Üdvözöljük a nyugdij-nyugdij.blog.hu-n!

Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíj-előtakarékosság

Ez oldaná meg az elkeserítő nyugdíjhelyzetünket?

2019. április 08. - Nyugdíj Gyöngyi

   Biztos Ön is sokat gondolkozott már azon, hogy miként lehetne a magyar nyugdíjrendszert a mostani rémes helyzetéből rendbe rakni vagy legalább csak egy kismértékben javítani rajta. Vajon mi az, ami leginkább fenntarthatóvá tenné hosszútávon az időskori juttatások szerkezetét? Mi lehet ehhez a kulcs, a "titok" nyitja? Egyáltalán mely alternatívák léteznek a helyzet enyhítésére? Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre kívánunk válaszokat keresni...

kulcs-nyugdij-nyugdij-nyugdijkorhatar-nyugdijkalkulator_1.jpg Egyre gyakrabban hallani a közösségi médiában vagy különböző internetes portálokon arról, hogy a magyarországi nyugdíjrendszer hadilábon áll a jövőre való tekintettel. Ugyanis Magyarországra, de szinte egész Európára jellemző az elöregedő társadalom, aminek a legfőbb oka az, hogy nagyon kevés gyermek születik az utóbbi években.

  Hogy ez miért is jelent gondot, ha a nyugdíjazásra gondolunk?

   Mert manapság a nyugdíjakat a jelenlegi aktív korú dolgozó állampolgárok járulékából fizeti ki az állam. Nos, ha ez a korosztály eléri a nyugdíjas éveit, akkor a következő generáció (akik jóval kevesebben vannak, mint akiknek a nyugdíját fedezniük kellene) nem fog elég kapacitással rendelkezni ahhoz, hogy hosszú távon ellássák a nyugdíjrendszert. Ezzel kapcsolatosan merült fel egy új alternatíva még a tavalyi év nyarán, mely szerint enyhíteni lehetne a fentebb említett tényállást, miszerint: 

 "A társadalombiztosítás fenntartásához a kellő számú gyermeknek járulékfizetővé való felnevelésére is szükség van. A nyugdíjrendszer működéséhez az aktív korú biztosítottak tehát nemcsak pénzben, hanem gyermekneveléssel is hozzájárulnak, amit azonban a jelenlegi nyugdíjrendszeri feltételek csak elégtelen mértékben vesznek figyelembe. " [1]

  Ön szerint is az idézetben megfogalmazottak előzhetnék meg a nyugdíjválság bekövetkezését? Szavazzon véleménye szerint!

   Köszönjük a figyelmet! 

Írta: Kalóz Gyöngyi

Nyugdíjkalkulátor: Tovább

10 aranyat érő nyugdíj tipp a gondtalan nyugdíjas éveihez!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!

Forrás:
[1] napi.hu - K.Kiss Gergely: Átírnák a nyugdíjszabályokat - nagyot nyernének a gyerekesek
letöltés ideje: 2019.04.04. 11:23
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/atirnak_a_nyugdijszabalyokat_nagyot_nyernenek_a_gyerekesek.667381.html 

fotó: pixabay.com

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.
Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon szakemberrel! Jogi nyilatkozat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrrhus 2019.04.09. 11:59:26

Az ország nagy része közmunka vagy minimálbéres.
Tőlem 14-16 %, a munkaadóimtól 44 % járulékot voltak el/le.
Ma ezt a kormány a felére csökkentette. Azért, hogy a dolgozók TB és nyugellátásra való befizetéseit a csókos vállalkozók most azonnal költhessék el Mercedesre, villákra, trópusi nyaralásra.

Teljes foglalkoztatottság, tisztessége európai bér, s a befizetett adókat az azt megtermelő nép javára kell fordítani.

Uni1002 2019.04.09. 11:59:50

A nyugdíjkassza hiányát a költségvetésből kell pótolni, ahogy ezt sok ország teszi. Felmondani Ukrajnával a nyugdíjegyezményt, leállítani az amúgy is falábú focisták mesés fizetését, a külföldre szórt pénzeket megfogni, a nők40-et megszüntetni, az egyházak milliárdokkal való tömését megszüntetni, a felesleges stadionokat lebontani, bezúzni, és a betontörmelékkel utat építeni, és kátyúzni...
És akkor volna miből nyugdíjat fizetni.

