Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

A nyugdíjas évek ellehetetlenítése következik?

2018. szeptember 20. - Nyugdíj Gyöngyi

   A legújabb becslések szerint a nyugdíjkorhatárt 72 évre akarják emelni a közel jövőben annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer ne omoljon össze. Valóban ez lenne a legjobb megoldás? Nézzük, hogyan vélekednek erről Önök…

iroda-nyugdij-nyugdij-nyugdijkorhatar-nyugdijkalkulator_1.jpg

   Vitathatatlan választ adott a múlthéten közzétett nem reprezentatív szavazásunk arról, hogy hogyan vélekednek Önök a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban. A közvéleménykutatás eredménye az alábbi diagramon látható:

   A szavazás eredménye azért vitathatatlan, mert a válaszadók nagy része a nyugdíjkorhatár emelés ellen voksolt, tehát számukra mindenképpen negatív hatással bír ez az új javaslat.

   A válaszadóknak több mint a fele gondolja úgy, hogy a nyugdíjas éveket ellehetetleníti a nyugdíjkorhatár emelése, és számukra ez egy elfogadhatatlan megoldás.
   A másik többséget képezik 35%-os válaszadási aránnyal szintén a nyugdíjkorhatár emelés ellen szavazók, akik szerint létezik más módszer is, amivel a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá válhat. Ilyen alternatívákat jelentenek például a járulékfizetők-, valamint a születendő gyermekek számának növekedése, melyek a stabilitáshoz vezethetnek.

   Csupán a voksolók 9%-a gondolja úgy, hogy csakis a nyugdíjkorhatár emelése jelenthet megoldást a jelenlegi helyzetben. Szerintük szükséges ez az intézkedés, nem látnak más lehetőséget a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát tekintve.
   És mindössze a szavazók  2%-a nem foglalkozik egyáltalán a nyugdíjjal kapcsolatos témával. Ez a szám annyira csekély, hogy ez is lehet egy visszajelzés, miszerint a polgárok nagy része tájékozott a nyugdíjhoz kötődő intézkedéseket illetően.

   Másik fontos visszajelzés a szavazás alapján, amit már fentebb is érintettünk, hogy a közvéleménykutatás eredménye szerint szinte senki sem ért egyet a nyugdíjkorhatár emeléssel kapcsolatban. Tehát szükségszerű lenne más szemszögből megközelíteni a problémát és más megoldást találni.

Köszönjük a figyelmet!

Írta: Kalóz Gyöngyi

Nyugdíjkalkulátor: Tovább

VIP nyugdíj bejegyzések

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!

Fotó: pixabay.com

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.
Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon szakemberrel! Jogi nyilatkozat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.09.21. 17:32:34

- akinek külföldön dolgozik a családtagja annak az itthon dolgozók fizetik a nyugdíját
- tök mindegy mennyit fizetett élete során a rendszer nem így működik, mert nem biztosítás alapú janem szociális
- lehetne családi alapú, akkor mindenki családon belül megoldaná, hogy mennyi járulékot fizet a nyugdíjas családtagjának és mennyit önkéntes pénztárba
- a felbruttósítás is egy lépés lehetne a sok közül de mással kombinálva
- a korhatáremelés is egy megoldás, de csak időt lehet nyerni vele
- az eü részleges fizetőssé tétele is egy módszer mert akkor a nyugdíjasok is beszállnak a finanszírozásba
- vagy ha csak álmegoldásokban tudunk gondolkozni akkor matad az IMF v. egyéb hitel külföldről
Leegyszerűsítve annyi a kérdés, hogy mennyit hajlandóak a nyugdíjasok engedni az életszinvonalukból, hogy a gyerekük/unokájuk nettója több legyen

Kivlov 2018.09.21. 17:32:36

Egyéni számlák kellebek. Akkor nem lehet másra mutogatni, más farkát a csalánba verni.

2018.09.21. 17:33:06

Aki főleg fizikai munkát végez (de a szellemi is sokszor) 60 év körül igencsak megérzi már az időt. Inkább a mr 20% rablóbanda fidesz illetve haveroktól kellene elvenni a pénzt és lenne rendes nyugdíj. Illetve nem kellene emelni. Idióták amit a felcsúti törpehasú kedvtelésére épített stadionok árából meg amit a fenntartásra kell költeni hogy a falábú idióta magukat futballistának nevező barmok szaladgálására költenek inkább értelmes pénztermelő beruházásra kellett volna költeni. Megfelelő fizetés illetve munkahely mellett kevesebben mentek volna ki külföldre. Lenne aki fizetne járulékot. Könnyű a zsírdisznó politikus "uraknak" pofázni nyugdíj korhatárt emelni. Baromagyúak magukból indulnak ki. Fel se tudják fogni hogy mire elég az átlagos nyugdíj. Jólakni kevés éhen dögleni sok.

