000 Ft-os jövedelem esetén.

pushup 2017.04.27. 15:08:04

nemnemnemnemnemnem!

aki sokat keres (és így sokat adózik, SZJA, meg járulék befizetések), az még külön tegyen is félre, mert majd a többieknek kell az ő magas nyugdíját fizetnie? háhogy? akkor nem fájt, amikor az ő magas hozzájárulásából fizették a többiek nyugdíját?
kommunizmus???

el kéne feledni az állami belepiszkálást (meg a nyugdíjvagyon rablást és herdálást)!
a nyugdíj mindenkinek magánügye. hívhatnánk időskori öngondoskodásnak is ("ön", érted).
annyi felülről belepiszkálás kéne, hogy egy minimum összeget félre kell tenni valamilyen formában (nyugdíjpénztár).
aki sokat tesz félre, annak sok lesz, aki keveset, annak kevés

Ráérek 2017.04.27. 15:10:02

@Kozma_Ferenc: JOGOS! De valahogy a hőzöngők nem akarják látni a magas nyugdíj hátterét. Egyébként - pont az ellenkező jelenség miatt: tömegesen minimálbérre bejelentettek a rendszerváltás óta - ketyeg ám a nyugdíjbomba! Amikor azok elkezdenek nyugdíjba menni, és kiderül, hogy kb. minimálnyugdíjat kaphatnak. Mert a "többi a zsebbe" után persze senki nem fizetett se adót, se járulékot.

masada 2017.04.27. 15:11:33

A nyugdíj egy állam álom...vállalkozni kell és gazdagodni

Omnisapient 2017.04.28. 00:45:00

Szerintem érdemes mielőbb elkezdeni olyan vagyont építeni, ami később az ember nyugdíjaskori pénzforrásának alapja lesz. Ha sikerül, akkor a nyugdíj legfeljebb hab a tortán. A nyugdíjas bevételeinek minél kisebb részét teszi ki a nyugdíj, annál nagyobb biztonságban van. Szerintem egy konzervatív befektetési portfólióban sokkal kevesebb a rizikó, mint abban, hogy az ember mennyi nyugdíjat fog kapni.

lokátoros 2017.04.28. 00:45:20

@laci_52: Igazad van,eltörölték a járulékplafont,ezért lehet magas a nyugdíj.