Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Újabb fontos számok kerültek napvilágra a nyugdíjhoz kapcsolódva!

2017. május 11. - Nyugdíj Orsolya

  Az MTI újabb fontos adatot hozott nyilvánosságra! Nyugdíjas fogyasztóiár-index Magyarországon, 2002-2016!

mti.hu: Nyugdíjas fogyasztóiár-index Magyarországon, 2002-2016

 
Mit árul el ez a diagram számomra?

  Ahhoz, hogy megfelelő következtetéseket tudjunk levonni az adott diagramról, ismernünk kell a fogyasztói árindex fogalmát.
Fogyasztói árindex: Fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonalát méri.Hogyan növekednek a  megélhetési költségek. ( százalékos formában fejezi ki az árszínvonal növekedését, a korábbi évek eredményeihez viszonyítva, az infláció mérésére szolgál.)

  Tehát ezek ismeretében, mondhatjuk, hogy a nyugdíjas fogyasztói árindex, az elmúlt években viszonylag csökkent, azonban 100%-alá, a vizsgált 14 évben egyszer csökkent, ami hiperinflációt jelent.
Azaz az adott időszakban a nyugdíjasok által általánosan vásárolt termékek ára rendkívül magas volt. (2007-ben volt a csúcs). Ez azonban nem a nyugdíjas vásárlók ellen irányul, csupán közgazdasági összefüggés van a vásárolt termékek mennyisége és az ár között.

Mi lehet ennek az oka?

  Szerintem, nagyon egyszerű a magyarázata, a változó nyugdíjas fogyasztói árszínvonalnak. Nem más, mint, hogy a nyugdíjak nem emelkedtek olyan mértékben, mint ahogyan a  nyugdíjasok által vásárolt (általában alapvető élelmiszerek) termékek ára. Illetve a vásárlások mértéke is befolyásolja.
Amikor egy termék ára nő, iránta a kereslet csökken. Ennek hatására az ár visszaesik, melyre válaszul megnő a kereslet, melynek következményében nő a termék ára és a folyamat kezdődik elölről. Tehát ez a folytonos változás alakítja részben a fogyasztóiár-indexet.

Köszönjük a figyelmet!

Írta: Horváth Orsolya Rita

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Források:
(1): mti.hu: Nyugdíjas fogyasztóiár-index Magyarországon, 2002-2016
(letöltés ideje: 2017. 04. 27 12:01)

http://mti.hu/Pages/NewsInf.aspx?newsid=680059&lang=hun&print=1 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.05.15. 12:44:44

Miközben Orbán az isten háta mögötti faluban nyugdíjemelést ígér a 78 éves nyanyának, vegyük észre, hogy szép csendben évtizedek óta folyik a nyugdíjak elinflálása, értékük folyamatos csökkentése.

Nézzünk vissza a múltba: aki volt olyan szerencsés és magas kort ért meg, tapasztalhatja, hogy a nyugdíja sokkal kevesebbet ér, mint 20 éve.

Nézzünk a jelenbe és a jövőbe: a bérek jóval az infláció felett növekednek, miközben a nyugdíjak növekedése éppen hogy csak eléri az inflációt. Ez azt jelenti, hogy egy most nyugdíjba menő ember talán még kap annyit, hogy (szűkösen!) megéljen, de ha él még 20 évet, addigra életszínvonala jóval alatta lesz az aktívakénak és örülhet, ha tudja fizetni a rezsit, nem fagy meg a saját házában és van mit ennie.