Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Most komolyan? Ez lesz az új nyugdíjkorhatár!?

2017. november 23. - Nyugdij Nikolett

  A mostani fiatal generáció vajon tisztában van a rájuk váró helyzettel? Most Ön is meggyőződhet, vajon mi vár Önre?

nyugdij_nyugdij_nyugdijkorhatas_nyugdijkalkulator_novekedes_jpg.jpg

  "Nemcsak Magyarországon, de a fejlett világban is szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával - derül ki a nemrégiben kiadott, Világgazdasági Fórum aggasztó jelentéséből. A tanulmány többek között beszámol arról, hogy a népesség fogyása (ami a legaggasztóbb jelenség) mellett nagyon sokan vannak olyanok, akik alacsony bért fizető állásban dolgoznak, így az állami nyugdíjkasszába befizetett hozzájárulásuk csekély. Mindezek mellett pedig a világ éppen ezekben az évtizedekben áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, melynek következtében állások milliói szűnhetnek meg rövid időn belül."(1)

  A fent olvasható tényekre alapozva, sokan azt gondolják - közöttük szakértők is-, hogy a nyugdíjkorhatár elfogja érni a 70. éves kort. Amennyiben erre nem készülnek a fiatalok, és nyugdíj előtt állók tudatosan, nagy gondok és meglepetések érhetik, amikor a nyugdíjhoz érnek. Köztudottan nem lehet sok esetben már ma sem megélni csupán az állami nyugdíjból, de mi lesz még később?! 

  "Rendesen felkavarta az állóvizet a német jegybank korhatár-emelési javaslata, amire azért van szükség, mert különben szerintük a rendszer fenntarthatatlanná válik. Ez számunkra sem jó hír mindez, hiszen hasonló cipőben járunk, bár a lehetőségeink talán valamelyest nagyobbak. Viszont akkor is ki kell mondani, hogy a következő évtizedekben sokkal többet kell tenni ugyanazért az állami nyugdíjért. Plusz ha nem akarunk kiszolgáltatottak lenni, akkor érdemes már idejekorán a nyugdíjra célzottan takarékoskodni."(2) 

  Mint láthatjuk, nem csak hazánkban vannak problémák a nyugdíj körül, a németek is próbálnak megoldást találni. Talán, a mi helyzetünk még egy ideig megtartható, de hosszú távon mi sem állunk túl fényesen. Emiatt is érdemes megfogadni a tanácsot, miszerint: érdemes előre gondolkodni, hiszen a jövő a most kezében van! 

Köszönjük a figyelmet! 

Írta: Veress Nikolett

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

Megdöbbentő nyugdíj titkok!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!

Forrás: (1) : Pénzcentrum.hu : Jöhet az új nyugdíjkorhatár 70 éves korunkig dolgozhatunk
https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/johet-az-uj-nyugdijkorhatar-70-eves-korunkig-dolgozhatunk.1061099.html
Letöltés ideje: 2017.11.22. 22:00
(2) : 24.hu : már 70 éves korhatárról suttognak
http://24.hu/fn/penzugy/2016/08/27/nyugdij-mar-70-eves-korhatarrol-suttognak/
Letöltés ideje: 22:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joseph Feredoes 2017.11.27. 13:25:23