István Tamasi 2019.04.09. 11:59:37

A nyugdíjemelés rendszerén mindenképpen változtatni kell, lépcsőzetessé kell tenni a magas nyugdíjak rovására a kisnyugdíjakat jobban kell emelni. Valamint vissza kell térni a svájci indexálásra azaz a nyugdíjak emelésekor az átlagjövedelmek növekedését is figyelembe kell venni máskülönben nem kerülhető el a nyugdíjak devalválódása és a nyugdíjasok elszegényedése.

Omnisapient 2019.04.10. 13:42:14

A megoldást a fenti opciók egyike sem fogja elhozni, de alighanem mindegyik egy lépés lenne a jó irányba.
Értem, hogy a fiatalok (főleg az öntudatosabbak) csőrét bas..a, hogy a kormány ilyen explicit módon megmondja nekik, hogy csináljanak gyereket. Viszont ha kicsit túltennék magukat ezen, akkor belátnák, hogy gyereket csinálni és felnevelni egyfajta biztosítás függetlenül attól, hogy abba a mindenkori kormány mennyire avatkozik bele. Az, hogy gyereket nevelni irtózatos költség pénzben, fáradságban, időben azt mindenki tudja. A szülők tapasztalatból azt is tudják, hogy milyen örömet is tud produkálni mindegyik gyerek, sőt testvérek esetén kettő vagy több együtt, amit egy gyerek nem tud produkálni. Viszont az a sok fáradság és törődés, amit adunk a gyerekeinknek abból valamennyi vissza fog jönni öregkorunkra. Nem egy kiszámítható képlet alapján, inkább statisztikailag. A lóvé, amibe kerültek aligha fog lóvé formájában visszajönni a szülőknek. Az államnak annál inkább. Az állam törődést aligha tud adni, hacsak az egészségügyi ellátást, oktatást, jog- és közbiztonságot nem tekintjük annak.
Mindezek mellett szerintem minden embernek (szülőnek és gyermektelennek egyaránt) kell foglalkoznia azzal, hogy öregkorában miből fog élni. Akinek nincs gyereke, az nem számíthat a nem létező gyereke támogatására. Akinek van az számíthat rá. Hogy mennyire, az már sok dologtól is függ. De minél több gyereke van valakinek annál valószínűbb, hogy egyik vagy másik vagy az összes valamit tud segíteni. Hogy mennyit és hogyan, az megint nem képlet eredménye.
Mindezek mellett teljesen helyénvalónak tartom a kormány abbéli törekvését, hogy a gazdaságilag aktívak számát növelje. Ebben értek is el sikereket. Hogy jövőre meglesz-e a plusz 1 millió új munkahely 2010-hez képest, azt nem tudom, de hogy sokkal többen dolgoznak az biztos.

Hérics 2019.04.11. 22:57:10

Aktív dolgozók bérét kellene felemelni, mert a mai átlagjövedelmekből képtelenség előre gondoskodni.

Nyugdij-nyugdij.blog.hu 2019.04.11. 22:58:46

@Hérics: Természetesen a bérnövekedés az egy jó dolog, ebben egyetértünk. A kérdés csak annyi, hogyha tegyük fel 10%-al kevesebb lenne a fizetése, akkor egyáltalán nem tudna megélni?

Salizoli 2019.04.15. 12:51:15

@Pyrrhus: Nem,33,4% adót és járulékot vonnak le.Többi része a kommentednek sem pontos,nézz utána,valamint a közmunkát ne keverd a versenyszférával mert annak GDP értéke a nullával egyenlő.Egyébbként lehet tenni ellene továbbtanulásnak hívják és nem siránkozni,jó szakmával közel 300 ezres bérre is el lehet enni h-p ig 8 órában dolgozni. Probáld megoldani kell,mert siránkozással nem jutsz előbbre,mert a sült galamb nem fog a szádba repülni

Salizoli 2019.05.23. 19:05:11

@Hérics: Arról ki tehet hogy te mennyit keresel?Elárulom te tehetsz róla,ha el jutottál a felismerésig akkor tegyél érte hogy többet keress..Felnőt ember,18.évét betöltött vagy,tehát innen kezde te saját magadért vagy felelős.