Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Vigyázat! Így Ön is elbukhatja a nyugdíját!

2017. augusztus 29. - Nyugdij Nikolett

  Vajon hányan hagyják figyelmen kívül az egyik legfontosabb szempontot a nyugdíjazás ügyében? Erre figyeljenek oda!

figyelem_nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg

  „Az én nyugdíjam alig haladja meg a nyugdíjminimumot. Történt ugyanis, hogy a kilencvenes években egy korábbi munkahelyemen, a vállalkozó úr elfelejtette utánam megfizetni a járulékokat. De ez csak 10 évvel később, a nyugállományba vonulásomkor derült ki. A cég végelszámolással megszűnt, azóta a vállalkozó is elhunyt. Mit lehet tenni? Hogyan ellenőrizzem, hogy mindent fizetnek utánam?” (1)

  A fenti történet bizony nem egyedi, nagyon sokan voltak/vannak hasonló helyzetben, amely igen nehéz anyagi helyzetbe tudja hozni az adott személyt. Érdemes minden esetben tisztázni a munkaadóval a munkavállalásunk feltételeit, és ellenőrizni, hogy valóban be vagyunk e jelentve. Az, már, hogy nem fizeti be a járulékokat nem a munkavállaló hibája, az a legfontosabb, hogy papíron igazolni, tudja, hogy be van jelentve, tőle igenis levonták a járulékot. Mert a szolgálati időt megszerzi, azaz jár a nyugdíj. 

  Mit tegyek ha bizonytalan vagyok a munkahelyeimmel kapcsolatban? 

  • Ellenőrizze, hogy be van e jelenleg jelentve! 
  • Előző munkahelyének szerződéseit, bérpapírjait tekintse át!
  • Készítsen ügyfélkapus regisztrációt, annak érdekében, hogy az esetleges csalások hamar kiderüljenek/elkerülhetőek legyenek!
  • Forduljon hatósághoz, amennyiben nem tudja kideríteni be volt e jelentve vagy bármilyen problémája akadna!
  • Ne kezdjen egyéni harcba munkaadóival, ha nem biztos a szabályokban, forduljon az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz!

Köszönjük a figyelmet!

Írta : Veress Nikolett

Nyugdíjkalkulátor: Tovább

VIP nyugdíj bejegyzések

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!

Forrás: Bankmonitor.hu: Nem vagyok bejelentve, jár a nyugdíj? 
http://bankmonitor.hu/cikk/nem-vagyok-bejelentve-jar-nyugdij/
Letöltés: 2017.07.29. 15:30
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.
Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon szakemberrel! Jogi nyilatkozat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczy 2017.09.04. 13:09:54

Ausztriában gyakorlatilag rögtön a szerződés megkötése után adnak egy papírt, hogy be vagy jelentve, nem kell a bérpapírokkal szaroznod. Ha ez a papír nem jön meg, tudod, hogy gáz van. Nálunk?

CM2131 2017.09.04. 13:10:30

Mondjuk a valóságban ez nem pontosan így van, a munkavállaló 10-ből 9 esetben pontosan tudja, hogy nincs bejelentve, és így is vállalja a munkát aminek több oka is van:
1. fél, hogy máshogy nem kap munkát
2. fingja nincs hogy mi az a nyugdíjjárulék, és nem is érdekli
3. így pár ezer forinttal többet kap és neki így 'megéri'

Aztán mikor jönne a nyudíj, akkor jön a koppanás és a más hibáztatása.

2017.09.04. 13:11:21

Szuper. Eszerint a levont járulékok munkáltatói befizetésének ellenörzését, -és egyben a felelősséget is- az egyszeri munkavállaló nyakába varrták, mintha nem lenne elég dolog az életünkben, amire figyelni kell.

"az a legfontosabb, hogy papíron igazolni, tudja, hogy be van jelentve, tőle igenis levonták a járulékot"

Nekem is volt olyan munkahelyem, ami már rég nem létezik. Fogalmam sincs fizettek-e bármit utánam, sosem gondolkodtam ilyesmin, mert nem éreztem adóellenőrnek magamat. Talán a munkaszerződés még megvan, más nem nagyon....