Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Hogyan szűnhetne meg a nyugdíjunk egyik napról a másikra?

2019. január 16. - Nyugdij-nyugdij.blog.hu

  Hogyan működik a nyugdíjrendszerünk? Miért nincs pénz a nyugdíjkasszánkban már a hónap végén?

megszunik_nyugdij_nyugdijkorhatar_nyugdijkalkulator.jpg  A válaszokat a nyugdíjrendszerünk alapvető működése adja meg.

Mert hogyan is működik a jelenlegi nyugdíjrendszerünk?

  Perpillanat Magyarországon az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer működik. Ez a rendszer egyébként egy rendkívül hatékony rendszernek mondható, abban az esetben, ha sokkal több a munkavállaló, mint a nyugdíjas, viszont ha ugyanannyi vagy több a nyugdíjas, mint a munkavállaló, akkor ebben az esetben előtérbe kerülhetnek a rendszer komoly hátrányai is.

  Képzeljük el, hogy van egy hatalmas asztalunk: besétál 100 aktív korú ember és mindenki letesz 1.000 Ft-ot erre az asztalra. Majd besétál az ajtón 100 nyugdíjas és mindenki elvesz az asztalról pontosan 1.000 Ft-ot. Ha nincs elég pénz az asztalon akkor jön egy újabb ember „állam” feliratú táskával és kitesz még pontosan annyi 1.000 Ft-ost, ahányan nem kapták meg a pénzüket, mint nyugdíjasok. Abban az esetben ha maradna még valami az asztalon, akkor szintén az „állam” feliratú táskás ember vinné azt el, de amikor mindenki kimegy a szobából az asztal is teljesen üres marad. Ez egy nagyon sematikus megközelítése a nyugdíjrendszerünknek, de nagyjából jelenleg így működik. A munkaadók és munkavállalók hónap eleji adófizetéséből kerülnek kifizetésre a nyugdíjak.

  Tehát a címben szereplő fiktív kérdésre a válasz az, hogy akkor szűnhetne meg a nyugdíjunk az egyik napról a másikra, ha nem lennének egyáltalán munkaadói vagy munkavállalói befizetések. Nyilván ebben az esetben máshonnan kellene pénzt keríteni, akár hitel felvételével is meg lehetne oldani, nyilván csak kizárólag átmenetileg, ezt a fiktív problémát.

  Köszönjük a figyelmet!

Nyugdíjkalkulátor: Tovább

10 aranyat érő nyugdíj tipp a gondtalan nyugdíjas éveihez!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!


Fotó: pixabay.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maim 2019.01.17. 13:22:27

A hitelt vissza is kéne fizetni,de ha a probléma nem oldódik meg,akkor csak görgetődik.Vagy a felosztó,kirovó rendszeren kéne változtatni,vagy több embernek kéne befizetni a mostaninál.Magyarán több gyereknek kéne születniMajd a jövő kormányok feje fájhat,hogy mit csináljanak.

Maresi 2019.01.18. 14:47:31

A magyarázat jó volt, de lenne még kérdésem: akár van az asztalon még pluszpénz, akár nincs, a stadionok, a milliárdos felköltözések a Várba, stb. megtörténnek. Azok miből? Nem beszélek most a szomszéd és főleg nem szomszéd államoknak adandó pénzügyi segítségekről, hogy abból stadionokat, gyógyközpontokat építsenek akkor, amikor a budapesti kórházban éppen egy kórházi ágyra esik a plafon. Folytassam a kórházi várólistákkal? A gyógyszerekről elsíbolt TB kedvezményekkel? Az időben ki nem fizetett nyugdíjakkal?