Emmett Brown 2018.09.21. 17:33:17

Alacsonyabb nyugdíj is alternatívát jelenthet.

marczy 2018.09.21. 17:33:34

A gyereklétszám növelésére nincs univerzális módszer, és jobb, ha Ratkó Anna szelleme nem kísérti meg pártunk és kormányunk agyát. Amíg az oktatást és az egészségügyet nem teszik rendbe, addig itt nem lesz több gyerek. Jobb híján tehát marad a nyögdíjkorhatár folyamatos emelése. Tudom, hogy a nyögdíjakhoz egyetlen kormány sem mert komolyan hozzányúlni, de ez nem véletlen: a mamókák és papókák túl sokan vannak ahhoz, hogy egy választást ne lehessen elbukni egy átgondolatlan nyögdíjreformot.

midnightcoder2 2018.09.21. 17:34:09

KI a lószar fog 70 éves embert alkalmazni ? És mire ? Annál is inkább, mert addigra a 30 éveseknek sem lesz munka.

s 2018.09.21. 17:35:38

Szeretném a kérdést egy másik - eddig talán méltatlanul hanyagolt - nézőpontból is megvizsgálni. A probléma erősen összefügg a lakosság egészségi állapotával. A 72 éves életkorban elvárt aktivitás talán nem túlzás egy fejlett nyugat-európai országban, vagy az USA-ban, de Magyarországon kevés reális alapja van ennek. Sokan meg sem érik ezt az életkort. Továbbá olyan egészségügyi problémák alakulnak ki, amik lehetetlenné teszik a fizikai munkát, de az idős korúak nagy részénél előforduló szellemi leépüléssel szinte bármilyen egyéb munkát is. Az oktatás nem megfelelő minősége miatt még az egyébként hadra fogható időseknek is problémás lehet a megújuló gazdasági környezetbe történő hatékony beilleszkedés. Ez tehát egy rossz terv, reális alapok nélkül.
Mire megy ki akkor a játék mégis? Arra, hogy a leendő nyugdíjra jogosult korosztály méretét csökkentsék, hozzáigazítva azt az ellátásukra szánt csekély összeghez. Senkit nem érdekel, hogy ezek az emberek milyen minőségű munkát fognak végezni, milyen hatékonysággal. A lényeg, hogy ne kelljen az államnak kötelezettséget vállalnia feléjük, mert erre nincsenek meg az eszközei. (A pénzt ellopták, ha tetszenek még emlékezni rá.)

"létezik más módszer is, amivel a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá válhat. Ilyen alternatívákat jelentenek például a járulékfizetők-, valamint a születendő gyermekek számának növekedése, melyek a stabilitáshoz vezethetnek"
Szintén működésképtelen elképzelés. A gyermek születést nem lehet vezényszóra elintézni. Ha lehetett volna, akkor már régen megcsinálták volna, hogy ne legyen probléma. A járulékfizetők számát sem lehet növelni, mert az EU-ban szabad munkavállalás van, a népek meg elmennek a hatékonyabb gazdaságokba dolgozni. A járulékterheket sem lehet növelni, mert azzal megbénul a gazdaság.
Az egyetlen járható út a hatékony gazdaság megteremtése (magas hozzáadott értékű munkákkal), ezzel együtt egy minőségi oktatási rendszer, ami kitermeli egy ilyen gazdaság munkaerő utánpótlását. Továbbá az állami nyugdíjrendszertől történő fokozatos elszakadás a nyugdíj célra elkülönített magánvagyon révén, amire adótámogatás van és persze a hatékony gazdaság lehetővé teszi a bérből élőknek a takarékoskodást, hiszen egy hatékony gazdaságból magasabb jövedelmeket lehet szerezni.

kvp 2018.09.24. 13:17:49

A nyugdijkorhatar altalaban a varhato elettartalomra van belove. Ez azt jelenti, hogy atlagosan a dolgozok fele a nyugdij elott hajlon meg, mig a normal eloszlas miatt jelentos reszuk a nyugdij utan par even belul. Tobbek kozott ezert is mukodik meg az ado alapu nyugdijrendszer, ahol az aktualis keresok fizetik az aktualis nyugdijasok megelheteset.

