Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Nyugdíj: Sokkoló eredmények!

2017. június 20. - Nyugdij Nikolett

  Vajon hogyan vélekedtek Olvasóink az egyik felkavaró, napi aktualitást élvező nyugdíjtémában? Alábbi cikkünkből megtudhatja!

  Előző bejegyzéseink egyikében, arra kértük kedves Olvasóinkat, hogy szavazatukkal fejezzék ki véleményüket azzal kapcsolatban, hogy igazságosnak találják-e, a külföldiek Magyarországon történő nyugdíjazását.

 Emlékeztető a témához:  "Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra. Ebből kifolyólag a nyugdíjigazgatási szervek nem tartják külön számon az állampolgárságra vonatkozó adatokat. Akad azonban egy érdekes kivétel. Speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem feltétlenül hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket. Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják."(1)

    A szavazás eredményét az alábbi ábrán tekinthetik meg:

"Helyes-e, hogy a külföldiek Magyarországon kapnak, magyar nyugdíjat?"

eredmeny1_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.png

    Olvasóink 42% nem ért egyet azzal, hogy külföldiek magyar nyugdíjat kapjanak, 33% igazságosnak találja, mivel kölcsönös, 5,2% egyetért ezzel a rendszerrel, emellett 19,8% megszüntetné ezt a lehetőséget. Ezen nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos véleményeik igen különbözőek, ami a diagramon is jól látható. Elmondhatjuk, hogy többen vannak azok akik megszüntetnék ezt a nyugdíjrendszert és kevesebben akik támogatják.

  Köszönjük a Nyugdíj-blog követőinek, olvasóinak szavazatát, véleményét, amellyel segítették munkánkat!

  Köszönjük a figyelmet!

Írta: Veress Nikolett

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!

Köszönjük!

Forrás: (1) Pénzcentrum.hu : Külföldi nyugdíjasok tízezrei élnek nálunk magyar kasszából
https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kulfoldi_nyugdijasok_tizezrei_elnek_nalunk_a_magyar_kasszabol.1056215.html
Letöltés ideje: 2017.06.19. 21:10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2017.06.21. 14:59:40

Ha megszüntetnék az ukrán, román /újmagyar/ állampolgárok nyugdíjkifizetését,annál több maradna az itthoniaknak.

Kivlov 2017.06.21. 14:59:57

Ez ugyanaz, mint az ingyenes utazás. Az is ingyen van az EU-s 65 felettinek is. vicc...

Netuddki. 2017.06.21. 18:16:12

Egy kicsit kevés az információ ezzel kapcsolatban. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a magyar államkasszából fizetnék azokat akik nyugdíjas korukra ide költöztek, de még nyugaton dolgoztak. Amíg ez nincs tisztázva, puszta hangulatkeltés a téma.

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2017.06.21. 18:19:08

@Netuddki.: Ha elképzelhető, ha nem, akkor is ez a rendszer működik ebben a percben is. Kétoldalú nyugdíjegyezményeket bőven talál itt: https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/nemzetközi-ügyintézési-tájékoztatók/158-kétoldalú-egyezmények.html

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.22. 12:38:46

@Netuddki.: Az a kevés ember, aki nyugatról költözik, az próbálja az otthoni nyugdíját megtartani. Viszont keletről sokan jönnek át a magyar nyugdíjért és az ottaninál jobb orvosi ellátásért...

fátum 2017.06.22. 22:38:19

Ha jól értem koszovói, ukrán vagy orosz állampolgárok jönnek ide Magyarországra (EU-ba!!!) nyugdíjasnak és abból a nyugdíjkasszából élnek, amibe egy fillért sem fizettek. "2016. decemberében összesen 43 995 fő" "átlagosan 98 984 forint", az havonta kb. 4 milliárd 355 ezer Ft. Évente több, mint 52 milliárd. A fordított irányról vagyis a fent említett helyeken nyugdíjat kapó magyarokról nincsenek adatok, de gyanítom, hogy ennek töredéke őrül meg öregkorára annyira, hogy kiköltözzön az EU-ból. Ennélfogva ez egy borzasztó aszimmetrikus rendszer, amit mielőbb meg kéne szüntetni. Szerintem.

fátum 2017.06.22. 22:38:38

EU-n belül ezt arányosan szétosztják azok között az országok között, ahol dolgozott és nyugdíj járulékot fizetett az ember.
europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

Salizoli 2017.08.17. 16:52:24

@fátum: Hazai nyugdíjakra 3200 milliárd megy ell..

SA45528 2018.08.08. 12:36:41

A fenti hozzászólásokból világosan kiderül, hogy mennyire félrevezető a mályos és részleges információ! A külföldön már nyugdíjat szerzett és M.o-ra költöző állampolgárok külföldről kapják az ott megszerzett nyugdíjukat, nem pedig a magyar kasszából! A hivatkozott (pl ukrán) államközi szerződések olyan esetekre vonatkoznak, amikor valaki Magyarországra költözik, állampolgárságot szerez és itthon éri el a nyugdíjas kort. Ilyenkor a kinti munkával töltött éveire az itthoni átlagkeresetek alapján állapítják meg a nyugdíját. A másik fals értesülés (a 65 év feletti EU állampolgárok ingyenes közlekedése) pontosításra szorul. Magyarországo valóban fennáll ez a kedvezmény, viszont a többi EU országban már nem érvényesíthető, tehát ez nem kölcsönös, vagyis ideje volna felülbírálni!