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2019.01.18. 15:15:07

@Maresi: Legjobb tudomásom szerint az állami költségvetést kiegészítik az EU-s források. Hogy pontosan milyen felosztásban az jó kérdés, azoktól kellene megkérdezni, akik döntenek ezen pénzekről....

na4 2019.01.21. 15:14:35

Ez a nyugdíjrendszer elavult, fenntarthatatlan, igazságtalan. Az állami nyugdíjrendszert fokozatosan ki kell vezetni, és az öngondoskodásra kell áttérni. A kivezetéssel együtt az adókat is drasztikusan csökkenteni kell (a pénzt a polgároknál kell hagyni). Az öngondoskodó rendszer már fenntartható, és igazságos is. Szingapúrban nincs állami nyugdíjrendszer, mégsem fáj a fejük a nyugdíj miatt, sőt élnek, mint hal a vízben.

búsulójuhász 2019.01.21. 15:15:15

A korábban befizetett(levont)nyugdíj járulékok elviekben biztosíthatnák a nyugdíj egy részét és még inkább áttekinthető volna a rendszer,ha bevezették volna az egyéni számlákat is mellé.Azt viszont látni kell,hogy sokan dolgoztak és dolgoznak még ma is úgy,hogy csak a minimálbér után fizetik be a járulékot,illetve semmit sem fizetnek be a fekete munka után.Később viszont reklamálják,hogy miért lett annyi a nyugdíjuk,mint amennyi!Az elmúlt években változtattak a korábban kialakított rendszeren és adóként funkcionál a levont járu-lék.Mindemellett a költségvetésből veszik ki a szükséges pénzt a kifizetésekre,tehát ha baj van,akkor akár csökkenthetik is,vagy szüneteltethetik a kifizetést.Szomorú tény,hogy a koráb-bi ígéretek ellenére az egyéni számlák bevezetése elmaradt és nemcsak a technikai számítá-sok megváltoztatása miatt csökkent a nyugdíj összege,hanem az állami felelősségvállalás is radikálisan kisebb lett. Hogy engedhető meg az,hogy ennyire kinyíljon az olló a legalacso-nyabb és legmagasabb nyugdíj összege között? A másik oka az egyre romló demográfiai helyzet,amit korábban sem kezeltek.

Éva Bertalan 2019.01.21. 15:15:43

Addig míg 1000000,Ft feletti nyugdíjak vannak addig, a többségnek soha nem lesz magasabb nyugdíja ,mert az emelésre szánt összeget elviszi az a pár ember. Az életben nem fizettek be annyi nyugdíjat mint amennyit egy -két év alatt befizettek az alapba. Teszem azt míg egy 100-ezer forintos nyugdíjas ami a többség kapott most 2.700,Ft-ot addig a milliós kap még rá 27.000,-Ft-ot ha sokáig igy fog menni nem lesz mint kifizetni ,mert elviszik a milliós nyugdíjak, a többség meg éhen hal !!!.250.000,-ezer forint alatt ha nincs támogatója valakinek ,akkor alig tud megélni.

Uni1002 2019.01.21. 15:16:05

Kimaradt egy Stróman feliratú táskás ember, aki minden fillért leseper amit mások otthagynak.

TAURUS 2019.01.21. 15:16:28

Amikor sok az eszkimó, kevés a fóka- szólás itt is érvényesül. Ha olyanok nyúlnak az asztalra,-és senki nem szól rájuk - akik soha nem fizettek TB-t, soha nem dolgoztak, s akiknek egyre csak nő a számuk és parazitaként tapadnak a TB-n. Vagy ukrajnai és más külföldön élő nyugdíjasok, akiknek jogosultsága vitatottt, vagy hamis adatszolgáltatását szemrebbenés nélkül elfogadva fizetnek magas nyugdíjat a magyar átlag nyugdíjhoz képest is!!!
Ezt a fránya elosztó/kirovó rendszert kell felülvizsgálni s a sallangokat levágva, csak eredeti és valódi célja szerint alkalmazni a TB szabályokat .

LászlóAndi 2019.01.22. 13:58:11

Sok jó és hasznos hozzászólás érkezett! Az biztos, hogy a nyugdíjrendszer átalakítását meg kell tenni, hiszen már előre látható, hogy nem fog több gyermek születni, akik 15-20 év múlva majd megtermelik az akkori nyugdíjasok nyugdíj kifizetéseit. Ez a feladat szakemberekre vár.