A jellemzo szabaly az szokott lenni, hogy a varhato elettartam novekedesevel no a nyugdijkorhatar, mig a nyugidjakat a rendelkezesre allo adobevetelek alapjan hatarozzak meg. Ha tovabb elnek az emberek, akkor kesobb mehetnek nyugdijba. Ettol fuggetlenul ha kevesebb lesz az adobevetel, akkor kevesebb lesz a nyugdij osszege is. (az inflacio miatt ez jellemzoen nem valodi csokkenest, hanem az alatti novekedest jelenthet)

Oknyomozó 2018.09.24. 13:18:18

Több félrevezető cikket olvastam már a várható élettartamról, amiből rendszeresen kihagyják, hogy kire vonatkozik, kiragadott példa "a budapesti nők 82 évig fognak élni".
Aki 1957. után született, annak 65 év jelenleg a nyugdíjkorhatár.
Nézzétek meg ezt a táblázatot, az 1957-ben született férfinak 63,99 év, a nőknek 68,42 év a várható átlagos élettartam. Tehát átlagosan nem élnek a nyugdíjkorhatárig, a magánnyugdíj örökölhető volt, a mostani rendszerben ez nincs.
A 2017-ben (tavaly!) született férfiaknál ez 72,40 év, ők majd 2089-ben lesznek 72 évesek, az akkor érvényes nyugdíjkorhatárt mi már nem olvassuk.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html

midnightcoder2 2018.09.24. 13:18:37

@s: Nincs az az oktatási vagy egészségügyi rendszer vagy életmód ami után egy átlagos 70 éves ember labdába rúghat egy 30-assal mind szellemi mind fizikai téren. Hacsak addig valaki fel nem találja a Bölcsek Kövét ami az ólomból aranyat transzformáció mellett tudvalevőleg az örök ifjúságot is képes biztosítani. Ennek viszont nem annyira nagy az esélye.

A dolog másik oldala, hogy az automatizáció és a mesterséges intelligencia, illetve az európai gazdaság háttérbe szorulása Ázsiához képest addigra már a fiatalok munkahelyének a nagy részét is elveszi.

különvélemény 2018.09.24. 13:18:49

Fizessen az áááállam sok pénzt.
Mikor?
Most.
Kinek?
Nekem.

Tipikus kommunista hozzáállás.

Most jön majd a "mi építettük fel az országot, meg az egy életen át dolgoztunk, meg az én már annyit befizettem a közösbe téma...

Herbert Putzenschramm 2018.09.24. 13:19:22

magyarázzátok ezt el egy átlag fideszesnek, ak meg van róla győződve hogy a magánnyugdíj pénztár 3'000'000'000'000 Ft-os elrablása jó ötlet volt, és hogy a manyup alapvetően az ördögtől való ötlet...

amúgy meg tényleg az a legnagyobb kérdés, hogy mégis ki a tököm fog foglalkoztatni egy 70+ éves embert a versenyszférában? egyszerű adminisztrációs munkára egy átlag diákmelós is alkalmasabb, mert gyorsabb, pontosabb és lelkesebb.
fizikai munkára meg gondoljunk már bele, hogy pl egy bármilyen gyárban - üzemben mit tud dolgozni egy ennyi idős ember, akinek már fáj mindene?
ez most tudom hogy csúnyán hangzik, de van az a mondás, hogy akinek 50 éves kora felett nem fáj semmije az azért van, mert már halott :/
szóval egy, már messze nem ereje teljében lévő ember fizikai munkára se nagyon alkalmazható, legalábbis 8 órában, adott esetben váltott éjszakás műszakba pláne nem, legfőképp a saját érdekében. álljon a futószalag mellett? így belegondolva nem is tudom hogy mi nagyobb kibaszás a munkáltató részéről: felvenni vagy nem felvenni egy 70 éves munkavállalót?

Nzoltan 2018.09.24. 13:19:33

@Kivlov: És rá is jönnének, hogy a befizetésük mennyire nem ér semmit.
Lehet pampogni, de a 10 éves befizetés hoz 1 évnyi fizetéssel egyenértékű megtakarítást. A kamat meg kb csak az inflációt ellentételezi.

Nzoltan 2018.09.24. 13:19:49

@marczy: Pfff.....A gyereklétszámnak semmi köze az oktatáshoz és az egészségügyhöz. A lustasághoz van köze, meg a karpediemhez. Sokkal könnyebb a felelősségválallás helyett ilyen kamudumák mögé bújni.

nu pagagyí 2018.09.24. 13:20:07

Vissza kell állítani a magánpénztári rendszert. A tőkét a Fidesz-oligarchák és a mögöttük álló politikusok vagyonából kell visszapótolni, mivel a pénztártagok évek alatt összegyűjtött megtakarítása a köztől ellopott egyéb pénzekkel és vagyontárgyakkal együtt az ő zsebükben kötött ki. Természetesen azt a részt is vissza kell venni, amit a megszüntetés óta a költségvetésbe befolyó, majd onnan kilopott/eltékozolt nyugdíjjárulékként levonnak a járulékfizetőktől. Szóval úgy 5-6 ezer milliárd forintról lehet szó.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.09.24. 13:20:12

Ha jön a sok robot, azok fáradhatatlanul fognak dolgozni, tehát nem lesz gond az idősek eltartása.

Habony Árpád. 2018.09.24. 13:20:16

Egy biztos, amelyuik nyugger kiment a Gyurcsany tuntesre, annak megszunik a nyugdija.