A probléma lényegesen egyszerűbb.
A jelenleg (a fejlett világban) született gyerekek 50 százaléka eléri a 100 éves kort. Őket 65 éves korban nyugdíjba küldeni nevetséges, tehát ahogy emelkedik az átlagos életkor, úgy emelkedik a nyugdíjkor határa. Persze ha egyáltalán beszélhetünk a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságától (itt nem egy-két évtizedben kell gondoldkodni.)
A mostani gazdasági rendszer alapjait az ipari forradalomban kereshetjük. A tőke állandó felhalmozódása és befektetése a növekedés alapja. A jelenlegi rendszer növekedés nélkül nem képzelhető el. A második világháború utáni újjáépítés (pl. két számjegyű növekedés Németországban és Japánban) azt az érzetet keltette, hogy minden rendben van, ez a jövő (a mostani jelen). Ennek a képnek a hamisságát nem kell bizonyítani, de ennek ellenére politikusaink (és jópár közgazdász is) abban a hitben élnek, hogy a növekedés szükségszerúen kívánatos (ez igaz is lenne egy olyan környezetben, ahol végtelen források és élettér áll rendelkezésre). A harmadik - és talán legjelentősebb probléma - a termelés alapvető megváltozása. Robotok alkalmazása és növekvő automatizálás óriási mértékben csökkenti a munkaerő szükségletet. Alacsonyan képzett emberekre egyszerűen nem lesz (már most sincs - a jelenlegi munkaerőhiány okai másutt keresendők) szükség. Persze lesz egy kínos-keserves átmeneti időszak, ennek részletei egyenlőre csak halványan körvonalazódnak. Pl. az egyetemes átlagfizetés bevezetése csak idő kérdése. Ezzel megoldódik a munkanélküli segély, a nyugdíj és minden egyéb juttatás problémája. Persze ehhez át kell formálni az egész termelő rendszert és a társadalmi struktúrát is. Erre volt példa a múltban is, pl. az ipari forradalom, ami nagyon nehéz időszak volt, a javak egyenlőtlen elosztása által generált problémák megoldásához évtizedek kellettek (a jóléti társadalom bevezetése). Hasonló folyamat elején vagyunk most is.
Tehát: a jelenlegi fiatalok felejtsék el a garantált foglalkoztatottságot, a garantált állami nyugdíjat és a társadalom egyéb mankóit. Életükben többször kell majd szakmát változtatniuk és saját nyugdíjról gondoskodni. Ez utóbbi nagy kérdés, mert a nyugdíjpénztárak - mint láttuk - nem teljesen megbízhatók. Hasonló áll a tőzsdére is. Ingatlanbefektetés? Talán járható út lenne, de csak egy kiegyensúlyozott gazdaságban (lásd az amerikai jelzálog bukást). Sajnos receptet nem tudok adni. Egy biztos, csak magas tudással rendelkező flexibilis emberek tudnak jól megélni - a tömegnek marad a létbizonytalanság alacsony egzisztenciális körülmények között. Az előbbi réteg viszonylag kicsi lesz. Hátra van még a genetikus manipuláció lehetősége, mely utat nyit egy magasabb rendű emberi faj kialakítására, ennek lehetőségei beláthatatlanok. Ez az út csak a leggazdagabb, legtehetségesebb rétegnek marad nyitva. (Olvasandó irodalom: Linda Gratton: "100 years life", Harari: "Sapiens" és "Homo Deus").
Mivel politikusaink elég áltagos - vagy még az sem - emberek, akik elsősorban hatalommal vannak elfoglalva és a megoldásokat a múltban keresik (a visszapillantó tükörből vezetik a kocsit), szinte semmi remény sincs a síma átmenetre. Hosszútávú tervezés nélkül (iskolareform, szociális juttatások lépcsőzetes reformja, tőkestruktúrák és adók átalakítása, stb.) sajnos az átmeneti időszak csak húzódik és mind fájdalmasabb lesz...
A mi generációnk (1946-ban születtem) mindenesetre a világtörténelem legvirágzóbb és belátható időn belül megismételhetetlen időszakát élte át. Ugyanakkor mi vagyunk az elsők abban is, hogy utódainkra rosszabb körülményeket hagyunk (bár nekünk még van kifogásunk, hogy "nem tudtuk" hogy, pl. a környezet tűréshatára véges) anélkül, hogy igyekeznénk tapasztalatainkat pozitívan átadni. A most felvett adósságokat, a környezetszennyeződés és fogyó nyersanyagok és élettér problémáját az ő küszöbükre tesszük le. Némi lelkiismeretfurdalással fogok távozni..